USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

«Ми обираємо шлях України на п’ять років», – Ігор Палиця про розвиток Луцька, роботу в парламенті та особисте*

19 Липня 2019 14:46
Чому необхідно розширювати межі Луцька, коли у місті припиниться сморід, чому Луцьк стільки років без міського голови та що робитиме, якщо стане народним депутатом, розповів кандидат у нардепи в 22-му окрузі (місто Луцьк), голова Волинської обласної ради, засновник Фонду «Тільки разом» Ігор Палиця.

Півтори години він у прямому ефірі на телеканалі «Аверс» відповідав на запитання журналістів про своє бачення розвитку міста, про напрямки роботи в парламенті та розповів про особисте.

Інформаційне агентство Волинські Новини зібрало основні тези з інтерв'ю Ігоря Палиці.
У Луцьку можуть тимчасово заборонити нове житлове будівництво

Об’єднання Луцька і Прилуцького – це не децентралізація, це боротьба за збільшення меж міста, за його укрупнення, у майбутньому всі навколишні громади мають бути зацікавленні в приєднанні, щоб Луцьк став сильним містом. І це розширення потрібне не для того, щоб будувати багатоповерхівки. Місто сьогодні настільки затиснене новобудовами, що ми втратили можливість розширення стоянок, втратили багато дитячих майданчиків, паркових зон, втратили можливість розширення доріг. Тому розширення меж – це не обов’язково дозвіл будувати багатоповерхівки. Днями спілкувався з керівництвом міста і попросив врахувати моє бачення. Я пропоную ввести мораторій з 31 липня на все нове житлове будівництво і реконструкцію в тих новобудовах, де заплановано збільшення кількості поверхів. Бо сьогодні місто потребує оновленого генплану, зонування. Мене запевнили, що депутати під час сесії 31 липня можуть ухвалити рішення про заборону нового будівництва до прийняття нового генплану, в якому передбачені автомобільні стоянки, спортивні майданчики, розширення парків.

Ремонт проспекту Волі подорожчав на 50 млн через заміну комунікацій

Після затвердження генплану в місті має запрацювати архітектурно-художня комісія, де мають зібратися люди фахові, в тому числі й молоді, які бачать, як може розвиватися місто. Щоб уже припинили будувати коробки, як і 20 років тому. Чомусь будівельники вважають, що розвиватися по-сучасному означає збудувати ту саму коробку, що й 20 років тому, і пофарбувати в рожевий чи салатний колір. На моє переконання, дозвіл на будівництво мають надавати тільки після затвердження ескізного проекту, бо місто має бути гарне, художньо привабливе. А ще – дозволяти будувати треба тоді, коли буде виконано технічні умови: встановлено парковки, збудовано інфраструктуру, мережі. Тому що сьогодні у нас давали дозвіл будувати, використовуючи радянські мережі. Тому має бути так: або будуєте нові мережі, або ж даєте гроші місту і воно будує саме.

Усі дивуються, чому на реконструкцію проспекту Волі планують витратити 70 млн грн. Сьогодні вже є переможець тендеру – Луцькавтодор, і ми вже два дні з керівництвом міста й підрядником думаємо, що робити. Річ у тому, що якраз посеред проїжджої частини лежать комунікації, яким 50-60 років: каналізація, водовідведення, газ, зв'язок. Тож 50 млн – це вартість заміни усіх комунікацій. Щоб їх замінити, в документації вказано, що треба 450 робочих днів. На цей період треба повністю перекривати проспект Волі. Уявіть, який там буде транспортний колапс. Перенести на тротуарну частину теж складно, бо там до 100 дерев, які тоді доведеться зрізати – лучани цього не зрозуміють. Тому сьогодні в міській раді міркують, як тут зарадити.

Заводу «БІО ПЕК» заборонили зливання відходів, чому в Луцьку не припинився сморід?

Коли завод «БІО ПЕК» тільки запустився, у 2016 році виник сморід і люди вийшли під стіни підприємства. Ми зустрілися з акціонерами заводу, які переконували, що в них уже спроектована й оплачена установка, яка утилізуватиме барду і робитиме з неї газ. Вони пообіцяли, що за два-три місяці її запустять. Їм повірили й ніхто не проконтролював виконання обіцянок. А цього року ситуація загострилася критично. Як виявилося, півтора року завод виливав відходи на поля фільтрації, але нейтралізували ці запахи хімічними речовинами. Пів року тому від використання цих хімікатів відмовилися, бо треба сплачувати на рік близько мільйона. Ці відходи накопичилися й утворилася критична маса.

Обласний прокурор сказав, що у нього нема повноважень закрити завод. Екоінспекція, яка видала дозволи, розводить руками. Новохатський (начальник управління екології ОДА, – ред.) теж, певно, зацікавлений у роботі заводу – мішок цукру йому дали, чи що. Тому я провів термінову нараду з Володимиром Гройсманом і Остапом Семераком, а міська рада зініціювала збір підписів. За один день лучани зібрали 8200 живих підписів, які надіслали Семераку і Гройсману. Уже за три дні до Луцька приїхала еконіспекція з Києва, яка не брала тут хабарів, і виявила, що в повітрі у 22 рази перевищено вміст аміаку, що на полях фільтрації все загиджено так, що їх треба терміново закривати. Тому виписали припис про їх закриття.

Це – перший крок до закриття заводу. Днями надійдуть висновки інших інстанцій, і будуть підстави звертатися до суду, який може заборонити роботу заводу. Але в ОДА теж шукають можливість вплинути на ситуацію. Днями знову посилився неприємний запах, бо на полях зібралося надто багато відходів. «БІО ПЕК» не зливає відходи, а якщо знову так вчинять, я пообіцяв, що на всіх телеканалах розмістимо адреси й фото акціонерів заводу, щоб лучани знали, хто винен у всьому.

Старого ринку біля замку не буде

Я категорично проти Старого ринку біля замку. Робитиму все для його перенесення. Бо замок Любарта – це наш діамант, який треба відкрити, щоб усі бачили, яка це краса. Було питання, куди перенести. Пропонували на околицю міста, та люди не погодилися. Сьогодні міська влада шукає одне-два альтернативні місця, куди перенести ринок. Якщо ж і ці варіанти не задовольнять тих, хто працює на ринку, тоді ухвалять рішення примусово розчистити цю територію, звісно, в рамках закону.

Як дати поштовх до розвитку краєзнавчому музею?

Мені не сподобався підхід старого керівника краєзнавчого музею. Так, туди приходять школярі, а ось туристи тут не лишають гроші. Музей має працювати так, щоб постійно були нові експозиції, нові виставки. А для цього потрібні умови. І це не означає, що все має бути в рамках єдиної будівлі. Я ще п’ять років тому просив передати приміщення військового госпіталю Луцьку, там можна зробити музей, у якому експонувалися б статуї, переїзні виставкові картини. Сьогодні військовий госпіталь надає ті ж послуги, що й в міській, обласній лікарнях, де є краще оснащення. Тому моє бачення розвитку краєзнавчого музею – це покращення умов, збільшення його привабливості, передання приміщення госпіталю Луцьку.

Чому в Луцьку досі немає міського голови?

Уже понад два роки в Луцьку немає міського голови. Неодноразово і місцеві депутати, і народні депутати від Волині Ірина Констанкевич, Юрій Савчук, і я особисто просили Андрія Парубія поставити на голосування рішення про дострокові вибори Луцького міського голови. Він сам сказав: «Є заборона від Порошенка». Чому? Бо в БПП не було кандидата на цю посаду. І Парубій це підтвердить. Вони до українців ставилися як до рабів: якщо знайдуть кого поставити очільником, то будуть вибори, якщо ні – то не буде.

Не вступатиму у фракцію «Слуги народу», але готовий до коаліції

Я не збираюся вступати у фракцію «Слуга народу», а шукатиму однодумців: самовисуванців депутатів-мажоритарників, з якими будемо випрацьовувати принципи роботи у Верховній Раді для розвитку регіонів, які нас обрали, щоб виправдати обіцянки. Безумовно, я не буду йти в опозицію до Президента, бо ми на нього покладаємо великі надії. А якщо в «Слуги народу» буде зацікавленість у таких депутатах, як я, для формування коаліції, то вступлю до неї. Але це відбудеться лише за умови, якщо принципи дій коаліції не будуть суперечити моєму баченню і моїй програмі.

Волинські озера на порозі техногенної катастрофи

Ми на порозі техногенної катастрофи: наші озера міліють через дії сусідів-білорусів. І ніхто на це не реагує. Білорусь сьогодні будує АЕС на кордоні з Литвою, і саме з наших озер накопичують воду. З озера Біле через шлюзи її забирають. Світязь теж міліє. У нас назріває техногенна катастрофа, і пора бити тривогу на всеукраїнському рівні: викликати комісію, ухвалювати рішення, проводити зустрічі. Ми втрачаємо водний ресурс України, але про це не говорять СБУ, поліція, бо ж там не заробиш.

Вирубування лісів потрібно припинити

На наступне засідання обласної ради я підготував рішення про введення повного мораторію на вирубування лісу в області. Сьогодні столітні дуби зрізані, а сухі дерева не зрізують, бо їх не продаси. Я хочу, щоб ми припинили рубати ліс. З-за кордону купуємо папір, картон. Крім ДСП, у нас не виробляють нічого. А на піддонах, зроблених з нашої деревини, привозять товари з Європи. Досить вирубувати ліс, бо у нас буде екологічна катастрофа, як у футуристичних фільмах.

Мої діти приїдуть працювати в Україну

Мій син у Женеві закінчив школу й університет. Зараз він повернувся в Україну і працює в Буковелі. Дочка теж навчається в школі у Женеві, хочу, щоб вона вчилася там в університеті. І потім теж приїде жити в Україну. Знаючи три мови, вони приїдуть сюди працювати, жити і спокійно підлаштовувати себе до наших реалій. Я вважаю, що ми маємо знати все і використовувати ці знання на благо нашої країни.

10 років – за корупцію

За корупцію треба ввести мінімальний термін 10 років і вище без права виходу під заставу. У тому числі й на митниці. Але якщо говорити про митницю, то поки там буде людський фактор, нічого не можна вдіяти, бо людину легко спокусити. Треба автоматизувати всі процеси, але і ввести жорстке покарання.

Дві умови для зняття мораторію на продаж землі

Я проти прямого зняття мораторію на продаж землі, поки селяни чи фермери не зможуть брати кредит для ведення господарств під низькі (3-5) відсотки. Сьогодні селяни не мають можливості купити трактора, найняти робітників, держава позбавила фермера змоги вести реальний бізнес на своїй землі. І в нього сьогодні єдина можливість – здати пай в оренду.

Вони змушені будуть продати свою землю за копійки таким корупціонерам, як Порошенко і його оточення. Тому держава має створити земельний фонд, щоб селяни могли продати їй землю за ринковою ціною. Тоді всі охочі змушені будуть купувати дорожче, ніж викупить держава. Ось за цих двох умов можна говорити про скасування мораторію на продаж землі.

Народ має брати участь в дискусії про закінчення війни

У тому, що війна затягнулася, винне бажання Петра Порошенка заробляти на ній. Володимир Зеленський в рамках своїх повноважень, думаю, робить багато для її припинення. Він намагається зробити все, щоб повернути всіх полонених додому і припинити війну.

Я, своєю чергою, буду переконувати залучити парламентарів до виходу з цієї кризи. Ми не знаємо, про що говорять на закритих зустрічах. Це та ситуація, коли українці мають бути учасниками процесу ухвалення рішень, може, складних, важких. Народ має брати участь в цій дискусії через народних депутатів, яких обрав. А ті мають знати думку громадян, яких вони представляють.

Якими мають бути перші закони в новій Раді

Я чітко слідкую за соціологічними дослідженнями про те, що турбує людей. Перші пункти – тарифи, корупція, низькі зарплати, закінчення війни. І саме за цими речами треба ухвалювати закони, щоб ці пункти не стали людям проблемами.

Сьогодні ми обираємо шлях розвитку країни на п’ять років

Я звертаюся до всіх громадян: можна поїхати на відпочинок у наступні вихідні, можна відкласти поїздку за кордон. Сьогодні ми обираємо шлях розвитку країни на п’ять років. У нас парламентсько-президентська республіка. І від того, якою буде більшість у Верховній Раді, залежить, яким буде Кабмін.

Саме він ухвалюватиме або позитивні для українців рішення, і тоді життя покращиться, або знову ж таки найнегативніші, і тоді далі в країні процвітатиме корупція, а ми далі будемо нарікати на владу. Тому для того, щоб потім не злитися на себе чи на сусіда, прийдіть на вибори, зробіть свідомий вибір, який ґрунтується не на популізмі чи пустопорожніх обіцянках. Подумайте, проаналізуйте, кого і що ви хочете бачити, на які результати сподіваєтеся, і обов’язково проголосуйте.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus