USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.80 9.95

«Ми – одна з найбагатших країн Європи, але потрібно перестати красти з бюджету», – лідер партії «Сила і Честь» на Волині*

25 Вересня 2021 14:42
Україна – одна з найбагатших країн Європи, але для того, щоб вона вийшла на якісно новий рівень розвитку, потрібно побороти корупцію у всіх ланках влади, починаючи з верхівки. А для того, щоб це зробити, потрібно не змінювати людей, а реформувати політичну будову. Саме такий принцип декларує політична партія «Сила і Честь» та її лідер Ігор Смешко. Водночас у партії звертають увагу і на проблеми, які хвилюють чи не кожного українця: війна з Росією на сході, тарифи та діяльність уряду, який мав би регулювати ті чи інші питання, але на думку партії, цього не робить.

Про це йшлося під час пресконференції у Луцьку за участю керівника політичної партії «Сила і Честь» Ігоря Смешка, першого заступник голови партії Володимира Тимошенка, членів політради партії Олександра Скипальського та Вігена Товмасяна, а також керівника обласної партійної організації Романа Карпюка.
Як зазначив лідер політичної партії «Сила і честь» Ігор Смешко, в Україні диктатуру збудувати неможливо, адже для українця Бог, свобода, сім’я і Україна – найбільші духовні цінності. Водночас політична еліта потребує термінового перезавантаження.

«Уроки ми вже пройшли, але з них потрібно зробити висновки. Не можна допускати до політики людей без біографії, без певного бекграунду. У нас є професійна еліта, але більшість з неї не хоче йти у політику – це традиційно. Але в усьому світі ця модель так працює, політична еліта підсилюється позапартійними професіоналами», – сказав політик.
Мета візиту на Волинь

Раніше керівники партії відвідали Вінниччину та Чернігівщину, а наступним регіоном стала Волинь, де Ігор Смешко разом з членами політради поспілкувалися з активом місцевих осередків партії.

«Наша партія – це перша партія в Україні, яка заснована на ідеології неоконсерватизму. Ми молода партія, за нами немає олігархів, тож будуємо розбудовуємо її знизу.

Зараз ми їздимо по містах і створюємо первинні партійні організації. На місцеві вибори у нас практично не було бюджету, але ми маємо 700 депутатів, також є мери міст. У нас немає жодного сумніву, що ми зайдемо в парламент. Нам вже дають 7-8 % при тому, що ми не замовляли жодного соціологічного дослідження, адже просто не маємо на це коштів. З олігагархами ми ніколи нічого спільного не мали, ми вважаємо себе партією середнього класу для середнього класу», – зазначив Ігор Смешко.

Керівник Волинської обласної партійної організації Романа Карпюк розповів, що політична партія «Сила і Честь» вперше брала участь у місцевих виборах і зуміла пройти у Волинську обраду. У фракції є чотири депутати, і свою передвиборчу програму вони стараються виконувати.

«У нас чотири депутати, і ми не можемо приймати серйозних рішень. Але водночас ми стараємося впливати на усі події в облраді, контролюючи прийняття рішень, аби вони приймалися виважено. Ми займаємо нейтральну позицію відносно більшості. Водночас ми маємо вплив на рішення, працюючи в комісіях облради. У нас немає жодного рішення, за яке нам соромно», – сказав Роман Карпюк.
Про відставку уряду

На переконання керівника партії «Сила і Честь», чинний уряд не має стратегії відновлення економіки, все зроблено для сприяння корупції.

«Наша партія вважає, що основними маркерами будь-якого уряду, за якими його має оцінювати український народ – це культура, наука, освіта, економіка, армія, система охорони здоров’я, екологія та демографія. Якщо є показник

по цих маркерах, значить уряд працює на національну безпеку та на угоду українському народу. Якщо ці маркери знижаються під час урядування, то народ України має право знати стратегію. Як на мене, коли уряду дають ще один рік, а результату немає, то потрібно звільняти місця для людей, які мають відповідну стратегію, тактику, які зможуть підняти всі вищезазначені маркери. Тобто цей уряд не має стратегії, не розуміє, що економіку потрібно піднімати, зокрема і пенсії, зарплати», – наголошує політик.
Водночас Ігор Смешко говорить про складові економіки, які уряд, на жаль, поки не втілює у життя:«Складовими економіки є капітал для інвестицій, виробничі сили, технології та інновації. Соняшник – одна з основних культур, які ми експортуємо, у світі ми займаємо лідируючі позиції. Але чому олія у Польщі дешевша, ніж у нас? У нас немає кінцевої переробки. У нас найкраще жито, пшениця. Чому уряд не залучає інвесторів, які б будували макаронні фабрики, і світ отримував від нас найкращі макарони? Лібералізація тотальна, де є таке у світі? Всі допускають на свій ринок, коли ти приходиш з технологією, з інновацією. Де ви в програмі уряду бачили такі слова?

Людський капітал – це теж дуже важливо, а в нас професійно-технічні училища закривають. Молочні медичні працівники від нас виїжджають. Нас скоро не буде кому лікувати».

Про НАТО та війну на сході

«Нас не чекають в НАТО, і найближчим часом ми не будемо членом НАТО. Тому що є опозиція, а в НАТО приймають консенсусом. Франція, Німеччина, Іспанія, Італія, Угорщина мають особливу позицію. Отже в найближчій перспективі ми не маємо своїх союзників, однак перебуваємо в стадії неоголошеної війни і частина наших територій окупована. Концепцію

потрібно міняти, а вона має бути лише одна – ешелонована оборона. Наша армія – це єдина сила, яка стримує агресора, а агресор піде на стільки, на скільки ми йому дозволимо. А оборонна стратегія без союзників неможлива», – переконаний Ігор Смешко.

Також він висловив думку, що Україні необхідно мати резервну армію, а задля цього потрібно перейняти досвід Швейцарії, де ще з дитинства починають готувати до служби у війську:

«Близько двох років я служив у нашому посольстві в Швейцарії, створював військове представництво нашої держави. Я вважаю, що досвід цієї країни блискучий. Вони тримають 55 тисяч професійного війська, але за три дні вони в разі потреби збільшують свої резерви до одного мільйона. У них міністерство оборони носить функції не лише цього міністерства. Там воно називається міністерством оборони, молоді, спорту та у справах ветеранів. З першого дня вони починають виховувати молодь, яка повинна займатися спортом, готуватися до військової служби. Там є банкіри та знані адвокати, а у суботу вони – командири роти, батальйону. Для них це щастя, у них зброя фактично знаходиться під ліжком. Це найбільша резервна армія Європи, і для нас це був би блискучий досвід. Наша партія виступає саме за створення саме такого варіанту міністерства».
Про завищені тарифи

Основною причиною завищених тарифів, на думку Ігоря Смешка, є відсутність обліку видобування газу та нафти. У нашій країні не знають, скільки корисних копалин видобувають, та водночас не займаються збільшенням видобутку газу та нафти, яких у нас вдосталь.

«Ми – одна з найбагатших країн у Європі, але перестаньте красти з бюджету. В нас 0,3 % поверхні земної кулі, але 5-7 % корисних копалин. Зараз ніхто не займається збільшенням видобутку газу, в нас він є, в нас є нафта, але в нас немає політичної волі зупинити тотальну корупцію державного апарату. Люди, які критикують злочинну владу, приходять самі до влади, і їм

ця модель банкомату дуже подобається. Вони одразу в нього сідають замість того, щоб реформувати політичну будову. І починається процес крадіжки корисних копалин, бюджету», – розповідає очільник партії.

«У 2003 році, коли я працював першим заступником в РНБО, був проєкт закону про єдину систему державного моніторингу природних копалин, енергетичних ресурсів і тарифів. З 1999 року протягом чотирьох років року був проведений експеримент в областях по співвідношенню тарифів на всі комунальні послуги та енергетичними ресурсами. В ті часи тарифи були завищені в п’ять-сім раз. У нас собівартість куба газу – 1 гривня, навіть якщо ціна буда 8 гривень, то це буде 800% прибутку. Однак Конституція говорить, що надра належать народу України», – каже політик. – Уряд на сьогодні так і не має обліку. В них моно більшість, а вони не можуть прийняти закон, аби знати, скільки газу та нафти ми видобуваємо. Звідси і накрутки, люди скоро не витримають цих тарифів, вони беруться зі стелі. Яким чином мережі газопостачання передали в обленерго, це ж державна власність. Їх негайно потрібно передати в комунальну власність назад. В жодній країні світу нема плати за доставку газу».

Про деоліхаргізацію

«Я виступаю за деоліхаргізацію, адже поки олігархи не будуть знищені, ми не станемо могутньою державою. Однак це потрібно робити правовими методами, потрібна політична воля. Досить поставити СБУ завдання і олігархів можна знищити через відкриті судові процеси на конкретних фактах: що вони зробили за рахунок політичного впливу, як вони порушили законодавство, отримали надприбутки. З олігархами має боротися керівництво країни, якому підпорядкована правоохоронні органи», – наголошує очільник партії «Сила і Честь».

Натомість перший заступник голови партії «Сила і Честь» Володимир Тимошенко каже, що сьогодні українцям пропонують лише імітацію боротьби з олігархами.
«Ми не виступаємо проти великого бізнесу, нехай він буде. Але бізнес має займатися бізнесом. Коли ресурси бізнесу використовуються для підкупу, для входження у владу, тоді це вже олігарх. Олігархи постали на дерибані державного бюджету, відкатах, заволодіння державною власністю. Антимонопольний комітет може різко знищити олігархів, але потрібно мати політичну волю», –резюмував Володимир Тимошенко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
123 Показати IP 25 Вересня 2021 15:15
То перестаньте !
Ну 2 Показати IP 25 Вересня 2021 15:16
30 років крали і докралися до статусу найбіднішої країни Європи. В українців в крові красти і ще раз красти, хто б не приходив до влади ціль одна-якнайшвидше побільше вкрасти. До влади йдуть аби збагатитися, а як не у владі, то кричать геть корупцію, як тільки біля корита гребуть під себе. Проблема в нас самих, ми не хочемо бути кращими, кожен живе лише для себе не брезгуючи нічим, однак дуже хоче щоб інші були чесні і порядні, а інші також живуть для себе , але дуже хочуть щоб інші були чесні і порядні. Замкнутий круг. Горизонти туманні.
К.лучанин до Ну 2 Показати IP 25 Вересня 2021 19:08
Треба запозичити досвід у талібів: корупціонерів розстрілювати або якщо щось вкрав, то відрубувати кінцівки. Жорстоко, але інакше злодійство не поборемо.
українець до Ну 2 Показати IP 25 Вересня 2021 19:39
Чия влада в нас? Українська? ВСЯ вертикаль влади є неукраїнською!!!!!! І крадуть не українці. Українці були і є рабами при всіх владах,які були в Україні.
Ну 2 до українець Показати IP 25 Вересня 2021 21:42
А на ринках вас обважують, а у супермаркетах вам реалізують прострочене, а в різних службах вам ставлять палки в колеса, то хто ці люди?! Іноземці?!
українець до Ну 2 Показати IP 26 Вересня 2021 14:01
В вашому коментарі мова йде про владу.І я про владу дав відповідь.
вояк Показати IP 25 Вересня 2021 19:41
Наступним президентом маємо вибрати І.П Смешка.Інакше повна рутина!!!
Іван Показати IP 26 Вересня 2021 17:58
Це партія пенсіонерів?
Отак-то! до Іван Показати IP 27 Вересня 2021 12:50
Ні, це партія глибоких пенсіонерів!
Олена Показати IP 27 Вересня 2021 00:10
Ігорю Петровичу Смешко треба частіше бувати в регіонах. Відчуваєтся, що він маловідомий людям, інакше б коментарі були набагато прихільнішими до його особи. Партія Сила і Честь, керівником якої є Смешко - це єдина альтернатива для України залишитися незалежною, заможною державою, а народу - вільним, багатим, спокійним за своє майбутнє і майбутнє своїх дітей.
Во Показати IP 27 Вересня 2021 12:51
Хлопці, пора спочивать!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus