USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

Можна побачити в бінокль: «Комета диявола» максимально наблизилася до Сонця

23 Квітня 2024 00:33
У неділю, 21 квітня, комета 12P/Pons-Brooks досягла перигелію – найближчої до Сонця точки у своїй орбіті. Вона стала такою яскравою, що її можна побачити неозброєним оком у деяких точках Землі.

Про це пише Бабель із посиланням на Space.

Комету 12P ще називають «Кометою диявола», або «Тисячолітнім соколом» – усе тому, що час до часу вона утворює яскраві спалахи. Вони підживлюються пилом, камінням і кригою, які нагріваються Сонцем і перетворюються на газ. Через це навколо комети утворюється сяйво, що нагадує роги або крила.

Комета заходить у Сонячну систему раз на 71 рік. Вона завширшки 17 км і рухається траєкторією, що приведе її на відстань 116,8 мільйона км від Сонця під час перигелію. Найбільш помітною на Землі комета 12P стає за кілька ночей до та після досягнення перигелію.

Читати ще: Астрономи вперше зафіксували «космічну веселку» поза межами Сонячної системи

За сприятливих умов комету можна побачити навіть без спеціального обладнання. Спостерігачам на середніх і південних широтах Північної Америки треба дивитися на сузір’я Тельця відразу після заходу сонця. Комета буде трохи нижче сузір’я, а помітний вигин у формі V Тельця буде спрямований вниз. Комета з’явиться ліворуч від Юпітера, що матиме вигляд яскравої блідо-жовтої кулі.

У цьому місці треба шукати округлу тонку пляму світла з блідим хвостом, який тягнеться вгору та ліворуч від яскравої центральної ділянки. Або ж можна побачити сяйво, яке оточує ядро ​​комети.

Під час спостережень стане в пригоді невеликий телескоп або бінокль, щоб легше помітити комету. Спостерігачам у Північній півкулі пощастило трошки менше – комету важче побачити, бо вона проходитиме повз у сяйві навзахідного Сонця.

Якщо комета випустить один зі своїх спалахів під час наближення до Сонця, вона буде світитися довше та яскравіше – це полегшить спостереження. Також її легко можна побачити 2 червня, коли вона більш наблизиться до Землі, але лише в Південній півкулі.

Після перигелію комета продовжить подорож Сонячною системою — очікують, що наступного разу вона повернеться на наше небо тільки у 2095 році. Не всі комети виживають при наближенні до Сонця, однак астрономи підкреслюють, що вірогідність, що комета зруйнується цього разу, дуже мала.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus