USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

На Волині сільрада може залишити громаду без безкоштовної медицини

8 Серпня 2018 17:30
Зеленська сільська рада на Волині може залишити гроаду без безкоштовного медичного обслуговування. Про це на своїй сторінці в мережі написала головний редактор у UA in Krakow Ольга Менько.

З її слів, депутати цієї сільської ради вирішили, що не хочуть з бюджету сільської ради дофінансувати 30 тисяч, щоби покрити заробітню плату працівникам фельдшерсько-акушерських пунктів (ФАП). Одна з депутаток каже, що вирішила зробити форсмажорну ситуацію, щоби налякати.

"Населення сільської ради - 2500 осіб. Оскільки процес об'єднання в ОТГ тут ще триває, то свого лікаря, відповідно, нема.

Дільниця, до якої належить сільська рада і яка обслуговується двома лікарями - має 8000 осіб. До одного лікаря максимально може подати декларацію 2000 осіб (більше система не дозволяє). Із Зеленської сільської ради до цих лікарів змогли заповнити декларацію трохи більше, ніж 10% населення.

Звичайно, можна пробувати записатися і до інших лікарів, але процес цей іде нешвидко і непросто, адже значна частина - вже має максимальну кількість осіб, які можуть лікуватися.

Тому наразі ФАПи цим селам потрібні. Адже страренька бабуся, яка має проблеми з тиском - таки може сюди дійти. А от їхати невідомо скільки кілометрів на прийом до лікаря (бо на своїй дільниці лікар вже зайнятий) - їй буде складно. А якщо і не може дійти - то з ФАПу раніше міг прийти фельдшер на виклик. Так само він міг прийти до хворої дитини. Тепер не зможе", - йдеться у дописі.

Зі слів жінки, на наступний квартал район отримав менше коштів, з яких може забезпечити роботу ФАПів. Тому звернулися до сільської ради з проханням дофінансувати 30 тис. грн. на зарплати медикам, щоби мешканці Зеленої і Волі Ковельської і надалі могли отримати потрібне медичне обслуговування.

Але депутати сільської ради вирішили, не дофінансовувати. До речі, зі слів мешканців, надлишок бюджету в сільської ради - 2 мільйони.

"Медики працювати без зарплати - відмовляються. Тому якщо депутати не проголосують на наступній сесії (вона, до речі, відбудеться 10 серпня) за дофінансування, вони залишать жителів своїх сіл без доступу до безкоштовної медицини в сільській раді.

Особливо хочеться звернути увагу на депутатку Ірину Мороз. Бо з розмові з одним із медиків ця пані дуже файно маніпулювала, говорячи, що медики не мають права припинити працювати, бо інакше вони порушать клятву Гіппократа. Чому б медикам не попрацювати без зарплати? Вони ж не люди, вони ж їсти не повинні. Та й питання ж не в тому, що цих грошей в сільської ради немає. А в тому, що частина депутатів вирішила, за словами пані Ірини, створити форсмажорну ситуацію, щоби налякати і показати, хто тут головний", - додає Ольга.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus