USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Джаз, що поєднав схід та захід: Jazz Bez 2014 у Луцьку. День третій

8 Грудня 2014 08:00
Лірика, джазові стандарти в оригінальній обробці та віртуози з чотирьох країн світу – цим запам’ятався заключний день фестивалю, що має на меті допомогу українським бійцям на сході, «Jazz Bez 2014».

Виступи у рамках останнього дня луцької частини міжнародного благодійного джаз-фестивалю «Jazz Bez 2014» відбулися 7 грудня у Волинському обласному ляльковому театрі.

Особливістю третього дня фестивалю було те, що цього разу луцьку публіку потішили два місцеві колективи та гурт, що поєднав представників декількох країн. Ведуча заходу Наталка Войтович нагдала, що під час фестивалю збирають кошти для волинських військових.

Наталка Войтович
Наталка Войтович


Першим виступив луцький гурт Fusion Friends, що виконує власні кавер-версії на відомі джазові хіти, змішуючи ф’южн, фанк, поп-джаз, блюз та ніші стилі. Цьогоріч колектив змінив стилістику та склад, доповнившись духовою секцією. У гурті беруть участь Юлія Іванова (вокал), Костянтин Жуга (клавішні), Іван Донець (барабани), Леонтій Зубчик (бас, вокал), Сергій Мінаєв (гітара), Славко Писарський (труба), Олександр Семенов (тромбон), Артем Петровський (контрабас). Колектив із яскравою солісткою виконував цього вечора як ліричні, так і «неліричні» запальні композиції, здобувши оплески луцької публіки.

Fusion Friends
Fusion Friends
Костянтин Жуга
Костянтин Жуга
Юлія Іванова
Юлія Іванова
Славко Писарський, Олександр Семенов
Славко Писарський, Олександр Семенов
Леонтій Зубчик
Леонтій Зубчик
Сергій Мінаєв
Сергій Мінаєв
Іван Донець
Іван Донець


Наступним виступив Джаз дует з Луцька (Олег Баковський та Святослав Гавроль). Музиканти виконують джазові стандарти у власній інтерпретації та обробляють український фолк у стилі джаз. Так, однією із композицій, що пролунала цього вечора, була відома «Armando’sRumba» Чіка Коріа, доволі складна для виконання. Під час виступу до дуету долучився Роман Москаленко, перетворивши його на тріо.

Олег Баковський
Олег Баковський
Святослав Гавроль
Святослав Гавроль
Роман Москаленко
Роман Москаленко


Останніми у рамках луцької частини фестивалю зіграли джазмени колективу Dima Bondarev Quintet. Гурт об’єднав досвідчених віртуозів джазу на чолі із трубачем Дмитром Бондарєвим. До слова, лідер гурту раніше виступав у Луцьку під час джаз-фестивалів. Кожен з учасників проекту має свій почерк, яким творить музику. Створено проект в Берліні на теренах великої лабораторії європейського джазу. У Берліні музиканти вже встигли стати улюбленцями місцевих джазових сцен. У складі гурту об’єдналися громадяни чотирьох країн: Людвіг Хорнунг (фортепіано, Німеччина), Мартін Буль (контрабас, Данія), Хесус Вега (барабани, США), Ігор Осіпов (гітара, Україна) та Дмитро Бондарєв (труба, Україна).

Дмитро Бондарєв
Дмитро Бондарєв
Мартін Буль
Мартін Буль
Хесус Вега
Хесус Вега
Ігор Осіпов
Ігор Осіпов
Dima Bondarev Quintet
Dima Bondarev Quintet
Людвіг Хорнунг
Людвіг Хорнунг


Виступи квінтету відзначаються позитивною енергетикою, емоційною піднесеністю та глибиною щирості, у чому переконалися і лучани. Дмитро Бондарєв розповів, що гурт дає вже третій концерт у рамках фестивалю «Jazz Bez 2014» та відзначив акустику концертного залу. Один із творів, які музиканти виконали для лучан, був присвячений подіям на сході України. Контрабасист гурту настільки самовіддано захопився грою, що не витримала одна зі струн інструменту, тому цього вечора не відбувся традиційний джем-сейшн.

Наприкінці заходу організатори президент Луцького джазового клубу Олег Баковський та консул Генерального консульства Республіки Польща в Україні Кшиштоф Савіцкі оголосили підсумки збору коштів. Протягом трьох фестивальних днів у Луцьку вдалося зібрати 4192,25 гривні. Кошти передали керівнику волонтерської групи «Волинь SOS» Тетяні Должко. Вона розповіла, що гроші збирали для того, щоб пошити бійцям протитанкового дивізіону 14-ї бригади та 3-го батальйону Добровольчого Українського Корпусу зимові комбінезони. Вартість одного комбінезона становить 1250 гривень.

Тетяна Должко
Тетяна Должко
Кшиштоф Савіцкі
Кшиштоф Савіцкі


Кшиштоф Савіцкі подякував волинянам, які щороку відвідують джазові імпрези. Олег Баковський наголосив, що важливо те, що фестиваль поєднує не лише схід та захід за допомогою музики, а й має благодійну складову. Він повідомив, що у рамках фестивалю відбудуться концерти у Краматорську, та подякував музикантам, які не бояться виступати у звільненому українському місті, доводячи, що джаз об’єднує країну. Він нагадав, що «Jazz Bez 2014» - це понад 150 музикантів, які їздять 15 містами України та Польщі. Олег Баковський підкреслив, що фестиваль, історія якого налічує вже 15 років, є «дитиною» Кшиштофа Савіцкі.

Перед закриттям фестивалю організатори проанонсували наступні заходи. Так, 14 грудня відбудеться концерт колядок у Кафедральному костелі святих Петра і Павла, а 27 грудня – концерт гурту «Джалапіта» (фолк-колядки). Наступного року, зі слів Олега Баковського, у рамках джаз-фестивалю у Луцьку можна буде почути зірок польського джазу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
СЕРГІЙ Показати IP 8 Грудня 2014 13:22
ЗВЕРНЕННЯ ДО ЛУЦЬКОГО МІСЬКОГО ГОЛОВИ РОМАНЮКА МИКОЛИ ЯРОСЛАВОВИЧА ТА ДЕПУТАТІВ ЛУЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ГЕНЕРАЛЬНОМУ КОНСУЛУ РЕСПУБЛІКИ ПОРЛЬЩА У ЛУЦЬКУ ЯКА 2013-2014 БУЛА НА ЄВРОМАЙДАНІ В ЛУЦЬКУ ПІДТРИМУВАЛА ЙОГО ФІНАСОВО ЯКА ПІДТРИМУЄ БІЙЦІВ АТО БУЛА НА РІЧНИЦІ ЄВРОМАЙДАНУ ЛУЦЬКА 21 ЛИСТОПАДА 2014 ПРИСВОЇТИ ЗВАННЯ ПОЧЕСНА ГРОМАДЯНКА МІСТА ЛУЦЬКА.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus