USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Туреччина призупиняє дипломатичні стосунки з Нідерландами

14 Березня 2017 10:59
Анкара заявила про розрив політичних зв’язків із Брюсселем на високому рівні. Окрім того, країна більше не зобов’язується стримувати потік біженців зі Сходу до Європи, що було передбачено відповідною угодою з ЄС.

Новину повідомляє «Преса України».

Як заявив віце-прем’єр-міністр Туреччини Нуреттін Джаніклі, Анкара вживе заходів для перегляду згаданої домовленості з Брюсселем, за якою Туреччина в обмін на фінансову допомогу і деякі політичні поступки ЄС зобов’язалася вжити заходів, щоб стримати транзитний потік біженців до Європи через свою територію.

Тим часом президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган продовжив свої заяви проти союзників у союзі НАТО – цього разу він звинуватив канцлера Німеччини Анґелу Меркель у тому, що вона «підтримує терористів». За словами Ердогана, Меркель винна в тому, що Німеччина не дала відповіді на чотири з половиною тисячі запитів Анкари щодо «підозрюваних у тероризмі», до яких влада Туреччини залічує підозрюваних у причетності до спроби перевороту минулого року чи ймовірних симпатиків курдських сепаратистів.

Щодо Нідерландів, то, за словами Ердогана, керівники цієї країни «не усвідомлюють, що таке демократія».

Також увечері в понеділок Анкара оголосила, що не впустить назад до країни посла Нідерландів, який нині якраз перебуває у відпустці поза межами Туреччини.

Раніше в понеділок Міністерство закордонних справ Туреччини висловило офіційний протест проти ставлення в Нідерландах до міністра турецького уряду, авто якої під конвоєм вивели напередодні поза межі Нідерландів після невдалої спроби міністра взяти участь у недозволеному мітингу турецької меншини. Анкара також назвала непропорційними дії нідерландських силовиків проти демонстрантів-турків, які протестували проти недопуску міністра.

У Європейському союзі, зі свого боку, верховний комісар із закордонних справ Федеріка Моґеріні і єврокомісар у справах переговорів щодо розширення Йоганнес Ган закликали владу Туреччини утримуватися від надмірних заяв і дій, що створюють ризик подальшого загострення ситуації.

Протягом вихідних Ердоган двічі звинувачував Нідерланди в подібності до нацистів, що викликало обурення в цій країні, яка значно потерпіла від нацистів у час Другої світової війни. Перед тим він звертав схожі порівняння з нацизмом і до влади Німеччини.

Лють Анкари викликали відмови останніх днів у цілій низці європейських країн, серед того в Нідерландах, Німеччині, Австрії чи Швейцарії, дозволити мітинги для місцевих турецьких меншин із участю міністрів уряду Туреччини, які мали агітувати мешканців цих країн-турецьких громадян голосувати на референдумі 16 квітня за різке посилення влади президента Туреччини. В усіх випадках, як заведено в європейських країнах, такі рішення ухвалювала місцева влада міст, де мали б відбутися ті заходи, але Туреччина склала вину на центральну владу європейських країн.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 14 Березня 2017 12:10
коли владі вигідно вона зупиняє дипломатичні відносини, коли ж владі не вигідно(як у нашому випадку) навіть коли війна й гинуть люди, мова зовсім не ведеться про розрив відносин з країною-агресором, більше того, торгівля з агресором вважається цілком нормальним явищем. Від такої правди зовсім не хочеться більше брати участі у вибрах, що періодично організовуються нашими "елітами" для лохторату
Анонім до Анонім Показати IP 14 Березня 2017 13:42
бойкот !!!!!!!!!
Анонім Показати IP 14 Березня 2017 13:42
невже турків в європі стане менше ?
Анонім Показати IP 14 Березня 2017 13:43
невже турків в європі стане менше ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus