USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині – масові випадки незаконної вирубки лісу

26 Жовтня 2017 16:24
Лісове господарство Волині – у критичному стані. Окрім випадків несанкціонованих вирубок деревини, лісівники області змушені боротися з верховим короїдом.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією 26 жовтня.

Голова тимчасової комісії з питань, що виникають у сфері лісових відносин, Анатолій Грицюк розповів, що для поліпшення ситуації в лісовій галузі та для контролю за раціональним використанням лісу, представники комісії відвідали низку лісгоспів Волині, зокрема Ківерцівський, Маневицький, Колківський, Городецький, Шацький, Любомський і Цуманський.

Мета таких виїздів – «переконати лісоводів, що лісництво – важлива галузь економіки нашого волинського краю».

«Однак ми зустріли категоричне несприйняття з боку місцевих працівників лісових господарств. Наприклад, директор Цуманського лісництва заявив, що не допустить нас до перевірки, мотивуючи це тим, що в нас немає відповідних повноважень, – сказав Анатолій Грицюк, – але ми маємо право здійснювати контроль за тим, чи говорять нам на сесії правду, чи ні».

Таке право органам місцевого самоврядування гарантується ЗУ «Про місцеве самоврядування» та навіть Лісовим кодексом України.

Також комісія під час здійснення виїзних оглядів відвідала окремі ділянки, де провадяться санітарні рубки лісу. Але і в цьому випадку члени комісії зіткнулися з непорозумінням.

«Ми не отримали жодних документів, і майстер лісу попросив нас покинути територію», – акцентував Анатолій Грицюк.
З огляду на те, що депутати у багатьох випадках навіть не змогли візуально оцінити лісові господарства області, Анатолій Грицюк змушений був подавати депутатські запити, згідно з відповідями на які ситуація із лісовим господарством на Волині критична.

Щорічно норми вирізання лісу не відповідають показникам посаджень. Так, лише за цей рік було заготовлено 1,15 мільйона кубів лісу, це переважно хвоя, твердолистяні та м’яколистяні породи.

Окрім того, за даними лісівників за 2017 рік на Волині було зареєстровано 26 пожеж. Цю цифру Анатолій Грицюк піддав сумніву, на його переконання пожеж було менше, але завищені дані подали навмисне, аби здійснити додаткову вирубки лісу.

Загалом зафіксовано 973 випадки несанкціонованої вирубки лісу, збитки за що сягнули 4 мільйонів гривень.

Ще одна нагальна проблема – боротьба з шкідниками, адже 7 % лісу пошкоджено хворобами та шкідниками, зокрема верховим короїдом. «І вирубка лісу – це єдиний метод боротьби зі шкідником у Європі», – відзначив Анатолій Грицюк.

Та додав, що тільки людина з відповідними фаховими повноваженнями може визначити необхідність боротьби зі шкідниками, тоді вона подає звернення керівним органам. За його словами, така бюрократична система займає близько двох місяців, протягом яких «епідемія» зараження короїдом лісу значно поширюється.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
хехъ Показати IP 26 Жовтня 2017 16:37
і майстер лісу попросив нас покинути територію
До Грицюка Показати IP 26 Жовтня 2017 17:48
Тій банді лісовій пошкоджений короідом ліс не підходить на палети,вони валять здоровий ліс і набивають собі кишені.Перевірте Берестянське лісництво!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus