USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

На реставрацію палацу Радзивіллів в Олиці планують витратити майже пів мільярда

25 Березня 2021 12:03
У планах реставраційних робіт у палаці Радзивіллів відновити бастіони палацу, вали, головну площу. Однак поки що пам’ятку не подали на участь в проекті «Велика Реставрація», оскільки вона перебуває у комунальній власності.

Про це стало відомо під час засідання комісії облради з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку 25 березня.

Нагадаємо, попередньо було анонсовано, що палац Радзивіллів увійде до проекту «Велика Реставрація». Проект передбачений на три роки, в рамках якого планують відреставрувати 150 пам’яток на території всієї України.

На перший рік планують витратити 2 мільярди гривень: 300 мільйонів з держбюджету і 1,7 мільярда з надходжень від надання ліцензій гральному бізнесу.

Як повідомив заступник голови Волинської ОДА Ігор Чуліпа, облдержадміністрація поки що не подала палац Радзивіллів на участь у проекті. З його слів, відповідно до постанови Кабміну на проект зараз можуть податися тільки заклади державної форми власності, а Олицький палац перебуває в комунальній власності.

«Тому зараз розробляються зміни в постанову про те, щоб дозволити брати участь у проекті таким об’єктам. Таких в Україні 22. Зараз фактично починається переселення психіатричної лікарні і будемо по тому вживати більш дієвих заходів», - повідомив посадовець.

Крім того, у 2022 році в ОДА планують подавати документи з приводу палацу Радзивіллів на грантові проекти спільно з люблінськими партнерами. Йдеться приблизно про 2,3 мільйона євро.

Зі слів Ігоря Чуліпи, кошторис проекту реставрації палацу Радзивіллів, який буде подаватися на «Велику Реставрацію», – 457 мільйонів гривень. Планують за ці кошти здійснити чимало робіт з відновлення інфраструктури: відновлення валів, бастіонів, площу перед замком.

Також розпочався ремонт дороги від села Дерно до Олики. Вартість робіт - 76 мільйонів. Щоправда, зазначає заступник голови ОДА, виникає питання, чи завершувати цей ремонт в цьому році чи чекати реставраційних робіт, щоб не знищили потім відремонтовану дорогу важкою технікою. Якщо ж з’ясується, що реставрація розпочнеться не так швидко, як би цього хотілося, тоді дорогу продовжать ремонтувати у цьому році, щоб люди могли їздити нормально.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Лсм 536 Показати IP 25 Березня 2021 12:50
Маленький перелік робіт як на такі гроші
Откат до Лсм 536 Показати IP 25 Березня 2021 13:11
Саме норм.
Суспільство Показати IP 25 Березня 2021 13:16
Після ремонту хтось приватизує за безцінь
А вкрасти? Показати IP 25 Березня 2021 13:36
А потім подарують полякам. За підтримку європрагнень.
Всезнайко Показати IP 25 Березня 2021 14:31
Хай Радзивіл реставрує.
Анонім Показати IP 25 Березня 2021 20:54
не мають куди закопати грошi

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus