USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Міськрада скаржиться до Мін'юсту через незаконне будівництво в Луцьку

28 Серпня 2020 11:42
Луцька міська рада подає скаргу до Мін'юсту у зв’язку з незаконним будівництвом на проспекті Відродження в місті.

Про це йшлося 28 серпня під час позачергового засідання сесії Луцької міської ради.

Депутати розглянули проєкт рішення Про звернення до Міністерства юстиції України зі скаргою на рішення державного реєстратора Ященка В.О. про державну реєстрацію прав на нерухоме майно.

Як нагадав депутат, радник міського голови Ігор Поліщук, будівництво на проспекті Відродження, 29а в Луцьку відбувається з порушенням містобудівних вимог і ДБН.

Згадана земельна ділянка частково знаходиться у приватній власності, а частково – в оренді. І попри заявлене будівництво житлового будинку, там споруджується багатоповерхівка.

«Порушені всі будівельні норми, відстань до сусідніх будівель – менше метра», – сказав Ігор Поліщук.

Він звернув увагу, що 22 червня державний реєстратор Куклинської сільської ради Маневицького району Ященко В. О. здійснив реєстрацію права власності на житловий будинок із нежитловими приміщеннями на проспекті Відродження, 29а. Тобто об’єкт будівництва зареєстрований у населеному пункті, який не має жодного відношення до Луцька.

«Ситуація виходить за межі будь-яких законів чи розуміння», – наголосив Ігор Поліщук.
Він нагадав, що зараз держархбудінспекція, відповідно до постанови Кабміну, не має права проводити перевірки, тож ДАБІ у Волинській області сьогодні фактично перебуває у стані ліквідації, нова служба, натомість, ще не запрацювала. Постановою Кабміну №219, своєю чергою, утворено Державну інспекцію містобудування України та Державне агентство з технічного регулювання у містобудуванні України, які також повноцінно ще не запрацювали.

«Зараз відбувається централізація всіх процесів. Наш міський відділ не має права надавати дозволи на будівництво – усе вирішує Київ. Це абсурд. Яким чином Київ, лише на основі якихось документів, може погоджувати будівництво в нашому місті?» – наголосив депутат.

Тому Луцька міська рада у зв’язку з ситуацією звернулася до правоохоронних органів та підготувала скаргу на рішення державного реєстратора про реєстрацію прав на нерухоме майно на проспекті Відродження, 29а, адже державним реєстратором було проведено державну реєстрацію прав власності на вказаний об’єкта за відсутності документа про прийняття в експлуатацію закінченого будівництва. Так, будівництво житлового будинку на орендованій земельній ділянці не завершено, об’єкт не введено в експлуатацію.

Окрім того, під час вирішення питання щодо проведення державної реєстрації речового права були наявні суперечності між заявленими та вже зареєстрованими речовими правами на нерухоме майно, що є грубим порушенням вимог законодавства.

Тому депутати вимагають скасувати рішення про державну реєстрацію, прийняте державним реєстратором Куклинської сільської ради Маневицького району Ященко Віталієм Олеговичем, та анулювати йому доступ до Державного реєстру прав, а також провести його повну перевірку.

Також Ігор Поліщук звернув увагу, що цей реєстратор уже встиг, окрім будівництва на проспекті Відродження в Луцьку, зареєструвати безліч сумнівних об’єктів.

Депутат Олександр Козлюк повідомив, що аналогічна ситуація склалася на проспекті Соборності, 32. Там об’єкт уже зданий під лабораторію і вже функціонує. Під час будівництва було, зокрема, пошкоджено фундамент будинку.

Він звернув увагу, що право на нерухоме майно за цією адресою теж зареєстрував Ященко В. О.

Обранець громади Микита Рабан зауважив, що цей державний реєстратор зареєстрував право власності і на об’єкти на проспекті Волі, 10, Коперника, 5.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
дипломат Показати IP 28 Серпня 2020 12:01
це наслідки реформи реєстраційної служби Мін`юсту зразка 2016 року...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus