USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Ми – одна велика об’єднана територіальна громада», – мер Луцька про першу сесію, бюджет-2021 і локдаун

2 Грудня 2020 13:10
Якою була перша сесія Луцької міської ради восьмого скликання, з якими труднощами стикнеться територіальна громада при формуванні бюджету на наступний рік і чому запровадження обіцяного локдауну на новорічно-різдвяні свята не принесе ефекту?

Про це розповів Луцький міський голова Ігор Поліщук телеканалу «Аверс».

Перша сесія

Як нагадав Ігор Поліщук, на першій сесії міської ради восьмого скликання, яка відбулася 1 грудня, було сформовано постійні комісії міськради та обрано її секретаря. Це дозволить раді повноцінно працювати і розглядати інші питання, зокрема кадрові, наприклад, призначення заступників міського голови, членів виконавчого комітету, старост старостинських округів у приєднаних громадах.

«Разом з усіма головами фракцій ми кілька разів зустрічалися і визначили максимально збалансований у сучасних умовах склад комісій. Сподіваюся, що комісії працюватимуть плідно, результативно, задля інтересів міста та лучан», – сказав він.

Та додав, що Луцька міська рада – це не місце для політичної боротьби, а орган, покликаний вирішувати проблеми міста та прилеглих територій, лучан і мешканців тих громад, котрі долучилися до міста.

«На мою думку, депутатам потрібно відкинути всі так звані політичні амбіції і працювати на користь міста, громад. Побачимо, як вдасться організувати роботу депутатського корпусу, але я переконаний, що політичні дискусії, різноманітні політичні дебати, як показала практика попередніх каденцій, не дають результату, не несуть користі ні громаді, ні місту і не запам’ятовуються виборцям. Запам’ятовуються реальні результати, які люди залишають по собі».

Мер нагадав, що за кандидатуру Юрія Безпятка на посаду секретаря ради проголосували 26 депутатів. За словами Ігоря Поліщука, решта обранців громади, висловлюючи довіру Юрію Безпятку як фахівцю, відмовилися за нього голосувати з політичних мотивів (Юрій Безпятко – член фракції «ЗА Майбутнє»).

Бюджет-2021

Торкнувся міський голова і питання формування бюджету громади на наступний рік.

«Бюджет буде дуже складним через пандемію коронавірусу, яка зумовила серйозний спад економіки, зниження купівельної спроможності в мешканців міста та прилеглих громад, скорочення великої кількості працівників на багатьох підприємствах, виробництвах. Безумовно, це вдарило по бюджету. Із цим можна миритися, це об’єктивний процес, на це, на превеликий жаль, ми не можемо вплинути. Водночас ми бачимо, що продовжується наступ на місцеве самоврядування, місцеві бюджети. Сьогодні в нас мають забрати акциз на пальне, а це близько 50 мільйонів гривень із міського бюджету, натомість обіцяють, що ці кошти будуть повернуті якимось чином через дорожній фонд, але жодної конкретики щодо повернення в місцеві бюджети цих коштів немає. Абсолютно незрозумілий крок зі сторони уряду, який подав законопроєкт про державний бюджет. Щиро сподіваюся, що депутати Верховної Ради не будуть підтримувати це положення і залишать ці кошти в місцевих бюджетах для реалізації важливих питань, які перед ними стоять», – розповів Ігор Поліщук.
Та додав, що, на жаль, у Верховній Раді простежується серйозне лобі забудовників, у результаті чого ще у 2019 році було прийнято рішення про зменшення вдвічі максимальної ставки пайової участі.

«Це близько 20 мільйонів гривень для нашого міста минулого року. Цьогоріч значно менше. А наступного року пайова участь узагалі скасовується. Зростає реверсна дотація – це кошти, які забираються з перевиконання бюджету. Вона розраховується за спеціальною формулою. У цьому році реверсна дотація в нас становить орієнтовно 84 мільйони гривень. Наступного року вона сягне 100 мільйонів гривень. Це ті кошти, які забирають із нашого бюджету в державний бюджет і далі розподіляють невідомо куди».

Водночас на органи місцевого самоврядування покладено обов’язок фінансувати заклади професійної технічної освіти – це і заробітні плати викладачів, персоналу, і комунальні послуги, і стипендії, і харчування студентів, і ремонти навчальних закладів.

«Це коштувало нашому місту 82 мільйони гривень. Прогноз на наступний рік – 105 мільйонів гривень, – сказав Ігор Поліщук. – Тобто бюджет прийматимемо в непростих умовах. Фінансування значно скорочується в силу об’єктивних причин і, як ми бачимо, через рішення, які пропонує уряд. На мою думку, це категорично не правильно. Той поступ, який був досягнутий завдяки децентралізації, дійсно показує позитивні результати. Але зараз ми бачимо рух у зворотному напрямку в цьому питанні».

А як же приєднані громади?

Мер наголосив, що приєднаним громадам не варто хвилюватися, адже, безумовно, з бюджету виділятимуться кошти на їхній розвиток.

«Сьогодні ми – одна велика об’єднана територіальна громада. Під час передвиборчої програми ми побували в кожному селі і вивчили проблематику цих громад, знаємо їхні проблеми. Також я запропонував, аби секретар Луцької міської ради, окрім обов’язків, які довірені йому ЗУ «Про місцеве самоврядування», опікувався і прилеглими громадами. Тому що була думка, що необхідно ввести додаткову посаду заступника, однак із метою економії бюджетних коштів, аби не витрачати їх на введення додаткових штатних одиниць, ці функції будуть покладені на секретаря міськради».

Локдаун і коронавірус

Говорячи про ймовірне введення в країні локдауну на період новорічно-різдвяних свят, Ігор Поліщук висловив своє негативне ставлення до такої ідеї уряду.

«У першій половині листопада ввели карантин вихідного дня. Проаналізувавши положення цих обмежувальних заходів, їхні особливості, можна було дійти висновку, що вони не матимуть жодного практичного значення, жодного ефекту для зниження захворюваності на коронавірус. Якщо логічно подумати, то невже людина, прийшовши в непродовольчий магазин у суботу, має підвищені шанси заразитися? Безумовно, ні. Більше того, хочу сказати, якби люди, які приймали ці рішення, спілкувалися з громадянами, бували в магазинах, то вони б розуміли, що люди, яким потрібно в будівельний супермаркет чи магазин побутової хімії, обов’язково туди приїдуть. Більшість зазвичай приїжджає в такі магазини в кінці робочого тижня або у вихідні. Таким чином кількість ймовірних покупців розосереджена. А оскільки введено карантин вихідного дня і ці магазини не працюють у суботу-неділю, всі скуповуються в п’ятницю ввечері», – звернув увагу посадовець.

Він нагадав, що навіть МОЗ визнало, що введені обмеження не принесли ніякої користі, водночас вони серйозно вдарили по бізнесу.

Луцький міський голова акцентував, що «необхідно припинити експерименти над Україною», маючи на увазі ймовірне запровадження урядом локдауну.

«Необхідно припинити приймати спонтанні, нічим необґрунтовані рішення, ефективність яких ніким не прораховується, і таким чином наражати величезну кількість людей на серйозні фінансові збитки, незручності і інші обмеження. Поки незрозуміло, в якому вигляді вводитиметься локдаун, але можна однозначно сказати, що ті збитки, які будуть понесені економікою, громадянами (адже знову ж таки обговорюється можливість зупинки транспорту та закриття всього), ніхто не відшкодує. А чи буде такий захід ефективним, важко сказати. Але я вважаю, що уряду, МОЗ із початку пандемії потрібно було раціонально використати кошти коронавірусного фонду і відкрити хоча б в кожному обласному центрі тимчасовий госпіталь, такий, як відкрито в нас на базі окремого корпусу пологового будинку, такий, як у нас відкрито в Боголюбах, для того, щоб забезпечити можливість госпіталізації тих людей, які її потребують, забезпечити доступ ліжкомісць до кисневих точок», – зазначив Ігор Поліщук.

Він додав, що час, який влада мала для того, аби підготуватися до другої хвилі коронавірусу, «абсолютно втрачений».

Та наголосив, що завдяки, зокрема, відкриттю ковідного шпиталю на базі пологового в Луцьку місто, на щастя, не має проблем із вільними ліжкомісцями для пацієнтів, які потребують кисневої підтримки.

«Дев’ять місць із 60 на сьогодні зайнято в цьому тимчасовому госпіталю. Його загальна потужність становитиме 214 ліжкомісць для киснево залежних хворих. Очікуємо отримання спірального комп’ютерного томографа для того, щоб робити комп’ютерну томографію. У Боголюбах завантаженість ліжок зараз сягає трохи більше 60%. Зі 177 ліжок із кисневою підтримкою зайнято 117. Це результат потужної роботи, проведеної і Волинською обласної радою, і Луцькою міською радою за координації народного депутата Ігоря Палиці. Сьогодні наше місто і наша область – одні з найкращих за підготовкою до пандемії коронавірусу».

Ігор Поліщук теж нагадав, що в Луцьку розпочав роботу консультаційний центр із питань COVID-19 при управлінні охорони здоров’я міськради, де фахові спеціалісти, зокрема лікарі, щодня з 08:00 до 21:00 телефоном (0332) 74 11 10 відповідають на нагальні питання містян, надають їм інформаційну підтримку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Василь Показати IP 2 Грудня 2020 13:36
Дуже важкі часи -і війна,і короновірус,і в наслідок ,падіння економіки та доходів.І тому оцінка мешканців буде досить критичною.А це ,свою чергу,потребує зважених,логічних рішень виконавчих структур,де повинні бути люди з досвідом.
Іраклій до Василь Показати IP 2 Грудня 2020 16:44
люди з досвідом, тобто Шиба?)
лучанин Показати IP 3 Грудня 2020 13:05
тонкий натяк навколишнім селам

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus