USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

На Волині лісівники хочуть збудувати насіннєвий селекційний центр

21 Жовтня 2021 21:07
Селекційний центр для вирощування посадкового лісового матеріалу планують збудувати на території Ратнівського лісомисливського господарства.

Під час засідання екологічної комісії облради депутатам представили обласну програму розвитку лісового господарства на 2022-2026 роки «Ліси Волині». Як повідомив перший заступник начальника – головний лісничий Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Руслан Войцеховський, на її реалізацію за ці чотири роки планують витратити 1,4 мільярда гривень. Основний фінансовий ресурс програми – власні кошти лісових господарств.

Проте серед заходів є й проект, який хочуть реалізувати спільно з Волинською обласною радою, – будівництво нового насіннєвого селекційного центру для вирощування посадкового матеріалу із закритою кореневою системою. Пропонується з обласного бюджету на цей об’єкт виділити 20,4 мільйона гривень. Ще 13 мільйонів готове вкласти управління.

Центр хочуть збудувати в селищі Ратне, на території розсадника лісомисливського господарства.

«Це один із найбільших за територією розсадників в Україні, тут достатньо посівних відділень, сформована інфраструктура, також тут успішно вирощують посадковий матеріал для майже всього поліського регіону. Чому закритої кореневої системи? Зараз спостерігаються зміни клімату: погодних умов, рівень ґрунтових вод, температура повітря. Посадковий матеріал із закритою кореневою системою зменшить кількість посадкових місць для одного гектара. Також ці рослини будуть більш стійкі до зміни кліматичних умов, бо вони вирощені в субстраті і вони отримають енергію росту на початках», - пояснив Руслан Войцеховський.

Для створення центру необхідно буде придбати спеціальне обладнання, контейнери, в які закладатимуть субстрат і насіння. Планують реконструювати і збудувати теплиці, де буде мікроклімат, автоматичний полив. Час вирощування в таких умовах посадкового матеріалу - рік.

На думку присутнього голови облради Григорія Недопада, програма варта підтримки депутатів, проте виділення коштів на реалізацію проекту будівництва селекційного центру буде за наявності фінансування.

Після обговорення члени комісії ухвалили рішення взяти до відома цю програму і розглянути її ще раз після того, як вона пройде процедуру стратегічної екологічної оцінки, як цього вимагає чинне законодавство.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus