USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині без згоди людей у користування агрофірмі віддали 200 гектарів

22 Червня 2018 16:07
У селищі Заболоття Заболоттівської об’єднаної територіальної громади, що у Ратнівському районі, за спиною селян віддали 200 гектарів землі в користування сільськогосподарській фірмі. Ці площі аграрники вже встигли обробити гербіцидами, щоправда, знову ж таки – без згоди людей. Через необізнаність на отруєні поля селяни випустили худобу, яка, за їхніми словами, встигла потруїтися кропленою травою, йдеться у матеріалі газети Волинські новини від 21 червня.

Тишком-нишком перед Трійцею, коли в селах у людей найбільше хатньої роботи, на пасовища за Заболоттям приїхав трактор. Робітники причепили до нього розпилювачі та почали обприскувати високу траву. Хто приїхав та що тут відбувається – ніхто із селян не знав, тож техніку зупиняли мало не всім селом. А наступного ранку сюди, як зазвичай, вивели пасти корів.

«Після тієї паші моя корова захворіла. А діти, коли попили молока, то отримали проблеми з кишківником. Чим труїли траву, ми досі не знаємо, як і того, що буде далі з нашою худобою», – в розпачі розповідає одна із жінок перед заболоттівським клубом.

Поряд із нею – гурт людей. Кожен один одному розповідає, яких збитків наробили на полях, що належать селянам. Жоден із присутніх досі не знає, хто почав господарювати на їхніх пасовищах. Люди скликали схід селян, аби обговорити проблему, та покликали голову громади Валерія Свіржевського, щоб той прояснив ситуацію. Щоправда, голова, якого люди собі обрали півтора року тому, їх проігнорував. Про те, де очільник громади, їм доводиться тільки здогадуватися, бо одним він сказав, що поїхав у Ратнівську райдержадміністрацію на нараду щодо цього конфлікту, інші бачили його в приміщенні селищної ради, а заступниця голови розповідала геть протилежне.

«Приїхала комісія з обласної ради вивчати питання ремонту доріг», – запевнила нас заступниця очільника ОТГ Надія Денисюк.

До слова, в стінах Ратнівської райдержадміністрації про нараду з паном Свіржевським – ні сном ні духом. Посадовці в один голос твердять: самі хотіли б його побачити. Тим часом люди розповідають: вони просили не кропити пасовище та дати їм хоча б скосити сіно, проте ті, хто прибув із технікою, нікого не слухали.

«Ми платимо гроші за те, аби купити сіна, щоб узимку мати чим годувати худобу. Натомість от таку, по пояс, траву просто спалили хімією», – розповідає заболоттівчанка Галина Глинянко.

За словами Надії Денисюк, невідомій навіть їй агрофірмі віддали землі, власники яких не з’явилися, – так звані невитребувані паї. Щоправда, і тут неточність, адже просто під час сходу селян люди показували державні акти на земельні ділянки, які розташовані на тих-таки 200 гектарах потруєного поля.

На збори до громади приїхав депутат Волинської обласної ради від УКРОПу Михайло Імберовський. Він переконаний, що така ситуація просто неприпустима, коли без відома власників паїв, без відома селян, які завжди на цих територіях випасали худобу, без погодження і громадського обговорення чи то голова громади, чи то чиновники в РДА віддали землі якійсь агрофірмі.

«Аби з’ясувати ситуацію та вивчити її, потрібно написати звернення до голови Волинської обласної ради та до керівника облдержадміністрації і скликати спеціальну комісію, яка буде вивчати це питання. Адже в результаті такого «господарювання» збитків зазнала громада, прості люди», – обурюється депутат.



У результаті зборів люди написали заяву та зібрали близько шести десятків підписів, аби в обласній раді скликали тимчасову контрольну комісію з питань земельних відносин. Уже під час проведення цієї комісії депутати обласної ради вирішили звернутися до Держгеокадастру, до правоохоронних органів, аби ті провели перевірку законності надання земель. Також звернення скерували екологам, щоб ті вирахували збитки.

«На жаль, через те, що в районі і зокрема у Заболоттівській ОТГ немає порядку із землями, виникають такі ситуації, в яких страждають люди, – підкреслює Михайло Імберовський. – Ми й далі відслідковуватимемо ситуацію та будемо відстоювати інтереси громади».



А поки за Заболоттям жовтіють гектари землі. Чітка лінія між спаленою травою та зеленим

полем – межа, на якій селяни зупиняли трактори з отрутохімікатами. Люди ж перегнали худобу пастися під ліс та сподіваються, що корови, які похворіли, видужають і далі будуть давати молоко. І просять про одне і депутатів, і журналістів, які сюди приїхали: не лишати їх напризволяще та домогтися правди й покарання для тих, хто погосподарював на їхній землі без їхнього дозволу.

Анна ВОЛОЩУК

Ратнівський район
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus