USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Налаштування та захист пристроїв IoT від кіберзлочинців: у Луцьку айтішники «захищали» розумний будинок. Фото

24 Квітня 2023 14:46
В обласному центрі Волині у центрі Дія.Бізнес айтішники шукали рішення для захисту інформаційних ресурсів та безпеки даних в пристроях IoT (інтернету речей). Інтернет речей – це концепція мережі, яка складається із взаємопов'язаних пристроїв, які мають вбудовані датчики, а також програмне забезпечення.

Прикладом впровадження такої концепції є система розумний будинок, яка аналізує дані навколишнього середовища і в залежності від показників регулює ті чи інші процеси в приміщенні. Наприклад, взимку регулюються опалення, а під час спеки будинок сам відчиняє і зачиняє вікна. Все це відбувається без втручання людини.

Читати ще: «Пам’ятаєте, як російське ТБ транслювало звернення нашого президента». У Луцьку вчилися зламували кіберсистеми. Фото

Виробники побутової техніки нині також працюють у цьому напрямку. Ще раніше були представлені холодильники та пральні машини з можливістю підключення до інтернету. Звичайно, інтернет речей може надати користувачам новий рівень комфорту. Однак якщо елементи такої системи не будуть добре захищені від несанкціонованого втручання, та замість користі вони принесуть шкоду, надавши кіберзлочинцям лазівку для підриву інформаційної безпеки.
На воркшопі «Інженерія та захист IoT» учасники виконували завдання з налаштування та захисту датчиків розумного будинку, дізнаючись, як дані зчитуються з датчика, як вони передаються на сервер і як відбувається захист.

Завідувачка кафедри комп’ютерної інженерії та кібербезпеки ЛНТУ Наталія Чернящук розповіла, що на кафедрі здійснюють підготовку за двома освітніми програмами: комп’ютерна інженерія та кібербезпека. На воркшопі поєднані маленька частина підготовки, яка здійснюється у двох напрямках. Вона зазначила, що в наш час виникає дуже багато питань з приводу впливу інтернету речей на життя, починаючи від подорожей, здійснення покупок та завершуючи тим, як виробники відстежують наявність товару.
Під час воркшопу учасники створили велику команду розробників, які отримали два тімліди, тобто керівники команди. Це люди, які володіють технічною частиною, вони працювали над архітектурою проєкту та над складними завданнями.

Читати ще: Звичні гаджети зникнуть через 10 років: буде те, що нині видається фантастикою

Загалом же учасники воркшопу отримали завдання розробити автономні пристрої з обміном даних на сервер: вимірювання температури та вологості повітря, вимірювання рівня освітлення, датчик руху, датчик диму, керування вентилятором, керування дверима та вікнами. Також вони реалізовували сценарії автоматизації: ввімкнення світла за датчиком руху, ввімкнення вентилятора за датчиком температури, тривога при виявленні диму, закриття вікон при виявленні дощу.
Усі завдання були побудовані з наростанням складності, тобто не виконавши першого рівня, учасники не могли перейти до другого. Якщо ж під час їх виконання виникали труднощі, розробники могли поставити питання своїм тімлідам.

Презентація проєктів відповідно до поставлених тімлідом завдань відбулася наприкінці воркшопу.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Ганна Показати IP 27 Квітня 2023 11:31
Всім хто хоче спробувати свої сили у ІоТ рекомендую платформу розроблену українськими програмістами https://www.kaaiot.com/

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus