USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«Ми раби, чи хто?» Чи будуть волинські селяни продавати свої землі

12 Червня 2021 21:04
Кажуть, якщо продадуть землю – залишаться жебраками. З 1 липня в Україні стартує ринок землі. Але чи будуть українці позбуватися своїх наділів?

На що готові проміняти землю селяни – у сюжеті ТРК «Аверс».

Тих, хто працює на землі, шукати не треба. Під палючим полудневим сонцем уся сім’я пана Сергія. І діти трудяться, і пенсіонери спочинку не мають. Інакше тут просто не виживуть.

«Десь гектара два обробляєм отако помаленько. То сієм, то трава, то сіно. Бачте, з яких літ треба працювати. З 12 років діти працюють в селі. А всі думають, що то з медом», – каже мешканець села Ужова Луцького району.

І хоч як тяжко цим людям – свою землю вони продавати не будуть. Кажуть: продати землю – це продати себе.

«У нас така держава: що мали б помогти селу, то знищують село. Бо продадуть землю олігархам... Хто в нас купить? В нас фермер не купить землі простий. Того що він немає коштів. Може, не всі такої думки, як я, мо’, хто й продасть. Ми то не збираємся. Он діти ростуть, може краще буде. Може, будуть робити на землі. Бо зараз на землі в селі кажен третій би робив би, якби держава дала допомогу», – додає Сергій.

«Не збираємся продавати. Бо будуть обманювати, багато будуть обманювати. Вони то куплять, але ж після будуть продавати великими об’ємами і набагато дорожче. Вони зараз а безцінь купляють, а потім будуть тим аграріям продавати дорого», – каже дружина Сергія Тетяна.

У Свидниках Ковельського району також ніхто не хоче продавати свою землю.

«Це наша земля, українська. Ми раби, чи хто? Ми українці, повинно бути все українське. А не так, як хтось придумав, її продавати. Великі олігархи...Ну вони зараз стануть великими, так? Приймають для них закон. А для чого? Щоб ми ніким не були, так?» – кажуть селяни.

У Волі Любитівській люди, схоже, теж одностайні. Навіть молодь виступає проти продажу землі.

«Дітей годуємо, ростимо. Як це так віддати чужим людям землю нашу? Ну якось неправильно трохи. То ж і внуки будуть рости, і наші діди, і прадіди тут. Ми теж от так само молода сім’я, могли б претендувати так само. Двоє діток маємо. Але таким сім’ям, от як ми молодим, не дають, дають тільки отам... Тим, хто при грошах.

В селі земля, то ж і хазяйство тримати, і так само бізнес, щось організувати. Але тут що ти організуєш? Нічого з такими законами і з такою владою», – обурюється мешканка села Аліна.

Усі переконані: влада хоче обдерти українців до останньої нитки. Зітхають: якщо заберуть землю – народ чекає жебрацтво. Люди хочуть залишити свою землю для дітей та внуків. Продавати не будуть.

У Волі Любительській живе й тяжкохвора одинока бабуся – пані Софія. Вона змушена з останніх сил вести господарство: здавати пай в оренду, тримати кози, комусь платити, аби запасли їм корму. Бо на пенсію свою не виживе. Державі такі люди, схоже, не потрібні. Жінка каже: якщо українці продадуть землю – їх просто виженуть з цієї землі.

«То ж всім людям треба... Раз я хату продала, ви купили, то вибирайся з хати. Ну так виходить? Так і землю. Як хто купить, то треба людей виганяти, бо то їхня земля», – роздумує пані Софія.

Каже сільська молодь, що влада дрібних фермерів зовсім не підтримує, їх просто знищують в догоду олігархам. А люди в селі працювати хочуть.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
дідо Показати IP 12 Червня 2021 21:15
була приватизація підприєств- роботяги все пробухали....тепер селяни пробухаю за безцінб землю...самі винні,що олігархи все прихватизують нахаляву
Ділдо вийми до дідо Показати IP 12 Червня 2021 22:48
Тільки завдяки олігархам і тримається купи наша держава. А землевласники набагато бідніші і ні майдану ні якогось страйку замутити не спроможні. Це у Польщі фермери можуть і дороги заблокувати і гною привезти до установ. Чекає наше сільське господарство доля Латинської Америки, де ТНК рулять.
Анонім Показати IP 12 Червня 2021 21:51
На обробітку землі ще ніхто не розбатів Хіба другого горба заробив.
Дєд до Анонім Показати IP 13 Червня 2021 00:12
Еге, сказав латифундист, і поїхав на ленд крузері.
Лучанин Показати IP 12 Червня 2021 22:42
Бути господарем своєї власної землі - означає також мати змогу її продати, дати під залог, або навіть обміняти на щось, тому що ти, як власник маєш мати ПРАВО на це! Що це за ідіотські думки 'прийдуть заберуть'? Якщо хоч продавай, хоч ні. Наші селяни і є все життя рабами, з сапками змалку в полі стоять, то ще й ті дурні того самого і своїх дітей навчають, і вони такими самими недалекими повиростають. У вас паї і так за безцінь в оренду забирають, тільки ж 'свої', вони ж вас не дурять напевно, дуже багато платять))) самі дивіться на що ті 'фермери' за все життя позаробояли, жига якась і ауді розвалене нікому не потрібне! Народ затурканий і дурний!
Ти абонаївнийабобот до Лучанин Показати IP 13 Червня 2021 08:35
Навіть на зоні є свої закони, жорстокі, але дієві. А в нас тепер бєспрєдєл - явне порушення правил (де обіцяні референдуми чи по землі чи по курсу країни?). Хочеш з державою в рулетку грати? Чи на дуель без секундантів?
Я Показати IP 13 Червня 2021 10:55
Ну звісно ж ці люди не раби! Зараз картоплю досапають, город прополять і сядуть в мерседес s класу та поїдуть до ресторану!
Народна прокуратура Показати IP 13 Червня 2021 12:07
На те, що продавати землю селяни не хочуть знайдуть раду. Задушать непомірниим податками, як робили більшовики з тими селянами-індивідуальниками, хто не хотів вступати до колгоспу. Бо тоді була мета всю землю зробити державною. Тепер інша мета - передати землю великим власникам, у тому числі іноземцям, тому МВФ чинить такий тиск на нашу владу, щоб запустити продаж землі. У світі йде в такий спосіб боротьба за засоби виробництва, адже на відміну від Росії, вже ніхто чужі території військами не захоплює. До речі, навіть в тому ж Єгипті, де фактично лише пустеля, земля не продається, а лише передається в оренду.
Анонім Показати IP 13 Червня 2021 18:55
тому МВФ чинить такий тиск на нашу владу, - а наша влада не шістки сша та мвф? що їм кажуть те й роблять.. і бігом. вже ніхто чужі території військами не захоплює - це сшастам скажіть - порегочуть..
Анонім Показати IP 13 Червня 2021 21:15
Ну як не раби, то на ваші 2 га. вже є немалі податі... а ви ще раз папріколу проголосуєте, і все,-не раби, а стадо баранів.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus