USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

На Волині лікарі, які оглядали пацієнтку з COVID-19, не пішли на самоізоляцію

8 Квітня 2020 19:02
У Рожищі лікар-інфекціоніст, який оглядав пацієнтку з COVID-19, продовжує обстежувати інших пацієнтів та вільно пересуватися Рожищенською центральною районною лікарнею.

Про це Інформаційному агентству Волинські Новини повідомила одна із пацієнток медика, яка побажала лишатися анонімною, оскільки перебуває на лікуванні у Рожищенській ЦРЛ.

З її слів, лікар-інфекціоніст Віктор Пашков, нехтуючи офіційними розпорядженнями, здійснював її огляд без засобів індивідуального захисту.

На таку інформацію відреагували й місцеві активісти із Націонлаьного Корпусу, які звернулися доРожищенського ВП Ківерцівського ВП Управління поліції у Волинській області та посадовців із офіційною заявою.

«2 квітня 2020 року до Рожищенської районної лікарні було госпіталізовано пацієнтку з підозрою на коронавірусну інфекцію. 6 квітня на офіційній сторінці Рожищенської ЦРЛ у фейсбуці опублікували інформацію, що ПЛР-тестування показало позитивний результат. Однак медперсонал, який безпосередньо контактував з хворою, досі не відправили на самоізоляцію.

Зокрема лікар-інфекціоніст Віктор Пашков, який нехтуючи офіційними розпорядженнями, здійснює огляд пацієнтів без засобів індивідуального захисту. Без них він пересувається і по території ЦРЛ та й надалі відвідує громадян. Вважаємо, дану ситуацію неприпустимою. Вимагаємо: негайного втручання усіх необхідних структур: від Рожищенського ВП Ківерцівського ВП Управління поліції у Волинській області дати правову оцінку діям осіб, які порушують самоізоляцію та не забезпечили належні виконання самоізоляції; притягнути до відповідальності винних, про що прозвітувати перед громадськістю.

Від чиновників та посадовців медичної галузі вимагаємо суворо дотримуватися правил встановленого протоколу «Надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19)» та рекомендацій МОЗ, адже від цього залежить життя і здоров’я мешканців.

Пам’ятайте, що не здатність забезпечити елементарного виконання встановленого лікарським протоколом - може обійтись «дорогою ціною», – йдеться у заяві.
Натомість, власне бачення ситуації прокоментувала й очільниця Національного Корпусу у місті Рожищі Ірина Ющук.

«Чи є межа цинізму? Уявляєте ситуацію, коли в цивілізованій країні під час пандемії лікар оглядає хвору з підозрою, а пізніше з підтвердженим інфекційним захворюванням, без засобів індивідуального захисту? Уявили? Так, уявіть, що після цього він пересувається без засобів індивідуального захисту по території лікарні! Так, після підтвердженого випадку захворювання на COVID-19 його пацієнтки, він не пішов на самоізоляцію, а продовжує навідувати громадян на дому. І знову без засобів індивідуального захисту», - каже активістка.

Зі слів Ірини Ющук, їй зателефонували мешканці одного із таких будинків у Рожищі, куди інфекціоніст приїхав на виклик до хворої пацієнтки, і повідомили, що візит лікаря може нести загрозу їхньому здоров'ю, а можливо і життю.

«Як свідомий громадянин, я зателефонувала в місцеве управління поліції, але мені в грубій формі відмовили, аргументуючи що самоізоляція буде від завтра! І тільки після нашого втручання і дзвінка в обласне управління поліції «почався рух» і поліцейські поквапилися вжити заходів, щоб зупинити поширення інфекції», - обурюється активістка.

З власних джерел у лікарні, Інформаційному агентству Волинські Новини стало відомо, що за станом на 8 квітня, після розголосу частина медичного персоналу, який був у контакті з хворою пацієнткою, відправили на самоізоляцію.

Натомість, голова Рожищенської районної ради Андрій Музика у соцмережах прокоментував власне бачення ситуації:

«Головний лікар районної лікарні проінформував, що, за станом на 7 квітня, вжито всіх відповідних заходів, що регламентуються наказами МОЗ, таких як перевірка медперсоналу на ПЛР (контактного), знезараження, дезінфекція, тощо. А щодо самоізоляції лікарів, то вона наступає лише в разі позитивної ПЛР (наразі результатів ще нема). Бо якщо ізольовувати усіх контактних лікарів, через певний час може не буде кому ставити діагноз і проводити лікування, адже весь медперсонал з появою більшої кількості позитивних діагнозів може вважатися контактним. Так, медики в зоні ризику №1, і вберегти їх, а також нас - пацієнтів, може лише чітке дотримання протиепідемічних правил. І взагалі, боротьба з пошестями має свої правила і закономірності – то ціла наука «Епідеміологія», яку вивчають у медичних вузах, а потім ці знання медпрацівники застосовують на практиці. Я це до того, що наші медики знають ефективні методи захисту себе і своїх пацієнтів від інфекції і використовують їх за відповідних обставин. Наразі засобами захисту обидва наші КНП (ЦРЛ і ЦПМСД) забезпечені і можуть здійснювати свою діяльність», - зазначив посадовець.

Редакція звернулася за коментарем щода ситуації до начальника сектору превенції Рожищенського ВП Ківерцівського ВП ГУНП у Волинській області Віталія Хилимончука. Посадовець повідомив, що офіційну заяву від Рожищеньского осередку Національного Корпусу у поліції зареєстрували, нині ведеться перевірка.

На жаль, нам поки не вдалося сконтактувати із лікарем Віктором Пашковим. Натомість, ситуацію прокоментував головний лікар комунального некомерційного підприємства «Рожищенська центральна районна лікарня» Рожищенської районної ради Віктор Редзій.

«Лікар-інфекціоніст Віктор Пашков й справді на самоізоляції не перебуває, оскільки немає жодного документу чи наказу, згідно із яким лікар, який надає допомогу хворому з коронавірусом чи іншими інфекційними захворюваннями, повинен самоізолюватися. У такому разі всі медики з обласної чи інфекційної лікарні були б змушені самоізолюватися. Але ж хто тоді буде надавати допомогу хворим? Більше того, із пацієнткою, у якої виявили COVID-19, контактували й інші лікарі. Усі вони обстежуються. Ми взяли у них контактні посіви, зробили експрес-тести на виявлення COVID-19 у той же день, коли виявили у пацієнтки коронавірус. Ці тести дали негативний результат. Наразі чекаємо результатів тесту ПЛР. Усі наші медики працюють в засобах захисту, особливо із пацієнтами, у яких діагностували пневмонію - бо це потенційні хворі на коронавірус», - розповів лікар.

Також він зазначив, що за станом на 8 квітня нових випадків виявлення захворювання на коронавірусну інфекцію у Рожищі не зафіксовано.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Фух Показати IP 8 Квітня 2020 19:52
Дочитав до кінця... Зрозумів, що поки правоохоронні органи з бригадами психіатрів не вийдуть з самоізоляції, то коронавірус ми точно не будемо в змозі подолати. Треба реально щось робити.
До Фух Показати IP 8 Квітня 2020 20:51
Голова асоціації психіатрів ще не зняв майданної каструлі, так що чекай.
Аноннім Показати IP 8 Квітня 2020 21:36
Пі.......зде... !!!!! Тепер лікарів зроблять винними у поширені епідемії . А чому поліція чи прокуратура чи може взагалі сбу не займуться питанням чому лікарні незабезпечені засобами індивідуального захисту тими с...ками які продали цізасоби за кордон. А тій слабоумній поясніть що якщо лікар оглядав хвору на ковід в захисному костюмі то в томуж костюмі він буде оглядати і її .і якщо ти знаєш що в лікарні є контактні то якого милого тобі туди лізти
скептик Показати IP 8 Квітня 2020 22:30
Подякуйте хоча б тому лікарю що за таку зарплату на роботу ходить і ризикує життям на відміну від ...
Надія Показати IP 8 Квітня 2020 22:35
Віктор Пашков дуже хороший лікар і кваліфікований спеціаліст. Він ніколи не відмовить в допомозі. Пашков взагалі дуже вихована, відповідальна і порядна людина. Зараз ви Ірина його в чомусь звинувачуєте, а що ви зробили доброго. Будьте перш за все людиною, а то тільки бачите когось краще подивіться на себе.
ммм Показати IP 8 Квітня 2020 23:45
Мені сподобався лікар. На світі є набагато більше інших вірусів і пострашніших , і смертоносніших ,ніх коронавірус. НЕ знаю чого психоз . В 2009 році був свинячий грип , то такі комедії не ламали ---- ходили тільки в масках.
До скептик Показати IP 9 Квітня 2020 00:34
а хіба ж ми не" дякуємо" лікарям? Хто зараз дозволить собі звертатись до лікаря без певного запасу дяк у гаманці...
рожище Показати IP 9 Квітня 2020 10:07
Люди з національного корпусу, а особливо Ірина Ющук. вам завжди все не так. Може в собі шукайте недоліки. Ви суцільний негатив. Вам не вистачає уваги? Ви таким чином хочете її до себе привернути? Лікар Пашков заслуговує на велику повагу на відміну від вас.
Анонім Показати IP 9 Квітня 2020 11:47
Були б справжні патріоти, то ішли б волонтерити в лікарні, чи морги чи похоронні команди....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus