USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

На Любомльщині відстріляли 25 диких кабанів через підозру чуми

22 Лютого 2019 10:33
Черговий випадок африканської чуми свиней в області зафіксували на Ківерцівщині в першій декаді лютого.

Начальник ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області Богдан Лозинський наголошує, що чимало випадків АЧС минулоріч фіксували в Польщі, Литві, Латвії, Естонії та Румунії. Що ж стосується України, то в 2018 році виявлено 145 випадків, з них 13 або 10 % – у сусідній Рівненській області.

За його словами, безпосередньо у Любомльській РО УТМР (Замлинськелісництво) Любомльського району відстріляли 10 кабанів, а в зоні захисту – ще 15. Результати дослідження були негативними, тому карантин зняли.

Окрім того, в усіх районах області проводили низку заходів з недопущення поширення африканської чуми свиней. Постійно здійснювали моніторинг ситуації. Відтак, втричі збільшили відстріл диких кабанів. Це вимушений захід, до якого вдаються у всьому світі. Загалом відстріляно 531 одиницю. У відібраному біоматеріалі вірус АЧС не виявлено.

«З іншого боку, в Шацькому, Ківерцівському, Ратнівському, Іваничівському, Луцькому, Володимир-Волинському, Любешівському та Турійському районах відстріляло від 5 до 18 %. Цей показник недостатній для попередження поширення хвороби», – наголосив він.

Якщо ж говорити про останній випадок африканської чуми свиней, який виявив при обході єгер ГО ТМР «Горинь» в лісосмузі на території мисливських угідь поблизу села Скреготівка Ківерцівського району, то тривають відповідні превентивні заходи.

Так, спеціалісти ветеринарної медицини проводять подвірні обстеження свинопоголів’я в населених пунктах Берестяне, Грем’яче, Сильне, Городище, Скреготівка, Карпилівка, Холоневичі, Знамирівка. Станом на 21 лютого 2019 року обстежили 1 тисячу 274 двори, де вирощують 1 тисячу 957 голів свиней. Хворих та трупів тварин не виявили. Так само, як і в інших мисливських угіддях району.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Люди і звірі Показати IP 22 Лютого 2019 11:37
Ну, і хто тепер буде відповідати за оте все ? Винищили диких кабанів, потратили бюджетні гроші на подвірні обстеження. А хто відповідальний за оті безграмотні непрофесійні аналітичні матеріали, дослідження, обстеження, досліди? Хто давав дурні команди? Складається таке враження, що сама служба під надуманим приводом з метою оправдати своє функціонування нагло дурить і владу і людей. Чого має страждати природа за низький професійний рівень так званих спеціалістів, які по суті вчинили як кримінальний так і браконьєрський злочин. Пусти дурного богу молитися ... . Під надуманим приводом самі собі шукають роботу, самі на себе тратять державні гроші і самі себе переконують, що роблять державної ваги роботу. Варто би було провести службове розлідування на предмет ефективності роботи і доцільності такої служби !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus