USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Міжнародний джаз та неперевершений вокаліст-«чорний українець» зі США: другий день Jazz Bez у Луцьку

16 Грудня 2018 09:00
Поєднання українсько-французько-польського джазу з химерною літературою та неймовірний вокаліст зі США Vinx, який назвав себе «чорним українцем»: таким запам’ятався другий день фестивалю Jazz Bez у Луцьку 15 грудня.

Міжнародний джаз-фестиваль Jazz Bez проходить за підтримки Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку та Луцької міської ради. Організаторами фестивалю у Луцьку стали ГО «Принцип» та Луцький джазовий клуб. Фестиваль відбувається у 18 містах Польщі та України.

Наповнювали суботній вечір у Луцьку джазом міжнародний польсько-французько-український проект «Spiritual Leftovers feat. Manu Domergue» та «Silhouette and Vinx» (США-Угорщина).

Проект «Spiritual Leftovers feat. Manu Domergue» створили спільно Радек Новіцкі та Ману Домерг. Ці музиканти багато разів брали участь у мультикультурних подіях в Польщі, де познайомилися з українськими музикантами Анастасією Литвинюк та Ігорем Гнидиним. Саме там народилася ідея створення проекту. Під час фестивалю вони презентують матеріал, що увійде до їхньої першої збірки. Це музика, інспірована книгою талановитого італійського письменника Італо Кальвіно «Невидимі міста».


Перед кожною композицією музиканти зачитували фрагменти книги українською, французькою та польською: «Скоро він спакував свої речі і пішов. На вулицях великого міста під назвою Хлоя стикаються незнайомі між собою люди. При кожному зіткненні вони уявляють собі тисячу речей одне про одного: зустрічі, які могли відбутися між ними, бесіди, сюрпризи, пестощі, укуси. Але вони не вітаються, тільки на мить зустрічаються очима, відводять погляди в пошуку інших очей, не сповільнюючи кроку. Так, серед тих, хто випадково опинився разом, ховаючись від дощу попід портиком, або ставши на площі послухати духовий оркестр, відбуваються зустрічі, зваби, сполучення, оргії, хоча вони не розкривають ротів, не торкаються одне одного і пальцем, та майже не піднімають очей».


«Він пройшов через багато інших міст. У кожному з них люди давали йому зрозуміти, що він був камінцем у їхньому взутті. Тож він продовжував іти: «Колись я зможу прийти в місце, де зможу жити в спокої». Ми не знаємо, що сталося з цим чоловіком. Можливо, він нарешті знайшов місце, де зупинитися. Можливо, він зараз ходить вулицями Луцька. Можливо, він дійшов до краю землі, з юрбою дослідників, чекаючи на звук взуття, який дожене їх. Можливо, він був моїм прадідусем, можливо, він буде моїм або вашим внуком, ми цього не знаємо».


Під час заходу гості фестивалю мали нагоду долучитися до благодійності: продавалися шкарпетки, кошти, отримані від продажу яких, йтимуть на лікування Маряні Пархом’юк.


День народження саме у день виступу в Луцьку відзначав неперевершений Vinx, найочікуваніша зірка цьогорічного фестивалю та один із найбільш обдарованих вокалістів-імпровізаторів сучасності. Шоу «Silhouette and Vinx» - це витримана суміш джазу, фанку, босанова та блюзу. Складні багатошарові мелодії, унікальний тембр і барабани, з якими він нерозлучний, роблять виконавця справді впізнаваним та особливим.

Вокаліст вийшов на сцену, вбраний у вишиванку, яку цього дня отримав в подарунок у Луцьку.

«Iam чорний українець», - пожартував Vinx.


Вокаліст також розповів про кумедний випадок з дитинства, згадуючи, як мама зачиняла його у шафі, коли він сильно шумів. Зараз таке назвали б знущанням над дитиною, а вона пояснювала, що це його студія. У цій «студії» він провів багато часу, роблячи дивний шум.


Він зізнався, що вже встиг з’ясувати, що в Україні – найгарніші жінки у світі, тож, мовляв, «не дивно, чому ви не хочете про це розповідати решті світу, не хочете туризму – щоб зберегти їх для себе». Для виконання деяких композицій Vinx запрошував на сцену Руслану Моклицю. З його слів, публіка має енергію міцного серця, що б’ється.


У рамках заключного третього фестивального дня, що відбудеться 16 грудня, у Луцьку виступлять «Aleksandra Kutrzepa Quartet» (Польща) та «Art Ovrutski New York Quartet feat. Benny Benack» (США).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus