USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

За тиждень на грип захворіли майже дві тисячі лучан

2 Січня 2019 22:25
В епідеміологічний сезон грипу та ГРВІ на Волині перехворіло понад 62 тисячі краян. Медики прогнозують, що пік захворюваності настане наприкінці січня – початку лютого. Для того, щоб убезпечити себе від недуги, лікарі рекомендують робити щеплення та дотримуватися певних правил безпеки.

Директор ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України» Наталія Янко розповіла, що моніторинг за ситуацією в області здійснюють з жовтня 2018-го.

ХВОРІЮТЬ ЗДЕБІЛЬШОГО ДІТИ

«За оперативними даними захворюваність гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ) та грипом утримується на сезонному рівні. Ми фіксуємо, що за останній тиждень кількість хворих ГРВІ зменшилась на 6 % і становить 5200 осіб проти 5550 осіб попереднього тижня. Так, в області захворюваність нижча епідемічного порогу на 21%. Із числа хворих традиційно переважають діти до 17 років і становлять 66%. Кількість госпіталізованих з ускладненим перебігом хвороби зменшилась за останній тиждень і становила 128 осіб проти 133, з них 60% – діти.

Вищі показники захворюваності від середньообласного (503 осіб на 100 тисяч населення) зафіксовано в Луцьку – 753,8, Горохівському – 710,3, Камінь-Каширському – 599,2 та Маневицькому районах – 573,0. В Україні показник захворюваності на ГРВІ та грип перевищив епідемічний поріг на 8%. Локальне перевищення зафіксовано у 8 областях України. Також зареєстровано 4 летальних випадки у хворих із ускладненнями ГРВІ», - розповіла Наталія Янко.

НАЙКРАЩИЙ ЩИТ ВІД ГРИПУ – ВАКЦИНА

Вона наголосила, що найефективнішим заходом профілактики грипу є щеплення.

«Найкращий час для проведення вакцинації – це час до початку епідемії, оскільки потрібно від 7 до 14 днів для забезпечення імунної відповіді. Якщо такої можливості не було, то вакцинуватися можна і впродовж всього сезону. Всупереч поширеному міфу, це не ослаблює, а посилює здатність організму протистояти грипу. Цьогоріч доступні дві вакцини проти грипу: «Ваксігрип Тетра» (виробник Франція) та «Джісі Флю» (Південна Корея). Обидві якісні та безпечні. Щепитися можна в закладах охорони здоров’я по місцю проживання, попередньо придбавши вакцину в аптеці.

Ми проаналізували, що виконання запланованих обсягів імунопрофілактики Грипу становить лише 34%, тобто прищеплено 1400 осіб, в тому числі 224 дітей до 17 років. Найактивніше долучились до вакцинації в Луцьку, Горохівському, Ківерцівському та Маневицькому районах», - каже Наталія Янко.

Та додає, що згідно прогнозом Всесвітньої організації охорони здоров’я, вірусами, котрі, ймовірно, циркулюватимуть в Україні будуть:

- вірус, подібний А/Michigan/ (H1N1)

- вірус, подібний A/Singapore/ (Н3N2)

- вірус, подібний В/Colorado/

У Луцьку, каже міський начальник управління охорони здоров’я Микола Якимчук, за минулий тиждень захворіли 1795 осіб.

«Ця кількість – це 35% від епідеміологічного порогу. Згідно з розпорядженнями міського голови, ми проводимо заходи для захисту населення Луцька. Зокрема впродовж жовтня-грудня активно велася інформаційна кампанія щодо вакцинації. Згідно з прогнозами Українського центру грипу, пік захворюваності припаде на кінець січня та лютий місяць. У нас вже є запас лікарських засобів й буде надана належна допомога», - наголосив посадовець.

Симптоми грипу: висока температура, яка тримається мінімум п’ять днів; лихоманка; головний біль; ломота у м’язах і суглобах; загальна слабкість; кашель, що може тривати більше двох тижнів; нежить. Симптоми грипу виникають раптово і можуть тривати від кількох днів до кількох тижнів.

ТРЕБА ПРОМИВАТИ СЛИЗОВІ ТА ПРОВІТРЮВАТИ КІМНАТУ

Лікар загальної практики-сімейний лікар Луцького центру первинної медичної допомоги Марія Богородецька дає кілька «народних» поряд, як уберегти себе від недуги.

«Я спостерігаю, що серед пацієнтів більшає скарг на простудні захворювання, впливають на це й погодні умови: підвищена сирість, вологість. Люди скаржаться на нежить, головний біль, кашель й ми ставимо діагнози та призначаємо лікування. Хочу застерегти, щоб краяни не займалися самолікуванням. Зокрема, коли є висока температура більше 38 градусів більше 3-х днів чи є кашель більше трьох тижнів, то треба насторожитися й іти до лікаря. А в тих, хто має хронічні хвороби, то ГРВІ може давати ускладнення, щоб їх уникнути – варто в перші три дні хвороби звернутися в медзаклад.

А щоб себе убезпечувати від таких недуг, то я раджу дотримувати простих правил: частіше мити руки з милом, приходячи з вулиці – полоскати слизові (промивати водою очі, ніс та горло). Як показує практика – це дієво, за умови регулярності. Варто і не переохолоджуватися. Також потрібно двічі на день провітрювати приміщення: зранку та перед сном. Потрібно пити багато рідини, їсти калорійні продукти й ті, в яких багато вітаміну С. Тоді хворітимете значно рідше», - наголошує лікар.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Прикро Показати IP 3 Січня 2019 05:03
читати вістку пр те, що земляки хворіють. Воно є доказом того, що вони або забули або не знають, що кращого забезпечення перед перестудами і подібними захворюванями є ЦИБУЛЯ. Отже щоб забезпечитись перед перестудою вистачить нарізати 3-4 тонкі плястри цибулі і покласти на малій тарільці біля вхідних дверей до хати. Треба цибулю міняти коли присохне. Надіюсь що старожили памятають, що жиди які жили в Україні ніколи не хворіли, а то було тільки тому, що вони зїдали багато цибулі. Тож ріжте і їжте цибулю і ніколи не хворійте.
Просто Показати IP 3 Січня 2019 09:41
Клінічні ознаки грипу на 2ому фото - це явні ознаки будуна)))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus