USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На даху Волинської обласної лікарні працює сонячна електростанція

25 Жовтня 2018 13:42
Завдяки залученим коштам на даху Волинської обласної клінічної лікарні вдалося облаштувати сонячну електростанції. Окрім того, з метою більшої економії на енергоносіях медична установа за залучені гроші замінила всі вікна у приміщеннях і встановила котел на палетах.

Про це йшлося під час прес-конференції у Волинській обласній клінічній лікарні 25 жовтня.

Головний лікар Волинської обласної клінічної лікарні Іван Сидор повідомив, що на даху медичного закладу вдалося розмістити 37 сонячних батарей загальною потужністю 10 кВт/год. Завдяки роботі сонячної електростанції в рік лікарня зможе економити близько 300 тисяч гривень на електроносіях.

«Дуже багато коштів витрачається на електроенергію, теплову енергію, воду тощо. Ми довго шукали шлях, аби встановити сонячні батареї. Це вдалося зробити завдяки некомерційному фонду Сергія Шевчука, із яким ми налагодили співпрацю», – сказав Іван Сидор.

Як наголосив керівник лікарні, найголовнішим було започаткування процесу економії електроенергії. Так, уже весною в планах закладу – встановлення чергових сонячних панелей загальною потужністю 20 кВт/год, аби економити на електроенергії більше півмільйона гривень.
«Ми вже замінили всі вікна в лікарні. Це близько 3 мільйонів гривень. І всі кошти – залучені. Також завтра (26 жовтня, – ВН) ми запустимо в роботу нову котельню на твердих палетах. Цю котельню вдалося облаштувати частково за кошти обласної ради. Нашу ініціативу підтримав, зокрема, голова Волинської облради Ігор Палиця. Завдяки цій котельні ми зекономимо порядку 1,6 мільйона гривень», – зазначив Іван Сидор.

Громадський діяч, представник благодійного фонду «Здоров’я для всіх» Сергій Шевчук зазначив, що вартість сонячної електростанції, облаштованої на даху Волинської обласної клінічної лікарні, становить 270 тисяч гривень.

«Фонд «Здоров’я для всіх» п’ять років поспіль реалізує проект «Сонячні лікарні». Кожного року ми пишемо проекти, які захищаємо та подаємо на розгляд міжнародному донору, який зацікавлений у вирішенні екологічних проблем у Європі та підтримкою сфери охорони здоров’я у Східній Європі. Ми вже близько 30 лікарень в Україні вже зробили «сонячними». Почали з півдня України, результат нас підбадьорив і ми розпочали діяльність по всій території держави, зокрема у Києві й на сході держави», – повідомив Сергій Шевчук.
Він розказав, що наступного року фонд продовжуватиме роботу в рамках проекту «Сонячні лікарні». Йдеться передусім про медичні заклади на сході країни, які потрібно відновлювати.

Встановлення сонячних панелей займалася фірма з Миколаєва, яка має багаторічний досвід із облаштування сонячних електростанцій у країні.
Представник фірми Дмитро Колосовський пригадав, що вперше в області такі електростанції вдалося розмістити у Володимирі-Волинському та Нововолинську.

«Роботи з облаштування сонячних батерей на даху Волинської обласної клінічної лікарні тривали близько тижня. Установка генеруватиме енергію протягом усього року. Хочу зазначити, що сонячна енергетика – це не ноу-хау, а реальність, яка працює в усьому світі й набирає обертів і в Україні», – сказав Дмитро Колосовський.

Він підкреслив, що гарантійний термін експлуатації електростанції становить 25 років.

«Я вважаю, що цей проект є важливим не тільки для обласної лікарні, а й для населення, наших підприємств. Щодо лікарні, то мова – про кошти, які вже не вилітають у димову трубу, про врятовані життя, врятоване здоров’я, комфорт для пацієнтів і стабільну роботу медичного закладу. Я думаю, що майбутнє саме за такою енергетикою, а це наші перші кроки», – зазначив керівник управління охорони здоров’я Волинської ОДА Ігор Ващенюк. І додав, що дахів, де можна облаштувати сонячні панелі, на Волині є дуже багато, тож різноманітні установи варто залучати до написання проектів задля залучення інвестиційних коштів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus