USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

На Волині з адмінбудівлі, де був будинок сімейного типу, виселяють родину

26 Листопада 2021 12:21
У Ківерцях колишній будинок побуту планують повернути у використання громади. Нині у ньому проживає місцева жителька Джаніна Череп.

Суспільне побувало у Ківерцях та намагалося з’ясувати, чому адмінбудівлю повертають у власність громади і на яких підставах з будинку виселяють родину.

Історія будинку сімейного типу

Колишній будинок побуту розташований у Ківерцях за адресою Соборності, 19. З 1996 року приміщення в користуванні місцевої жительки Джаніни Череп, яка разом з чоловіком створила будинок сімейного типу і виховувала тут дітей.

Загалом за час існування будинку сімейного типу Джаніна Череп виховала 23 дитини з притулків та інтернатів. Усі вони вже повнолітні. Частина з них отримала майно у спадок, частину житлом забезпечила держава, але є й такі, яким ніде жити, каже Джаніна Череп.


Зі слів жінки, нині у будинку проживає вона, восьмеро її повнолітніх дітей та онук. Донька Джаніни Череп Оксана Компанієць та її син зараз проживають у будинку, з якого їх хочуть виселити разом із матір’ю. Зі слів Оксани, міська рада пропонує гірші умови проживання.

«Пропонують однокімнатну квартиру, газове, пічне опалення і не факт, як заселять, що через тиждень не прийдуть і не скажуть, що непридатне житло і що треба шукати квартиру», – побоюється Оксана Компанієць.

З 22 листопада у будинку сімейного типу Черепів, відключили світло. Родину попередили про виселення.

Позиція Ківерцівської міської ради

«Статус дитбудинку сімейного типу родина Черепів отримала 1991 року. З 2013-го дитбудинок перейшов у статус прийомної сім’ї», – розповіла начальниця відділу Ківерцівської міськради Олеся Поліщук. З її слів, на даний час у сім’ї Джаніни виховується одна повнолітня дитина. Додає: коли будинок сімейного типу втрачає такий статус, батьки- вихователі зобов’язані проживати на своїй площі разом із вихованцями.

«Ми домовилися, що вони мають з’їхати. Якщо ні – складемо комісію з депутатів, комунальників, поліції, підемо туди, поміняємо замки й опечатаємо», – каже Ківерцівський міський голова Олександр Ковальчук.
На яких підставах родини виселяють адмінбудівлі, де був будинок сімейного типу

«Зупинити експлуатацію будівлі, де наразі проживає родина Черепів, – таку ухвалу виніс Волинський окружний адміністративний суд 12 листопада цього року», – розповіла суддя-спікерка Алла Андрусенко. Ківерцівська міська рада як відповідач по даній справі 24 листопада отримала дане рішення. Від цієї дати рахується місячний термін для набрання його законної сили.

«Позов у суд надсилали фахівці рятувальної служби. З 2013 року в будинку виявляли порушення правил пожежних норм. Востаннє позапланово оглянули приміщення навесні цього року, – каже інспектор відділу пожежної безпеки Ігор Сидорук. – Виявили 38 порушень критичних, які можуть створювати загрозу життю та здоров’ю».

Луцький адвокат Олександр Огородник каже, що згідно з законодавством у випадках ліквідації дитячого будинку сімейного типу батьки-вихователі повинні звільнити надане жиле приміщення відповідно до норм житлового кодексу. «Щоправда, – додає юрист, – це ще закон Української РСР, але він на цей час діє в Україні. Якщо даний будинок уже не має статусу дитячого будинку сімейного типу, іншого житла надавати цим людям фактично закон не зобов’язує».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus