USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Як поводиться у СІЗО скрипаль, який здав ворогу Луцький аеродром

25 Січня 2023 19:25
Обвинувачений у держзраді авіалюбитель та музикант із Луцька Ілля Сметанін, якого підозрюють у здачі росіянам під обстріл Луцького аеродрому, більше 10 місяців перебуває у СІЗО. 25 січня йому вкотре продовжили термін тримання під вартою.

На запит Суспільного керівник Луцького слідчого ізолятора Андрій Гульоватий розповів про умови, в яких перебуває підозрюваний та його поведінку.

Скрипка і відсутність побачень

Нині Сметанін перебуває у двомісній камері. За десять місяців побачення із ним ніхто з рідних чи друзів не просив.

«Характеризується посередньо. Режим утримання не порушує. Соціальні зв’язки підтримує з рідними шляхом отримання посилок-передач», – каже керівник СІЗО, характеризуючи поведінку арештованого.

Сметанін, який до затримання був учасником академічного камерного оркестру, питав дозволу принести до камери скрипку, однак йому заборонили.

«Книжки дозволені, батьки передають йому книги», – додав Андрій Гульоватий.

У Луцькому міськрайонному суді 25 січня повторно обирали запобіжний захід для підозрюваного у державній зраді скрипаля та авіалюбителя. Засідання відбулося у закритому режимі.

На одному з попередніх засідань обвинувачений просив змінити ув’язнення на домашній арешт. Прокуратура наполягає, щоб він залишався під вартою, розповіла речниця Волинської прокуратури Наталія Мурахевич.

«Наразі продовжили запобіжний захід підсудному. До 25 березня включно він перебуватиме під вартою. Йде період дослідження письмових доказів і прокуратура робить все можливе, щоб він отримав заслужене покарання», – додала речниця.

Читати ще: «Телефон і старий велосипед – усе, що в нього було»: The Economist написав про скрипаля з Луцька, який шпигував для Росії

«Скільки часу триватиме розгляд справи, у суді прогнозувати не беруться. Деталей справи поки не розголошують, оскільки це державна таємниця», – сказав суддя-спікер В’ячеслав Покидюк.

Сам Ілля Сметанін на попередніх судових засіданнях свою вину заперечував, відмовлявся і давати коментарі журналістам. З адвокаткою обвинуваченого Євгенією Коваленко зв’язатися не вдалося.

Читати ще: Музикант, любитель літаків та СРСР: що відомо про лучанина, який здав під обстріл Луцький аеродром

Нагадаємо, зранку 24 лютого по військовому аеродрому поблизу Луцька російська авіація завдала декілька ударів по інфраструктурі об’єкта.

4 березня в Службі безпеки України повідомили про затримання лучанина за підозрою у держзраді. Слідчим авіалюбитель Ілля Сметанін тоді зізнався, що «здав» ворогу під обстріл Луцький військовий аеродром.

28 квітня Луцький міськрайонний суд призначив підозрюваному у держзраді Іллі Сметаніну заставу в мільйон дев’ятсот вісімдесят чотири тисячі гривень.

8 серпня у Луцькому міськрайонному суді відбулося підготовче судове засідання за обвинуваченням у державній зраді луцького скрипаля та авіалюбителя Іллі Сметаніна. Свою вину лучанин не визнав.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
Анатолій Показати IP 25 Січня 2023 19:48
це лайно ще живий?
123 Показати IP 25 Січня 2023 20:15
Як тільки якась срань, то зразу ж появляється Ковеленко Є.. Хто її взагалі допустив до зайняття адвокатською діяльністю? Вона тільки затягує розгляд справ своїми систематичними невками.
Шломо Луцкер Показати IP 25 Січня 2023 20:40
Яким треба бути дауном, щоб вважати що хтось в Росії не знав про існування цього аеродрому? Коли про цей аеродром є детальна стаття на вікіпедії, з фото, координатами, а так як це старий радянський аеродром то і всі його креслення є в російських архівах. Про те що він міг розказати про наслідки обстрілу - теж маячня. У Росії є супутники по яким вони це дивляться. Його хочуть посадити лише за те що він інакомислячий.
Саша до Шломо Луцкер Показати IP 25 Січня 2023 22:23
Дурнику, ти б краще промовчав і дурниць би не ляпав. Не маєш тями не лізь
скептик Показати IP 25 Січня 2023 22:08
ой вей, шо ві гаворітє. а що таке оперативна інформація, вам відомо ? наявність літаків в ангарах, ємкостей з пальним, присутність льотчиків і т.д. це все також є у вікіпердії ?
Шломо Луцкер до скептик Показати IP 26 Січня 2023 09:30
В Івано-Франківську 24 лютого обстріляли точно такий же старий радянський аеродром і чогось там нікого не піймали, там все саме відбулось. А тут бачте - скрипаль володіє рентгенівським зором на кілометр і бачить що відбувається в ангарах. Не тримайте людей за ідіотів.
скептик до Шломо Луцкер Показати IP 26 Січня 2023 11:21
у франківську сметани не було. це факт.
Анонім до Шломо Луцкер Показати IP 26 Січня 2023 11:26
може у Івано-Франківську був свій сметана, але він не попався ?
Олександр Показати IP 26 Січня 2023 02:25
Вже два роки відсидів...ще чуть-чуть і компенсацію держава виплатить.
Іван до Олександр Показати IP 26 Січня 2023 10:07
Відсидів рік, тому що в СІЗО відбування покарання "рік за два" відмінили ще у червні 2017 року (підписав Порошенко).
Anonymous Показати IP 26 Січня 2023 09:48
Совок у всій красі! А ще кажуть "декомунізація". Диктатура, безбожжя, сатанизм, геноцид українців, за гроші і матір рідну до буцегарні кинуть. Люблять гроші а не Україну, припини платити франкліни і "любов" мине як сон. Скажіть краще скільки людей в Україні залишилось, в 91-му було 52 мільйони, зараз 25 хоч буде? Людей за дурнів тримати не треба, люди все розуміють. Коли правлять нечестивці народ мовчить бо заляканий.
скептик до Anonymous Показати IP 26 Січня 2023 11:23
скажу більше. народ підтримує тих нечестивців. бажаючі "порєшать" поза законом їх і створюють. попит породжує пропозицію
Анонім Показати IP 26 Січня 2023 12:35
тут по Луцьку ще крім цього 'скрипаля' шастали нахабно старі російські шпигуни, пісеньки співали про 'бендер', але СБУ їх чомусь профукало. Певно, й зараз путіноїди тут є, чекають відкриття фронту, але пісень вже не співають, притихли. А чому СБУ так погано спрацювало - це важливе питання.
? до Анонім Показати IP 26 Січня 2023 14:41
сбу завжди імітувало свою бурхливу роботу.і особливо за останні 3 роки.
Олександер Показати IP 27 Січня 2023 14:43
...наводка КГБістського щура на Янівський полігон...більше 60 жертв...іде слідство!?..відкрийте Біблію,дізнаєтеся,як чинити зі зрадниками і їхніми родинами...
Italy Показати IP 28 Січня 2023 08:58
Він ще у школі, був не надійний. Ходив переляканий, усі його заганяли. Треба ще його коло знайомих перевірити, можливо він не один там на старому веліку крутивсь

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus