USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

На Волині відбулося виїзне засідання комітету ВРУ з питань соцполітики та захисту прав ветеранів

9 Квітня 2024 20:25
8 квітня 2024 року на Волині відбулося виїзне засідання комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. Зокрема, провели круглий стіл на тему: «Спроможність громад та органів влади запроваджувати ефективну систему соціального захисту прав ветеранів, Захисників і Захисниць України, членів їх сімей».

Про це повідомили у Волинській ОВА.

Захід відбувся під керівництвом голови підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Комітету, народного депутата України Анатолія Остапенка. Посадовець наголосив, що нині проводиться потужна робота щодо аналізу питань та напрацювання законодавчих ініціатив соціального забезпечення ветеранів, сімей загиблих та померлих захисників.

Про головні напрямки ветеранської політики на території Волині розповіла заступниця голови обласної державної адміністрації Мирослава Якимчук. За її словами, соціальна підтримка ветеранів області здійснюється шляхом виконання державних та місцевих програм соціального захисту. Також програми підтримки ветеранів діють у всіх тергромадах краю.

Читати ще: У Луцькій громаді визначать потреби населення у забезпеченні соціальних послуг

До слова, з 2014 року понад 12 тисяч жителів області визнані учасниками бойових дій, а майже 2 тисячі отримали інвалідність внаслідок війни. Отож, волинські ветерани отримують ряд соціальних гарантій, серед яких: виплата одноразової матеріальної допомоги, грошова компенсація на оплату житлово-комунальних послуг та проїзд, оздоровлення та лікування тощо. Разом із тим, працюють над підтримкою ментального здоров’я. Так, ще у 2018 році створено групу «швидкого реагування», яка лише у 2023 році здійснила близько 400 виїздів.

Окрім того, активно розвивають реабілітаційні можливості області. Відтак, цьогоріч 11 закладів охорони здоров’я Волині уклали договори за напрямом «Реабілітаційна допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах», ще 15 – за напрямом «Реабілітаційна допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах».

Заступник міністра у справах ветеранів Руслан Приходько, своєю чергою, окреслив пріоритети Міністерства. Також, відвідавши Медичний центр реабілітації учасників бойових дій Луцької міської територіальної громади, відзначив високий рівень надання послуг військовим.

«Головне завдання, яке стоїть нині – це тотальна трансформація ветеранської політики. Ветеранська політика – це не сухі цифри, статистики, звіти. Це конкретні випадки успішного повернення ветеранів в цивільне життя. Коли ветеран стає рушієм держави, розвиває економічний компонент і в будь-який момент готовий повернутися до строю», – наголосив Руслан Приходько.

Читати ще: До роботи залучили депутатів: для дітей заклали яблуневий сад біля Луцька. Фото

Тож, на переконання заступника міністра, слід ефективно перезапустити ветеранську політику в цілому. І надважливу роль в цьому процесі відіграють громади. Адже, якщо немає інфраструктури на місцях, куди повертається ветеран, то про яку якісну ветеранську політику може йти мова?

Не оминули й питання створення «єдиного вікна» з надання усього комплексу послуг ветеранам та членам їхніх родин.

«Повернення кожного ветерана починається з оформлення документів, отримання статусу та всіх належних пільг і соціальних гарантів, а також реабілітації фізичної та ментальної. Тому прагнемо до тотальної цифровізації кожної з послуг. В планах на майбутнє – розробка паспорта готовності громад до інтеграції ветеранів. Тому важливо максимально посилювати роботу в громадах», – додав посадовець.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Олексій Показати IP 9 Квітня 2024 21:55
Для ветеранів без ветеранів. Дякую, дуже дякую.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus