USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.70 9.85

«Надання нашому вишу статусу університету дозволило людям орієнтуватися на Луцьк», – професорка ВНУ Маргарита Жуйкова

16 Липня 2023 10:01
Волинський національний університет імені Лесі Українки має понад 80-літню історію. Разом із тим, у липневі дні заклад вищої освіти святкує не менш важливу дату в біографії – 30-річчя від дня надання статусу університету.

Мовознавиця, професорка кафедри української мови Волинського національного університету імені Лесі Українки, доктор філологічних наук Маргарита Василівна Жуйкова у 1993 році разом із чоловіком, першим ректором університету Лесі Українки Анатолієм Вадимовичем Свідзинським, приїхала до Луцька. І нині вона радо ділиться спогадами про нього та значення і роль вишу в контексті укріплення української державності та розвитку Луцька й нашого регіону, йдеться на сайті ВНУ.

Маргарито Василівно, поділіться спогадами про першого ректора університету, загалом про те, коли і як виникла ідея переформатування колишнього педагогічного інституту в класичний університет та хто ініціював і сприяв наданню тодішньому педагогічному інституту імені Лесі Українки статусу університету.

Ідея виникла у середовищі вищого керівництва України. Зокрема її активно підтримували академік Ігор Юхновський, який на той час був першим віцепрем’єром України, та Микола Жулинський, на той час – віцепрем’єр із гуманітарних питань. Оскільки Анатолій Вадимович за фахом фізик, а Юхновський теж, то зрозуміло, що в них були дуже тісні контакти і особисті, і на рівні наукових установ. Доволі часто Анатолій Вадимович їздив у Львів до інституту, яким тоді керував Ігор Рафаїлович, мав там наукові доповіді.

То була ідея Юхновського, оскільки і він, і Жулинський були уродженцями великої Волині. Ігор Рафаїлович прагнув посилювати освіту там, де нема університетів. На той час класичні університети були в Києві, Харкові, Одесі, Львові, Дніпропетровську, Сімферополі, Донецьку. У більшості обласних центрів функціонували педінститути.
Читати ще: ВНУ імені Лесі Українки розвиває співпрацю з Поморським університетом у Польщі

Як ви дізналися, що можете переїхати на Волинь?

Оскільки Анатолій Вадимович був членом так званої Державної думи України, то він дуже часто їздив у Київ. Одного разу приїхав і каже: «Мені тут Ігор (Юхновський, – авт.) запропонував таку ідею». Ми радилися, бо це стосувалося всієї сім’ї, такі розмови тривали в нас десь рік. Наказ про надання статусу університету Луцькому педагогічному інституту датовано 16 липня. На той час ми вже з’їздили до Луцька, поспілкувалися з викладачами, двоє викладачів тогочасного педінституту вже встигли відвідати нас у Сімферополі. До ухвалення остаточного рішення був такий буферний період. Воно не було спонтанним, а обдуманим і зваженим.
Які враження від міста, навчального закладу на той час сформувалися у Анатолія Вадимовича та у вас?

Із Луцьком особисто я познайомилася раніше і до нашого з Анатолієм Вадимовичем переїзду була тут двічі. Місто мені дуже сподобалося. У Криму для українців була не така сприятлива ситуація. Там я кілька років керувала товариством «Просвіта» на рівні міста, а це була робота, яка забирала всі сили. Коли на вулицях чуєш українську мову, то це формує позитивні враження. Сам Луцьк мав акуратний, чистий вигляд, цікаво було бачити пам’ятки нашої, української, старовини. Отже, ми ухвалили рішення і, як бачите, я й досі тут.
Буквально на цих сходах (у холі головного корпусу ВНУ імені Лесі Українки, – авт.) на початку 1993 навчального року мене перестрів Микола Ігорович Кікець. На той момент він завідував щойно організованою кафедрою прикладної лінгвістики й відразу запропонував працювати там. Тому я й пішла працювати не на філологічний факультет, а на романо-германську філологію. Я думаю, що всі кафедри тоді мали брак кадрів, особливо ті, де йшлося про впровадження нових програм.

Читати ще: Європейська комісія підтримала два грантові проекти ВНУ імені Лесі Українки

Нове, чуже місто за тисячу кілометрів від рідної домівки... Якими були перші ваші з Анатолієм Вадимовичем дні в Луцьку?

Я не думаю, що всі місцеві були втішені змінами у ситуації. Тут були люди, які самі хотіли очолити університет. А тут приїжджає якийсь незнаний варяг, який мало того, що з Криму, та ще й націоналіст (Анатолій Свідзинський на той момент був заступником голови проводу ОУН, – авт.).

Щодо моєї роботи, то було нелегко. Я розробляла курси, не можна сказати, що з нуля, але багато працювала в бібліотеках, підбирала нову літературу, писала лекції. Згодом ще читала «Теорію мови», «Історію лінгвістичних вчень», «Основи теорії мовленнєвої комунікації», останній курс для мене був геть новим. Було складно, але цікаво.

Анатолію Вадимовичу теж довелося дуже непросто, оскільки потрібно було формувати нову команду.
Чи пам’ятаєте, з якими труднощами зіткнувся новопризначений ректор, формуючи свою команду?

Повторю: було дуже складно. Йому довелося частину людей звільнити, частину набрати нових. Змінювався склад кафедр, з’являлися нові факультети. Будь-яка реорганізація супроводжується різними настроями та рухами. Причини для обурень серед колективу були. Крім того, багато було порадників: візьміть на проректора чи декана того чи того, а того не беріть. Кадрові питання завжди складні. Але все ж таки університет відбувся, це вдалося зробити. Було відкрито багато нових спеціальностей, сформовано нові факультети, оновлено навчальні плани.

Окрім того, було сприяння міністерства. Допомагало Анатолію Вадимовичу те, що свою кафедру формував за тією ж моделлю, яку виробив ще в Сімферополі. Він завжди дуже чітко орієнтувався на молодь, на своїх колишніх студентів, згодом аспірантів. Якщо глянути зараз на його кафедру теоретичної та математичної фізики, то, напевно, там тільки Петро Павлович Трохимчук і Сергій Анатолійович Федосов – не його студенти.
Як ці виклики та труднощі приймав Анатолій Вадимович?

Він дуже багато працював. Фактично, з корпусу повертався по сьомій. Не міг відпочивати нормально, і це позначилося на стані здоров’я. Крім того, було дуже багато поїздок, активно налагоджували контакти з поляками. Готував до видання свій підручник «Математичні методи теоретичної фізики», який ми перекладали з російської, бо його писав ще в Криму.

Читати ще: «Невелика ініціативна група, до якої належав і я, постійно порушувала питання створення Волинського університету», – Петро Кралюк

Анатолій Вадимович завжди вів активний спосіб життя. Не тільки за письмовим столом сидів – по можливості біг, лижі, байдарка. В Сімферополі були піші прогулянки до 20 кілометрів за день разом з нашим собакою. Анатолій Вадимович тримав себе в дуже непоганій фізичній формі. Але в жовтні 1994 року він пережив важкий інфаркт, який завадив продовжити той активний рух.
Створення юридичного, економічного факультетів, початок підготовки фахівців-психологів. Наскільки ці реорганізаційні кроки підвищили популярність і вагомість університету? Чи збільшилася кількість студентів?

Пригадую, що міністерство виділяло достатньо місць, адже тоді не було платної форми навчання. З’являвся конкурс на нові спеціальності, і це було дуже добре. Якщо є бажання вчитись і є можливість робити це в рідному місті, то, думаю, це дуже позитивно не тільки для Луцька, адже ми маємо багато вступників із Рівненської, Львівської областей. Анатолій Вадимович часто їздив до міністерства, що сприяло розв’язанню багатьох організаційних питань.

Вважаю, що дуже важливо, аби молоді люди не їхали вчитися до Києва чи Львова, а залишалися тут. Знаєте, це модель СРСР і багатьох тоталітарних систем, коли «мізки» відправляють в центр чи метрополію. Якщо є можливість когось вивчити на місці, треба її використовувати. Я думаю, що це була суттєва зміна і велика можливість для Луцька, особливо щодо нових спеціальностей.

Читати ще: Волинський виш – у десятці найкращих класичних університетів країни

Порівнюючи Університет зразка 1993 року з університетом Лесі Українки зразка 2023 року, як оцінюєте динаміку розвитку?
Зрозуміло, що зараз рівень значно вищий, аніж той, що був у 1993 році. Тоді це був провінційний педінститут, можна було на пальцях порахувати не лише докторів, а й активних науковців, знаних за межами Луцька. Очевидно, що зараз ситуація з кадровим забезпеченням змінилася кардинально. Дуже багато науковців відбулися саме тут. Лише під моїм керівництвом шестеро аспірантів дійшли до успішного захисту. Я думаю, що здебільшого ті, хто зараз працює у нас, були нашими студентами.

Сформувалися наукові школи. Зараз можемо говорити, що університет з його науковими досягненнями вже вийшов за межі Луцька. Немає і сліду від провінційності. Безперечно, на Волині люди розумні, активні, й коли припинився відтік у наукові центри, це позитивно вплинуло і змінило якісний склад викладачів. За багатьма складниками видно, що саме надання статусу університету

забезпечило зростання наукового потенціалу. Надання вишу статусу університету дозволило людям орієнтуватися на Луцьк. Разом із тим, оскільки наш заклад вищої освіти ще молодий, то зберігається перспектива розбудови.
Яке значення мало надання статусу університету для розбудови і становлення державності незалежної України?

Коли Ігор Рафаїлович Юхновський у 1992 році дивився на карту нашої держави, він буквально на пальцях міг порахувати класичні університети. Діячі зі стратегічним мисленням вчиняли правильно, змінювали ситуацію. Я бачу дуже великий плюс у тому, що кадровий потенціал залишається на місці. Ми часто спостерігали, як хороші, здібні студенти вступали до аспірантури й отримували наукові ступені кандидатів наук. В контексті державотворення це – абсолютно виправданий крок. Бо держава без власного інтелекту має дуже обмежені перспективи. Минув час, коли могутність країни визначалася суто площею її території. Хоча москалі дотепер вочевидь так думають. Але ми орієнтуємося на розвинені, успішні держави, отже, дбати треба про інтелект нації.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Луч Показати IP 16 Липня 2023 10:05
Де можна ознайомитись з Велими людьми , яких вивчив цей вуз?
Здоровий глузд до Луч Показати IP 17 Липня 2023 12:44
Японська мудрість каже - " якщо в тебе є гарний білий аркуш паперу, то перед тим, як щось малювати, подумай, чи варто портити цей прекрасний білий аркуш". Мораль - в Луцьку був прекрасний педагогічний вуз. Чи варто було щось малювати ?
Анонім Показати IP 16 Липня 2023 12:16
Лекція. Фізика. Прохфесоор розказує про лазер,то от така штука, і його не можна зробити потужніше ніж три Вати. Я тягну руку, прохфесоор неохоче запитує, що я можу добавити до сказаного ним. Я кажу, що в мене побутова світломузика, там п'ять променів, кожен із них по двадцять п'ять Ват. На що прохфесоор відповідає, що він викладає згідно із затвердженим конспектом, і його конспект написаний у 1991 році.
Ольга до Анонім Показати IP 29 Серпня 2023 19:27
Я навіть знаю прізвище цього професора...
Студент Показати IP 16 Липня 2023 13:57
Напишіть правду : що тепер робиться у ВНУ, і як оцінюють здібних студентів !!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus