USD 39.35 39.68
  • USD 39.35 39.68
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.80 9.95

Музикант, любитель літаків та СРСР: що відомо про лучанина, який здав під обстріл луцький аеродром

5 Березня 2022 12:21
Зрадником, який здав ворогу під обстріл Луцький військовий аеродром, виявився знаний у обласному центрі скрипаль камерного оркестру Волинської обласної філармонії «Кантабіле» Ілля Сметанін. Будучи авіалюбителем, він зливав ворогу інформацію про луцьку військову авіацію.

Також Сметанін був активним членом прорадянської спільноти «Збережемо древній Лучеськ», окремі члени якої відкрито виголошували антиукраїнські гасла. А в 2020 році СБУ встановила, що Сметанін видавав інформацію про авіацію російському шпигуну у Луцьку.

Днями Іллю Сметаніна затримала СБУ, якій він зізнався, що в ніч нападу на луцький військовий аеродром він передавав дані спецслужбам Росії, якими був завербований.
Інтерес до авіації був не випадковий

Попри те, що зрадник народився і виріс у Луцьку, він має російське коріння. Його батьки – музиканти. Неодружений. Мешкав разом із сім’єю у районі військового містечка на Привокзальному.

У 2010 році став одним із засновників Організації Волинських Авіалюбителів «ОВАЛ», члени якої зливали в мережу всю інформацію про волинську авіацію й не тільки, яку вдавалось роздобути різними способами, у тому числі таємно знімкуючи «з-під куща».

«У мене дід був ракетником (на Волині ядерні сили теж були присутні, існувало дві бази). Я жив у військовому районі, серед льотчиків. Буває, старі зберуться на лавочці та починають розповідати історії про польоти, а малишня розвішує вуха. До того, ж моя мама хотіла вступати у Московський авіаційний інститут, і наскільки знаю, хтось за непрямою родинною лінією був військовим льотчиком під час Великої Вітчизняної Війни. Можливо, зараз це генетично в мені прокинулося. Дехто з членів нашої організації мешкає поряд з аеродромом, хтось самотужки цікавився авіацією, поки не знайшов нас в інтернеті», – розповідав зрадник журналістам у 2015 році.
Сметанін відкрито заявляв, що «Овал» має широке коло інтересів – військовий та цивільний аеродроми, авіазавод, авіаційні пам’ятники в місті, особовий склад різних поколінь льотчиків, штурманів і авіаційних техніків, польоти на легких літаках та мотодельтапланах у Луцькому Аероклубі «Крила Волині», авіамодельний гурток у Палаці Учнівської Молоді, аеродром в селі Жовтневе Володимир-Волинського району, авіаційний полігон в селищі Повурськ під Ковелем. «Ми усе це намагаємося висвітлити, навіть потрохи почали збирати інформацію про війська протиповітряної оборони і Ракетні Війська Стратегічного Призначення, бази яких були на Волині. Це близьке за духом до авіації», – казав він.

Коли виникло питання щодо того, щоб потрапити на аеродром, Сметанін спеціально телефонував у медіацентр Міністерства оборони. «Довелося вирішувати питання в плані документації, пояснювати ситуацію. Хотілося б не просити постійно когось, а отримувати акредитацію, як громадська організація», – пояснював.

Став музикантом, а не льотчиком

Щодо музичної кар’єри, то у клаборанта вона розпочалась із Луцької музичної школи № 2. Після того він отримував знання у Волинському державному училищі культури і мистецтв імені Ігоря Стравінського, закінчив Львівську національну музичну академію імені М.В.Лисенка.

«Мій батько – скрипаль, мати – піаністка. У п’ять років тато тицьнув мені скрипку «в зуби» і сказав, мовляв, його не хвилює, але я буду навчатися грати на скрипці. До авіалюбителів я долучився значно пізніше, з 12 років. Для мене авіація і музика – речі неподільні, адже авіація – це життя у небі, а музика – небо у житті», – казав.

Зі слів Сметаніна, перші його концерти у складі державного оркестру відбулись в Москві, потім у Санкт-Петербурзі, Києві та Одесі. У 2013 році стартувала прем’єра французького мюзиклу «MozartL’Opera Rockle Concert» у Парижі, куди теж зі своєю скрипкою їздив Сметанін.
Зрадник завжди наголошував, що понад 10 років категорично не вживає алкоголю і не палить, бо раніше зловив себе на тому, що, мовляв, через постійні вечірки після концертів поступово стає алкозалежним.

Про Україну та Європу після гастролей у 2015 році говорив наступне:

«Ми в Україні звикли жити так, як ми живемо. І не помічаємо, що робимо це погано. Але у Франції настільки все добре, що аж гидко. Це як солодко і притомно одночасно. Можливо, згідно із географічними показниками, Україна – це Європа, але насправді європейський рівень кардинально різниться від нашого. Україна – це як, нібито, буферна зона – ми й не азіати, й не європейці».
Сметанін їздив у Москву за військовим фільмом, його показ зірвали у Луцьку

У 2017 році патріотичні середовища у Луцьку зірвали показ фільму про авіацію «Право на крила». Активісти розігнали присутніх із заявою: «Сьогодні вони ностальгують, а завтра піднімають прапори ДНРів і іншого лайна». Показ, зауважимо, мав відбутись в день пам’яті жертв Голодомору.

Як писали ЗМІ, стрічку про радянських льотчиків з Луцька зняли у 1970 році. І сам Сметанін розповів про те, як їздив в архіви Москви її шукати. І це вже після початку війни на Донбасі. За копію стрічки російський Держтелерадіофонд захотів 15 тисяч рублів, проте Сметанін звернувся з запитом в департамент зовнішньоекономічних і культурних зв’язків міста Москви і в листі попросив допомогти дістати цей фільм.

«Ця частина історії, не зважаючи на різні політичні перипетії та війну, спільна для Росії та України. Я пояснив, що фільм знімали у Луцьку, а презентували його у Москві. І що та бобіна, яка мала зберігатися в Україні, давно зникла невідомо куди після розпаду СРСР.

Дуже здивувався, коли прийшла відповідь, що фільм для нас викупили. Мені написали, де і коли його можна буде скачати. Таким чином я зміг повернути в Луцьк ще одну сторінку його майже забутої авіаційної історії», – казав Ілля

Зрадника вже ловили на співпраці з ворогом

У 2020 році СБУ встановила, що один з кращих штурманів, який служив до 2004 року на військовому аеродромі Луцька, Віталій Синельников був російським шпигуном. Він не лише зливав Росії дані для авіаудару по аеродрому в мирному Луцьку, але й втягнув в це мережу інформаторів, серед яких – лучани. Один з них – авіалюбитель Ілля Сметанін. Тоді Сметанін розповідав, що прямих питань Синельников не задавав, натомість уточнював скільки бортів літає тощо.

Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Олександр Показати IP 5 Березня 2022 15:03
Єдина пом'ягчуюча обставина виду покарання - не можна розстріляти, Закон на жаль не дозволяє.
777 55 Показати IP 5 Березня 2022 19:31
Розстріляти зрадника
Torres Показати IP 17 Березня 2022 21:48
Ви собі уявіть скільки такої мерзоти серед попів МП, різних православних братчиків. Потрусіть Почаїв і Зимне - ті ще рускомірскі кубла. Та й менших вистачає.
Тетяна 70 рокiв Показати IP 18 Березня 2022 14:10
Це ж якою гидотою треба бути. щоб таке робить?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus