USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.85 10.00

На Волині збудували ще один шелтер для переселенців

24 Січня 2024 21:29
Колишній гуртожиток школи-інтернату у селі Тростянець Волинської області переобладнали під житловий будинок для переселенців у рамках проєкту «Підтримка ЄС для задоволення нагальних житлових потреб внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в Україні», що фінансується Європейським Союзом і реалізується під управлінням НЕФКО. Такі ж шелтери уже функціонують в Ковелі та Луцьку.

24 січня заклад у Тростянці прийняв перших мешканців на урочистому відкритті, повідомили у Ківерцівській міськраді.

З початку повномасштабного вторгнення Росії Ківерцівська ТГ Волинської області, до складу якої входить село Тростянець, прихистила понад 2000 переселенців з інших регіонів України, з яких близько 700 залишилися на постійне проживання в місті. Щоб задовольнити їхні житлові потреби, місцева влада долучилася до програми.

Читати ще: Капітально відремонтований гуртожиток для ВПО у Луцьку вже прийняв перших мешканців

Програма спрямована на забезпечення українців, які були змушені залишити свої домівки через збройну агресію Російської Федерації, житлом у десяти містах західної та центральної України: Ківерцях, Чернівцях, Чорткові, Івано-Франківську, Хмельницькому, Ковелі, Луцьку, Рівному, Золочеві та Звягелі. Загальний бюджет програми становить 19,4 млн євро, з яких біля 1,5 млн євро було спрямовано на реконструкцію гуртожитку в селі Тростянець Ківерцівської громади.
Щоб зробити будинок придатним для розміщення переселенців, було проведено капітальний ремонт з облаштуванням окремих невеликих квартир, повністю мебльованих та з усією необхідною побутовою технікою. Будівлю було утеплено, старі вікна та двері замінено на нові енергоощадні, створено систему водовідведення та очищення стічних вод, встановлено тепловий насос для опалення та подачі гарячої води й сонячну електростанцію на даху, облаштовано навколишню територію, а також проведено внутрішні оздоблювальні роботи.
Читати ще: Визначився переможець тендеру на будівництво житла для переселенців у Ковелі

Очільник Волинської ОВА Юрій Погуляйко, який був присутній на урочистому відкритті, поспілкувався із сім’ями та привітав їх із новосіллям. Насамперед Погуляйко висловив подяку Збройним силам України, завдяки яким Волинська область може приймати та убезпечувати громадян нашої держави. Також він відзначив якісну та професійну роботу будівельників, які за короткий термін впорались із поставленим завданням, та подякував представникам міжнародної організації NEFCO за потужну фінансову підтримку.
Тепер реконструйований та повністю обладнаний заклад у Тростянці готовий для розміщення близько 70 переселенців у 18 квартирах, які, відповідно до вимог ЄС, надаватимуться переважно жінкам з дітьми, багатодітним сім’ям та іншим вразливим категоріям переселенців.

«Бойові дії тривають, тож потреба в підтримці ВПО в Україні залишається величезною. Ми в НЕФКО раді, що завдяки фінансовій підтримці ЄС нам вдалося створити енергоефективне та комфортне житло для переселенців у Тростянці, – поділився Андрій Каташов, радник НЕФКО з технічних питань. – Та найважливіший результат нашої самовідданої праці в ці складні часи – це усмішки на обличчях нових мешканців гуртожитку, які тримають ключі від своїх нових домівок».

Відповідно до передового світового досвіду будівництва та стандартів ЄС, реконструкція передбачала використання екологічних будівельних матеріалів та впровадження енергоефективних заходів. Очікується, що модернізаційні заходи призведуть до скорочення витрат на приблизно 24 000 євро на рік за рахунок зменшення споживання енергоносіїв для опалення та експлуатації будинку.

Цей проєкт фінансується Європейським Союзом і реалізується під управлінням НЕФКО. Він є частиною ширших зусиль, спрямованих на те, щоб відбудувати Україну екологічнішою та кращою, використовуючи безпечні для довкілля будівельні матеріали, застосовуючи енерго- та ресурсозбережувальні заходи та зменшуючи відходи від будівництва та знесення. Окрім цієї програми, під управлінням НЕФКО впроваджуються ще три фінансовані ЄС програми, пов’язані із забезпеченням переселенців житлом та відновленням критичної інфраструктури, що зміцнить стійкість та спроможність українських громад приймати новоприбулих із найбільш постраждалих від війни регіонів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus