USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині облаштовують штучні лелечі гнізда на електроопорах

23 Березня 2023 23:45
На Волині працівники «Волиньобленерго» замінюють старі лелечі гнізда на нові з металевим каркасом. Наразі вже встановили 112 таких штучних конструкцій.

Про це розповів Суспільному майстер Сергій Захарчук.

Конструкції безпечних гнізд електромонтери розміщували в селі Завітному Луцького району.

Металеві конструкції під гніздами вбережуть птахів від травматизму та убезпечать мережі від пошкоджень, зазначив майстер Сергій Захарчук. З його слів, найголовніше – аби населення мало надійне електропостачання та щоб птахів не уражало струмом.
«Переживаємо за наших лелек, щоб прилітали в ту саму будівлю, бо якщо перенесемо на іншу опору, він може не вернутися. На сьогодні плануємо два гнізда, маємо встигнути до того часу, як прилетять лелеки», – каже майстер.

Одну з конструкції працівники обленерго облаштовували поблизу хати місцевої жительки Марії Кузнецової. Жінка розповіла: кілька років тому біля її оселі лелеки звивали гніздо, яке падало, а згодом і фіксували замикання та відсутність світла.
«Звивали птахи гніздо, таке велике, потім було замикання між дротами, то люди всі гадали, чого то світла нема. Боцюни, кажуть, вже зараз є. Ночі холодні, то вони в лісі. Вони прилітають в 22-25 числах. Бо кажуть, що до Благовіщення боцюниха має яйце знести, є така прикмета», – розповідає жінка.
Демонтує щороку старі лелечі гнізда електромонтер Юрій Струк. Каже: перед початком роботи лінії електропередач знеструмлюють для безпечного виконання робіт. Конструкції, з його слів, кріплять вище, аби птахи не сідали на дроти.
«Важить кілограмів 15-20, але ми її встановлюємо за допомогою піднімального механізму. Такі металоконструкції з’явилися років 10 тому. Якщо погана погода, то хмиз намокає і виникає замикання», – каже працівник обленерго.

Спочатку електрики демонтують старе кубло, потому кріплять металевий каркас на електроопору.
Як зазначив працівник обленерго Михайло Шмига, для того, щоб лелеки повернулися на старе місце, на металевий каркас кладуть шар сухих гілок.

Лелече гніздо досить важке, тому, додає, металева опора має бути надійною.
«Треба їм підмостити, щоб вони мали хоча б спочатку гіллячки для гнізда, а далі вже собі самі там дороблять», – каже майстер.

У Завітному, розповів місцевий житель Анатолій Кайлюк, є десяток лелечих гнізд. Додає: гніздо раніше птахи звили і біля його оселі.
«Там, на перехресті, є гніздо, біля церкви є. Як ті стовпи були дерев’яні, а сиділи ще на хатах і дахи валилися. Я колись мав лелеку, отако впало з гнізда, ще я був хлопцем, і ми його годували, то чужа людина на подвір’я не мала права зайти», – пригадує пенсіонер.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus