USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Чому замку Радзивіллів немає в переліку «Великої реставрації»

19 Травня 2021 17:54
В оприлюдненому Міністерством культури переліку пам’яток, які реставруватимуться за кошти державного бюджету, немає анонсованої реконструкції замку Радзивіллів. А все тому, що об’єкт перебуває у комунальній власності, тож треба вносити зміни до урядової постанови.

Про це у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини повідомила тимчасова виконувачка обв'язків директора департаменту зовнішніх зносин, залучення інвестицій та з питань туризму і курортів Волинської ОДА Вероніка Бальбуза.

Нагадаємо, Міністерство культури та інформаційної політики оприлюднило перелік проєктів з реставрації, консервації, ремонту пам’яток культурної спадщини, у тому числі замків, інших фортифікаційних, оборонних, палацово-паркових комплексів, сформований з урахуванням рейтингу об'єктів, що взяли участь у відборі в рамках проєкту «Велика Реставрація» у рамках президентської програми «Велике будівництво». Загалом у списку – 109 об’єктів з усієї України. У тому числі два волинських: Луцький замок та будинок Косачів.

Проте в переліку немає ще одного масштабного проєкту, на який на Волині покладають великі надії – реставрації замку Радзивіллів в Олиці. Про те, що він має бути одним із об’єктів «Великої реставрації», міністр культури Олександр Ткаченко повідомив ще у лютому цього року. Але він і досі не увійшов до переліку.

Як йдеться у повідомленні Мінкульту, у першому відборі взяли участь 211 проєктів. Частина з них не була розглянута, оскільки останні є об’єктами комунальної форми власності, що суперечить Порядку відбору проєктів, що будуть реалізовані в рамках програми «Велике будівництво», затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 року, №1214. А замок Радзивіллів якраз і є одним з таких об’єктів.

Читати ще: Волинський Версаль: Олицький замок 100 років тому

Як пояснила Вероніка Бальбуза, в уряді найближчим часом обіцяють внести зміни до відповідної постанови, аби Волинь могла подати документи.

«Ця інформація стосується і замку Радзивіллів: він перебуває у комунальній власності. Тому теоретично ми не могли брати участь у цьому конкурсі. Але в нас всі документи підготовлені, ми маємо всі необхідні папери і чекаємо змін до постанови щоб могли подати проєкт до фінансування. Щойно зміни будуть внесені – будемо одразу ж подавати, адже він давно анонсований», - переконує вона.

Про те, що замок Радзивіллів потребує реставрації, говорять на Волині не перший рік. Але цей проєкт надзвичайно дороговартісний. Лише відновлення споруд й прилеглої інфраструктури оцінюють у пів мільярда. Сам же палац свого часу мав пишні інтер’єри: кімнати були оформлені в популярних у ХІХ ст. стилях - рококо, бароко та китайському. До нашого часу дійшло небагато зображень внутрішнього оздоблення будівлі.

Читати ще: Як виглядав зсередини олицький замок Радзивіллів 80 років тому. Фото

Донедавна тут розташовувалась психіатрична лікарня, проте пацієнтів звідти уже перевели, а сам комплекс передали на баланс Волинського краєзнавчого музею.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Вася Олика ПЛ Показати IP 19 Травня 2021 21:24
Говорили–балакали, сіли та й заплакали ...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus