USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.63 39.90
  • PLN 9.75 9.90

Ми це бачили: Як і які страви готують у Масницю. ФОТО. ВІДЕО

16 Березня 2013 08:58
Що таке Масниця (Масляна), як готуватися до «сирної неділі» і, як годують цього тижня майбутніх священиків? Про все це, а також духовні моменти підготовки до Великого посту «Волинським новинам» розповіла кухар Волинської духовної семінарії УПЦ Раїса Ткач.

З 11 по 17 березня українці святкують Масницю (Колодій, Пущення, Сиропуст, Сиропусний тиждень) - давньослов'янське свято на честь весняного пробудження природи. У християн – це тиждень напередодні Великого посту (кінець лютого - початок березня за старим стилем), в який дозволяється їсти молочні продукти, рибу та яйця.



З нагоди цього свята «Волинські новини» вирішили з`ясувати, як готуються до Великого посту у семінарії. Виявилося, що кухарі у цьому навчальному закладі - жінки досвідчені - уміють смачно готувати. Водночас для них це не лише робота, а постійний духовний зв`язок з людьми, які присвятили власне життя служінню Богу. Це кухарі - Раїса Ткач та Ірина Тушкевич.



З кухні духовної семінарії лине приємний аромат свіжоспечених ласощів. Одразу зрозуміло, що працюють тут справжні майстри своєї справи. У величезній каструлі вариться картопля. Кипить вода на чай. На пательні шкварчать млинці.




«Для того, щоб млинці були смачними, додаємо яйце, цукор. А тоді кладемо муку, молоко і збиваємо. Бачите яка консистенція? Тісто рідке, наче сметана. Після цього виливаємо суміш на сковорідку. Ці млинці не є пісними. Оскільки в двері стукає масляниця – то ми можемо дозволити собі молочні продукти. А якщо піст, то усе випікаємо на воді. Млинці повинні бути тоненькими. Як підійде тісто – будемо пекти пиріжки. Усю роботу потрібно робити з любов’ю», - ділиться досвідом жінка.







Семінаристів кухар лагідно називає «наші дітки». Про них розповідає із захопленням та ніжністю.
Їдять вихованці духовної семінарії в кімнаті з довгими столами та лавицями, яка має назву «трапезна». У будні дні студенти снідають о 9-тій годині, обідають о 14-тій та вечеряють о 19:30. Недільний ранок семінаристи проводять у молитві, тому в цей час сніданку немає.





Наразі у семінарії навчається близько 140 вихованців. Хлопці під час навчання мешкають у приміщенні семінарії, а дівчата – окремо.

«В перші два дні Великоднього посту діти не їдять нічого взагалі. Перший тиждень і останній – не снідають. Цей час вони присвячують «духовному харчуванню» - читають відповідну літературу, моляться, багато пишуть, відвідують церкву. Це свідомий вибір вихованців. Вони готові до такого життя. Знають усі пости, молитви. Ви не думайте, вони не голодують, вони живуть духовно», - продовжує розповідати Раїса Ткач.




Кожен робочий день кухарів починається з молитви. Без неї не сідають до столу, не розпочинають роботу. Готують тричі на день. Харчування семінаристів має особливості. так, раціон студентів доволі простий. За словами пані Раїси, улюблена страва – червоний борщ з пампушками та часником.

«Ось наша працівниця Ірина Тушкевич працює кухарем уже 16 років. А я раніше працювала в іншому закладі – в «Короні Вітовта». Та роки уже даються взнаки, тож в ресторації працювати стало важко. Але я не жалкую. Мені тут подобається. Видно це був такий божий задум. До речі, мені 69 років, й Ірині Григорівні – 69» - додає кулінар.




Масляна – це останній тиждень перед Великим постом. Його ще називають Седмицею. У ці дні можна їсти рибу, масло, молоко, родзинки, курагу, яйця, сметану, сир, лише м'яса не можна. Сьогодні на вечерю - пончики, млинці із сиром та варенням, гречаники, квашені помідори та огірки, салати з буряком, сирна запіканка та фірмова страва, що називається «молода картопелька».







Для того, щоб приготувати таку страву, потрібно зварити картоплю, перекрутити через м’ясорубку, додати трохи крохмалю. Все гарненько рукою вимішати, надати форми чи то круглої, чи продовгуватої і кинути в окріп, доки не звариться. Вживають таку смакоту з маслом, сметаною, шкварками або з олією та цибулею.



«Приходьте до нас на курси, ми і вас навчимо гарно готувати! Коли любиш роботу, тоді вона і вдається», - побажала читачам «Волинських новин» Раїса Ткач.












Матеріал підготувала Вікторія Семенюк


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
люда Показати IP 16 Березня 2013 09:21
Може, і смачно годують семінаристів. Але посуд - це взагалі. Каструлі з незрозумілими кришками,сумнівний санітарний стан кухні. Радянськими часами повіяло. Розумію, що майбутня духовна еліта повинна звикати до скромності, але...
Misteria до люда Показати IP 16 Березня 2013 11:26
Повірте, на кухні, хоч і посуд старенький, але дуже чистенько, кухарі в білесеньких халатиках...
Лахматий Будун до люда Показати IP 16 Березня 2013 13:22
можна подумати вдома у кожного з нас столове срібло, японський фарфор і бельгійський кришталь. головне, що все чистенько, а їжа домашня і різноманітна.
Natali9991 Показати IP 16 Березня 2013 14:01
Все ж таки, важливим фактором залишається ДУХ МАСЛЯНИЦІ))))
анонімус Показати IP 16 Березня 2013 14:31
ололо, тільки в нас священники можуть святкувати масляну із поїданням млинців, які символізують бога сонця.
Берег турецкий до анонімус Показати IP 19 Березня 2013 08:04
А Ви як святкуєте? Які символи поїдаєте? Іноді млинці, це просто млинці.
Інна Показати IP 16 Березня 2013 18:59
Приємний, хороший матеріал. Несподіваний і світлий.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus