USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Нардепка від Волині ініціювала проаналізувати у Раді роботу українського журі на «Євробаченні»

16 Травня 2022 19:53
Профільний підкомітет з питань музичних індустрій детально проаналізує об’єктивність, професіоналізм, громадянську позицію українського журі на «Євробаченні».

Про це йдеться на сторінці нардепки від Волині Ірини Констанкевич у Фейсбуці.

Сьогодні, 16 травня, відбулося засідання Комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики. Перед розглядом питань порядку денного народна обраниця ініціювала обговорення питання, яке зараз турбує велику частину українського суспільства, про роботу українського журі на «Євробаченні-2022», об’єктивність, професіоналізм, громадянську позицію.

Після виступів народних депутатів було ухвалене рішення для детального аналізу винести це питання на профільний підкомітету з питань музичних індустрій.

Нагадаємо, від національного журі України Польща не отримала жодного бала на «Євробаченні-2022». Натомість журі Польщі та Литви дали Україні 12 балів. При цьому українські глядачі віддали Польщі максимальний бал – 12, Литві – 10. Це сколихнуло соціальні мережі.

Читати ще: У фіналі «Євробачення-2022» бали журі шести країн анулювали

До складу журі від України на пісенному конкурсу «Євробачення» увійшло п’ять членів. Очолив його український продюсер, саунд-продюсер, аранжувальник, звукорежисер Вадим Лисиця. Також у складі були: Андрій Яцків – диригент, художній керівник Академічного інструментального ансамблю «Високий Замок», Лук’ян Галкін – український кінознавець, виконавчий продюсер телеканалу UA: КУЛЬТУРА, Ірина Федишин – популярна співачка, автор пісень, а також Андрій Капраль – соліст вокальної формації «Пікардійська терція», лавреат Національної премії ім.Т.Шевченка.

«Жодних можливостей впливати на рішення одне одного не мав ні один член журі, а тим більш головуючий. Тому Польща та інші країни отримали ті самі оцінки, що заслужили, на думку кожного з суддів. Платню за це ніхто не отримував. Ніяких преференцій, та інших заохочень ніхто не мав. Хто бажає наступного разу бути суддею – звертайтесь до Суспільного мовника. Як голова журі – я точно готовий нести відповідальність за демократичний вибір, зроблений цього року. За гуманітарну, воєнну, та фінансову допомогу Україні ми є і будемо вдячні Польському народу вічно! Але ж це ніяк не пов’язані речі», – написав Вадим Лисиця у Фейсбуці.

Андрій Капраль своєю чергою вважає, що мав оцінювати виступи конкурсантів як музикант, а не як політик...

«Мій вибір став моїм судилищем, хоча я дав Польщі 7 місце з 24! Як обробляються бали, я не знаю. Вирок проти мене почав діяти миттєво. Навіть не уявляв, що відсьогодні стільки людей почне мною цікавитися. Кожен в житті за щось несе відповідальність. Повірте, образити поляків я не хотів», – написав Капраль.

Представниця складу журі зі Львова – співачка Ірина Федишин – каже, що Польщу не ображала, а віддала їй 10 балів із 12 можливих. На перше місце вивели Велику Британію. Але в коментарях зазначається, що на фото, яке вона оприлюднила, показано не бали, а місце.«Якби я була по сторону глядацького голосування, я б теж була такою розлюченою. Кожен з членів журі не знав, скільки хто кому поставив балів, бо кожен ставив бали від себе самого у бланку, і не має права це обговорювати, бо це фіксується юридично під наглядом нотаріуса і притягується до відповідальності. Потім всі бали сумуються організаторами в цифри.

Як так вийшло, що для Польщі вийшло 0 балів??? Я не знаю відповіді на це запитання... Ми щиро вдячні польському урядові і народу за все, що вони для нас роблять: надають прихисток для жінок і дітей, передають неймовірно велику гуманітарну допомогу і всіляко підтримують Україну. Це неоціненно. Мені шкода, що так вийшло. Не знаю, як голосували інші, мої бали для Польщі – 10», – написала Федишин.

Як доказ, Ірина Федишин виклала документ з голосування, де у списку країни, навпроти Польщі стоїть від руки написала цифра «10».
Коментарі до допису співачки не забарилися: «Якщо вас там було 5, то середнє арифметичне 0 не може бути. Бачу, що у журі не лише проблеми зі слухом, а й арифметикою», «Якщо ви віддали Польщі 10 балів, то чому офіційно не заявили про це, не оскаржуєте і не заявляєте, що бали погано порахували», «Ну і «професійне журі» у нас, яке не може розібратися, що за 10 поставила. Це не десять балів, а десяте місце».

Зауважимо, що національні журі кожної країни-учасниці Євробачення голосують під час генеральних репетицій за день до першого чи другого півфіналу та фіналу.

Нагадаємо, Kalush Orchestra з піснею Stefania переміг на «Євробаченні-2022».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
1 Показати IP 16 Травня 2022 21:00
Дочитав до слів Лисиці... Чоловік правду каже - як схотів, так і проголосував. Вот реально немає більше що в час війни робити, як досліджувати якесь дурне голосування якогось дурного конкурсу.
Клава Показати IP 16 Травня 2022 21:46
А як взагалі ця колгоспниця Федишин опинилася у журі ??? Ії місце у сільському клюбі, на більше вона не тягне ...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus