USD 40.65 40.95
  • USD 40.65 40.95
  • EUR 40.70 41.10
  • PLN 10.00 10.15

На півдні Туреччини виявили стародавню мозаїку із зображенням давньогрецької музи

27 Травня 2024 00:32
Під час розкопок у стародавньому місті Сіде, що на півдні Туреччини, археологи знайшли мозаїчну підлогу, яка датується II століттям до н. е.

На мозаїці зображено Каліоопу – музу красномовства, інформує Arkeonews з посиланням на повідомлення Міністерства культури та туризму Турецької республіки.

Незважаючи на те, що археологічні розкопки в стародавньому місті тривають з 1940-х років, під землею все ще лежать різноманітні історичні артефакти.

Зокрема, місцева влада зносить незаконні спорудження в Сіде і відновлює історичні будівлі міста.

Під час проведення таких робіт виявили і мозаїчну підлогу, прикрашену зображенням найстаршої з муз – Калліопу. За давньогрецькими легендами, вона була богинею епічної поезії. У цьому образі Калліопу малювали з дощечкою і пером або сувоєм.

«Захопливе відкриття! Ми продовжуємо нашу роботу, спрямовану на віднайдення та захист нашої культурної та історичної спадщини», – прокоментував знахідку міністр культури та туризму Туреччини.

Читати ще: Археологи знайшли в Туреччині унікальні скульптури бога медицини Асклепія та його доньки

Місто Сіде, на території якого виявили знахідку, знаходиться на відстані 80 км на схід від Анталії.

Героїню грецької міфології там можна пояснити тим, що в стародавні часи населений пункт був найважливішим портовим містом Памфілії – історичного регіону Туреччини, який заселяли елінни (самоназва греків). Однак назва заснованого в VIII столітті до н. е. міста походить з мови мови лувійців – найдавнішого місцевого народу.

Від VII ст. до н. е. місто жило під владою різних народів, зокрема лувійців, персів, римлян і османів. Після XII століття мешканці покинули Сіде через грабунки і напади сусідніх королівств. Більшість з них мігрувала до Анталії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus