USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

Американський джаз з українським корінням: Jazz Bez 2014 у Луцьку. День другий

6 Грудня 2014 23:40
Експериментатори з Польщі та американський саксофоніст українського походження – продовження міжнародного благодійного фестивалю «Jazz Bez 2014» у Луцьку ознаменувався неординарною новаторською музикою та поєднанням етнічних мотивів різних народів.

Виступи у рамках другого дня чотирнадцятого міжнародного благодійного джаз-фестивалю «Jazz Bez 2014» відбулися 6 грудня на сцені Волинського обласного лялькового театру.

Ведуча заходу Наталка Войтович нагадала, що цьогоріч акцент у фестивалі зробили на саксофоні, адже минає 200 років від дня народження Адольфа Сакса, винахідника інструмента, без якого нині годі уявити джаз.

Наталка Войтович
Наталка Войтович


Особливістю другого дня луцької частини фестивалю було те, що інтелектуальний вікенд лучанам забезпечували виконавці, більш схильні до експериментів, ніж до відтворення знаних джазових стандартів. До того ж, гурти утворювали своєрідний «мікс» джазменів з України, Польщі та США.



Першими цього вечора дарували джаз луцькій публіці Dominika Rusinowska Quartet з Польщі. Гурт, створений у 2012 році у складі: Домініка Русіновська (скрипка), Матеуш Гаведа (фортепіано), Якуб Мєльцарек (контрабас) та Юзеф Русіновський (барабани). Висококласні музиканти, випускники музичної академії у Кракові та Катовіце, виконують музику сучасних джазових композиторів, а також свої власні твори. Відкрили виступ композицією Джона Зорна «Lilin» у версії польського квартету. Пролунала і авторська композиція Матеуша Гаведи, а також народна пісня в аранжуванні гурту. Попри те, що музика квартету не така легка для сприйняття, як мейнстрімний джаз, луцька публіка сприймала її гучними оплесками. До слова, польські джазмени у рамках фестивалю вирушать з концертом до Краматорська, доводячи, що джаз – музика миру, що об’єднує нації.

Dominika Rusinowska Quartet
Dominika Rusinowska Quartet
Домініка Русіновська
Домініка Русіновська
Матеуш Гаведа
Матеуш Гаведа
Якуб Мєльцарек
Якуб Мєльцарек
Юзеф Русіновський
Юзеф Русіновський


Наталка Войтович наголосила, що під час фестивалю триває збір коштів на термобілизну для волинських бійців на сході (гроші збирали у спеціальні скриньки для пожертв).



Після антракту виступив гурт Kibrick, що об’єднав виконавців зі США, Польщі та України. Проект відомого американського саксофоніста Марка Бернштейна отримав його родинне прізвище Кібрік. У колективі грають одні з кращих джазових музикантів України та Польщі Ігор Гнидин (ударні) та Міхал Ярос (контрабас). Барабанщик відомий на Волині як учасник гурту Shockolad, плідно співпрацює з європейськими музикантами та вважається одним із найкращих барабанщиків України. Міхал Ярос – випускник музичної академії в Катовіце, учасник та лауреат багатьох міжнародних джазових конкурсів. Фронтмен колективу Марк Бернштейн з 1994 року мешкає в Данії, записав вісім альбомів та постійно концертує у Європі та усьому світі. Передбачалося, що цього вечора виступатимуть четверо музикантів гурту, проте гітарист Марек Конджєля, громадянин Данії, не взяв із собою паспорт, тож, на жаль, не зміг перетнути державний кордон України.

Міхал Ярос
Міхал Ярос
Ігор Гнидин
Ігор Гнидин


Музика гурту поєднує польські, українські та єврейські мотиви з американським джазом, у чому могла переконатися волинська публіка. Концертна програма була своєрідною джазовою сюїтою, що містила розповіді лідера гурту Марка про історію його родини, життя та музику.

Одразу ж глядачів фестивалю він здивував своє одночасною грою на двох саксофонах. Він одразу розповів, що сьогоднішня програма походить із періоду життя, який він називає «Кібрік» - за своїм родинним іменем. Музикант зізнався, що дідусь та бабуся народилися в Україні, тож до створення музики його надихнули ці чудові люди. Серед композицій, які пролунали під час фестивалю, одна була названа на честь України – «Ukrainia».

Марк Бернштайн
Марк Бернштайн
Kibrick
Kibrick


Марка Бернштейн розповів, що виростав у Нью-Йорку, слухаючи афроамериканську музику, але вдома сам цього не усвідомлюючи, здобував неймовірний досвід від дідуся та бабусі, які співали музику своєї Батьківщини – України.

«Переїхавши в Данію, я зрозумів, як близько я був до України. Я відвідував Україну та слухав народну музику, переконавшись, які чудові звуки вона має – я впізнав ці мотиви свого дитинства», - розповів джазмен, анонсуючи пісню «про звук, місце та людей».

Несамовитий джазмен закликав глядачів танцювати під час виконання композицій, підбадьорюючи вигуками «everybody». Останньою гурт виконав пісню «Blues in Red», на написання якої Марка Бернштейна надихнув сон.



Наприкінці вечора на гостей фестивалю чекав джем-сейшн, участь у якому взяли музиканти гуртів, президент Луцького джаз-клубу Олег Баковський та поціновувач джазу консул Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку (одного з головних організаторів фестивалю) Кшиштоф Савіцкі.

Марк Бернштайн та Олег Баковський
Марк Бернштайн та Олег Баковський
Кшиштоф Савіцкі
Кшиштоф Савіцкі


Після завершення виступів придбати компакт-диски неординарного гурту Kibrick особисто у лідера ансамблю зголосилося чимало лучан.



Завершиться фестиваль у Луцьку 7 грудня о 18.00 виступами гуртів Fusionfriends (Луцьк), Джаз дуету (Олег Баковський та Святослав Гавроль, Луцьк) та DimaBondarevQuintet (Україна, США, Німеччина, Данія).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus