USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині перевірять, чи перешкоджали працівники райвідділів вести відеозйомку активістам

23 Червня 2018 17:40
Повідомлення про необґрунтовану заборону ведення фото та відеозйомки у холах райвідділів на Волині пообіцяв перевірити начальник ГУ Нацполіції в області.

Про це йшлося під час зустрічі активістів з керівництвом ГУ Національної поліції у Волинській області 23 червня.

Проблему перешкоджання веденню відеозйомки у холі райвідділів Нацполіції у Рожищі та Ківерцях порушили активісти ГО «Авто Євро Сила». Зі слів однієї з активісток, у неї намагалися відібрати планшет.

Начальник ГУ Національної поліції у Волинській області Петро Шпига зауважив, що правильні дії поліцейського та громадянина передбачає закон. Поліцейський у відділі повинен встановити особу громадянина, з’ясувати причину візиту, в жодному разі не обшуковуючи особу.

В холі райвідділу ніхто, з його слів, не має права забороняти відеозйомку, наприклад, на особистий смартфон. Якщо особа прийшла, аби написати заяву, черговий повинен взяти у неї заяву. Громадянин має право мати при собі телефон у приміщенні міськвідділу. Якщо ж він хоче здійснювати відеозйомку у приміщеннях міськвідділу, який є режимним об’єктом, на це потрібно отримати дозвіл керівника на перепустку та використання пристрою для відеозйомки (наприклад, якщо людина хоче пройти на прийом у кабінет до керівника відділу).

Режимною територією є приміщення за турнікетом райвідділу, а не його хол, тому забороняти здійснювати фото та відеофіксацію у холі ніхто не може.


Петро Шпига зауважив, що щодо працівників поліції, які вчиняли такі порушення, можуть застосувати внутрішні покарання, наприклад, зняти премію, оголосити догану, але він вважає недоцільним звільняти з посади тих, хто попросив громадянина не здійснювати відеозйомку на телефон, чітко не пояснивши цього в рамках закону. Втім, якщо такі факти повторюватимуться, можливо, будуть і такі санкції щодо працівників, які не виконуватимуть вимог закону та вказівок керівництва. Він пообіцяв розібратися щодо фактів, які навели активісти.

Якщо у райвідділі забороняють відеозйомку в холі приміщення, значить, працівники райвідділу не розуміють вимог законодавства, - стверджує Петро Шпига.

Нагадаємо, очільник Нацполіції Волині також запевнив, що не давав розпоряджень забороняти відеозйомку у Луцькому відділі Нацполіції.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Приїхали Показати IP 23 Червня 2018 18:38
Не тільки працівники але й Петро Шпига незнає законів і конституції України де право гарантовано на відеозйомку і має вищу юридичну силу
Рома Показати IP 23 Червня 2018 22:26
Шпига взагалі некомпетентна особа, якій немає що робити в поліції, він тільки знає як хабарі брати і за свою шкуру переживає!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus