USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Можна одночасно хворіти і грипом, і COVID-19. Волинян попередили про сезон ГРВІ

7 Грудня 2021 13:25
Волинська область увійшла в сезон гострих респіраторних вірусних інфекцій. Жителів регіону закликали вакцинуватися, адже людина одночасно може хворіти і коронавірусом, і грипом.

Під час брифінгу в облдержадміністрації завідувачка відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» Ірина Єнжиєвська повідомила, що інтенсивний показник захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції в області наразі на 4% перевищує базовий рівень, що відповідає середньому рівню інтенсивності епідемічного процесу.

«За результатами епіднагляду, в Україні циркуляція вірусів поки не зареєстрована, проте в нас активно циркулюють віруси респіраторної групи: віруси парагрипу, респіраторно-синцитіальні віруси, бокавіруси та аденовіруси. Показник захворюваності цього сезону вже вищий, ніж показник за аналогічний період минулого сезону на 11%», – сказала вона.

Ірина Єнжиєвська звернула увагу, що людей непокоїть питання, чи можна одночасно захворіти на груп і коронавірус.

«Так, людина може одночасно бути інфікована і грипом, і коронавірусною хворобою. Найчастіше в такому разі симптоми обох вірусів накладаються одні на одних. При появі перших симптомів хвороби потрібно звернутися до сімейного лікаря, а не займатися самолікуванням. Лише лікар може врахувати ваші клінічні дані, наявність супутніх захворювань, ризики і прийняти рішення щодо подальшого додаткового обстеження та лікування», – зазначила вона.

Як інформувала, найкращий метод боротьби з хворобами – це профілактика, а найкраща профілактика грипу – вакцинація. На сьогодні в Україні доступні вакцини проти грипу, як-от Ваксігрип Тетра (Франція), Інфлувак Тетра (Нідерланди) та Джісі Флю Квадровалент (Корея).

«Вакцину проти грипу можна вводити одночасно з вакциною проти коронавірусної хвороби під час одного візиту в різні кінцівки або з будь-яким часовим проміжком. Вакцина захищає від усіх наявних штамів грипу, є ефективною та безпечною. Особливо важливою вакцинація є для представників груп ризику, оскільки вакцина значно збільшує шанси цих людей запобігти смертельним наслідкам хвороби», – наголосила Ірина Єнжиєвська.

Нагадаємо, на Волині продовжує діяти червона зона епідемічної небезпеки поширення коронавірусної хвороби, адже в області досі реєструють велику кількість нових випадків захворювання. Найбільше – в Луцькому районі.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus