USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

На Волині ріжуть 120-річні дуби

19 Лютого 2018 16:30
На Волині ріжуть вікові дуби. Під бензопилу йдуть більш як 120-річні дуби, 80-річні сосни, а також берези та вільхи, вік яких коливається від 60 до 70 років, розповідають працівники обласного управління лісового господарства.

Торік у волинських держлісгоспах заготовили понад 1 мільйон 270 метрів кубічних деревини, з яких 600 тисяч – від рубок головного користування. Рішення про те, які ділянки лісу зрізуватимуть, приймають спеціальні комісії Державного агенства лісових ресурсів, йдеться у сюжеті Волинської регіональної дирекції НТУ.

На рік відведено у нас таких по області 1800 ділянок. Ми мусим їх освоїти, – розповідає заступник начальника обласного управління Олександр Рибчинський.

Під бензопилу йдуть лише вікові дерева: 120-річні дуби, 80-річні сосни, а також берези та вільхи від 60 до 70 років. Майже половина рубок головного користування, які запланували на 2018-й, знаходяться у важкодоступних місцях. Тому потрібно добирати погодні умови, потрібно будувати дороги, аби вивозити деревину.



У лісогосподарствах працює система електроного обліку деревини. Тож після рубки та розкрижівлі працівники молотком набивають бірку на кожен стовбур, розповідає майстер електроного обліку Роман Вермчук.

Присвоюється “бірка” до дерева, до колодки, потім вноситься вона в кишеньковий комп’ютер. Фіксується діаметр, сортимент. Відсканував бірку – і вона вже фіксується: або реалізується на продаж, або вивозиться на склади, – розповів майстер.

Вальники лісу – одна із найнебезпечніших професій, тому ця робота має відповідно оплачуватися, каже керівник лісогосподарства Віталій Каращук:

– Заробітки за це, враховуючи доплату за відбір цінних сортиментів, – отримають сумарну зарплату десь 48 тисяч гривень, тобто по 12 тисяч на чоловіка.

За об’ємами освоєння лісосічного фонду Волинь займає 5 місце в країні після Житомирського, Рівненського, Закарпатського та Чернігівського обласних управлінь лісових та мисливських господарств.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Він Показати IP 19 Лютого 2018 16:49
Прийде бондар до руля—капець буде нашому лісу, дубам це точно
Васюра Показати IP 19 Лютого 2018 16:53
Хваляться що тільки почали різати 100 літні дуби. Я на ділянці Брище, Богушівка, Озденіж де в спадак від батька, якого судили за радянських часів за розкрадання лісу, отримав у спадок цей же ліс ( його й синові ще передам) вже останні чотири роки і зимою і весною і влітку ріжу потихенько такі дуби без ніяких бірок. Трохи ділюся з начальстом, за це мені і медаль дали. То нічого що вже з лісу тільки шкаралупа. Я з керівництвом хати собі строїм та все буде добре.
а що Показати IP 19 Лютого 2018 17:10
А скільки посадили молодих дерев? Чи залишиться щось нащадкам?
ник Показати IP 19 Лютого 2018 17:12
вріжем дуба раньше срока бо нашему ба?изі кредіту не дають...а шо ви потім будете різати як ба?ига втече до москви.
Колки Показати IP 19 Лютого 2018 18:48
Цей слизняк Рибчинський сам різав і крав дуби, працюючи на посаді директора Ківерцівського держлісгоспу. Але зайнялась прокуратура, він мовчки сплатив 100 тисяч гривень в касу і був успішно переведений на посаду головного інженера в Цуманський держлісгосп. Рибчинський з хунти Колісника, тому не тоне. Воно трохи зануриться, а згодом при певних умовах успішно спливає.
пом прокурора до Колки Показати IP 19 Лютого 2018 22:35
Нічого, авторитетні кажуть, що скоро його повезуть в "мєста отдальонниє"
Лісник Показати IP 19 Лютого 2018 21:12
Слухайте, дерева відживають свій вік і їх треба зрізати -- так робиться в Європі. В Польщі сосну ріжуть як ледь виповнилося дереву 50 років. А якщо ділянки важкодоступні, то вони "самозаліснюються". А тут в коментах стільки лайна, шо гидко за хейтерство
987 Показати IP 19 Лютого 2018 22:57
Цікаво, куди продають діловий кругляк столітнього дуба в Україні, оскільки на вивіз за межі країни діє заборона...
Йопрст Показати IP 19 Лютого 2018 23:47
Пока бєспрєдєл -надо рєзать всьо,полньий хаос на ВОЛИНІ,

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus