USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

На Волині супермаркетам заборонили продавати салати

6 Липня 2011 17:01
Санітарно-епідеміологічна станція у Волинській області заборонила усім торгівельним закладам області продавати салати та вироби з кремів власного виробництва - у середу СЕС вирішила почати перевірки закладів на предмет дотримання цієї вимоги.

Про це повідомив заступник головного Державного санітарного лікаря у Волинській області Микола Яцина.

Яцина зазначив, що СЕС направила усім власникам торгівельних закладів приписи щодо припинення торгівлі салатів власного виробництва в сезон підвищеного ризику виникнення кишково-шлункових інфекцій, тобто в літній період.

Він повідомив, що нині період, коли збудники інфекцій мають максимально сприятливі умови для розмноження.

За даними лабораторних досліджень понад 1 відсоток кондитерських та м’ясних виробів, салатів, що продаються в супермаркетах, магазинах та барах області, - не відповідає критеріям безпеки і може стати причиною отруєння.

Представник санітарної служби каже, що рішення за підписом голови волинської ОДА Бориса Клімчука про заборону продажу салатів і кремових виробів прийняла протиепідеміологічна комісія при облдержадміністрації ще 20 червня.

Однак нині ще й досі низка супермаркетів, зокрема у Луцьку, продовжує продавати такі продукти. Яцина каже, що на колегії обласної СЕС, що відбулася 6 липня, було прийнято рішення проводити перевірки дотримання рішення комісії.

Мінімальна сума штрафу за недотримання норм СЕС – 120 гривень, максимальна доходить до п’яти посадових окладів.

Хоча у неофіційному коментарі "ВН" представник однієї з мереж супермаркетів на Волині запевнив, що їх компанія не отримувала ніяких повідомлень щодо заборони продажу салатів і кремових виробів, а лише попередження про необхідність посилити контроль за їх якістю і безпекою.

Довідково:

Кількість захворювань на гострі кишкові інфекції у порівняні з аналогічним періодом минулого року зросла на 23,9%, сальмонельозом на 89%.

Причини виникнення захворювань – грубе недотримання санітарних норм при готуванні продукції, розширення власниками кабаре асортименту продукції на власних розсуд, використання продуктів домашнього приготування на святкуваннях в закладах громадського харчування.

Заступник головного лікаря обласної інфекційної клінічної лікарні Галина Морочковська застерігає людей від самолікування, а особливо це стосується самолікування дітей. При найперших симптомах отруєння чи зараження – температурі, головному болі, проносі, блювоті необхідно одразу звернутися до лікарів.
Адже по статистиці кількість дитячих смертей від гострих кишкових інфекцій, які намагалися батьки вилікувати самі посідає третє місце. Окрім цього медики радять не давати будь-яких грибів дітям до 12-14 років.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
ліберал2 Показати IP 6 Липня 2011 21:07
Маразм крепчает.. В супермаркетах, попри усі міфи, і різні панічні телешоу продукція кулінарії завжди безпечніша, ніж у різних кафе і ресторанах, та навіть як на кухні домогосподарок. Там все таки за рахунок великого обороту фактично не залишається залишків, на відміну від вищевказаних кухонь..
Zheniok до ліберал2 Показати IP 7 Липня 2011 15:22
поржав))
Опа! до ліберал2 Показати IP 7 Липня 2011 16:12
Правильно! Але...Залишки (прострочені продукти)залишаються, як недопродані в магазині,і...потім потрапляють для приготувння салатів та гарячих страв...
vv Показати IP 7 Липня 2011 09:26
Та що ви говорите. А з яких продуктів це все готується зі свіжих?
Марта Показати IP 7 Липня 2011 09:27
Логіка совка: болить голова - відрізати, ломить руку - відрубати. Краще би штрафи збільшили і контролювали суворо, а так зараз викинуть на вулицю сотні працівників кухні, ще й знімуть з них за збитки.
Ха! до Марта Показати IP 7 Липня 2011 16:18
Цитата:"Кількість захворювань на гострі кишкові інфекції у порівняні з аналогічним періодом минулого року зросла на 23,9%, сальмонельозом на 89%". А санстанція на нарадах говорить "Ситуація під контролем"...Ги-ги
Реаліст Показати IP 7 Липня 2011 15:55
Замість того, щоб чітко все контролювати, набагато легше взяти та заборонити.
Ха! Показати IP 7 Липня 2011 16:47
В принципі, якщо є попит, то є і пропозиція... В кожного своя голова і кожен сам вирішує-істи чи ні. Ще древні мудреці дійшли висновку: ми є те, що ми їмо.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus