USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 39.90
  • PLN 9.78 9.89

На Волині археологи знайшли керамічного вершника орієнтовно 16-17 століття

6 Серпня 2023 00:21
В історичній частині Володимира під час археологічних досліджень знайшли керамічну фігурку вершника періоду пізнього середньовіччя. Це вершник на коні з деталями одягу, збруї та в обладунках.

Як розповів Суспільному науковий працівник Охоронної археологічної служби України Віктор Баюк, знахідку виявили 3 серпня поблизу Собору Різдва Христового.

Для чого застосовувалась ця фігурка, каже археолог, наразі ще вивчають.

«Можливо, якусь підказку дадуть колеги, бо я поки не знаю, що це: чи це іграшка, чи прикраса, чи шахматна фігурка, чи люлька, чи частина якогось образу. Орієнтовно, це пізнє Середньовіччя, 16-17 століття. Голова у вершника, на жаль, втрачена, таким його знайшли. Але сколи на фігурці давні, тобто не зараз вона побилася», – каже волинянин.

Зі слів Віктора Баюка, попри те, що предмет пошкоджений, він залишається не менш цікавим і має культурну цінність.

Читати ще: Майже тисяча знахідок: результати першого етапу досліджень Апостольщини на Волині

«Вершник дуже мистецько цікавий і дуже детально зроблений: вузда, взуття, кунтуш. По кунтушу, по одягу можна спробувати з’ясувати. Є ще в нього на грудях лати і там видніється ніби хрест, але теж детально не вивчав поки», – каже археолог.

Наразі в межах Окольного міста – в історичній частині Володимира на території заповідника – працює група з 12 студентів-археологів. Розкопки, говорить Віктор Баюк, проводять по трасі майбутніх тепломереж, реконструкцією яких займається «Володимиртеплокомуненерго».
«Зараз ми працюємо на подвір’ї Собору Різдва Христового і в монастирському саду будемо працювати. Другий відрізок – костел Іоакима та Анни, який поруч. Ймовірність того, що ми знайдемо там цікаві речі – стовідсоткова. Питання в тому, які це речі – чи давньоруського часу, чи Середньовіччя, чи пізнього Середньовіччя», – сказав археолог.

Як додав Віктор Баюк, культурний шар, який нині досліджують, може містити стародавні предмети від давньоруського часу до ранньомодерної доби.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus