USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Нарешті звільнилися від московського ярма: у храмі на Волині провели перше богослужіння українською

22 Вересня 2022 19:59
21 вересня у храмі Різдва Богородиці села Бортнів Поромівської громади, подолавши довгі бюрократичні тяганини, провели перше богослужіння, після зміни підлеглості, під покровом Володимир-Волинської єпархії Православної церкви України.

Про це повідомляє Буг.

Це стало можливим, оскільки релігійна громада нарешті отримала офіційні документи про перехід з УПЦ московського патріархату в ПЦУ. Відтак, згідно з розпорядженням голови Волинської обласної військової адміністрації Юрія Погуляйка від 2 вересня, прийнято рішення зареєструвати зміни до церковного статуту «Релігійна громада Різдва Богородиці Української православної церкви села Бортнів Володимирського району» у новій редакції за новою назвою релігійна організація «Релігійна громада Різдва Богородиці Володимир-Волинської єпархії Української православної церкви (Православної Церкви України) села Бортнів Володимирського району».
Маючи офіційні документи на руках, релігійна громада, яка ще 22 травня цього року більшістю голосів вирішила порвати з російською церквою та змінити підлеглість на Православну церкву України, увійшла в храм.

У зв’язку з цим 21 вересня на релігійне свято Різдво Пресвятої Богородиці у храмі села Бортнів, названому на честь Богородиці, приїхали священники з Володимир-Волинської єпархії ПЦУ та провели перше богослужіння після зміни підлеглості. До отця Олега, який править ще у селі Литовеж, а віднині буде й за сумісництвом у Бортневі, приєднались настоятелі церков із сіл Стенжаричі та Вощатин – отець Борис, Бужанка та Рогожани – отець Миколай, Лішня – отець Андрій.
Новий настоятель привітав парафіян із тим, що вони отримали нарешті рішення про перехід, порадив їм і надалі триматися разом, підтримувати один одного та йди до кінця.

На заході також був присутній помічник народного депутата Ігоря Гузя та депутат облради Андрій Бокоч, він зазначив, що не хотів втручатися у ситуацію, бажав, щоб громада і люди, які живуть у Бортневі, самостійно згуртувалася й прийняла власне рішення. І, незважаючи на всі «кола пекла» та бюрократичну тяганину, їм це вдалося. Також він передав храму подарунок від себе й нардепа – ікону Візантійської Божої матері, аналог якої візантійці подарували після хрещення Київської Русі князю Володимиру.
Своєю чергою організатор зборів релігійної громади, староста храму та депутат Поромівської громади Роман Франчук зазначив, що радий, бо його підтримали люди, представники Поромівської громади й депутати всіх рівнів. Він додав, що храм буде відкритий для усіх. І навіть запрошує тих людей, які на других зборах голосували за те, щоб громада лишилася в УПЦ, до слова деякі з них і прийшла на сьогоднішнє богослужіння.

«Час лікує все, я думаю, що люди побачать правду, прийдуть до нас і буде все гаразд. Громада наша буде разом, як колись», – закликав Роман Франчук.
Нагадаємо, збори релігійної громади у Бортнові відбулися 22 травня. Тоді 65 парафіян проголосували за перехід з УПЦ МП до ПЦУ, одна людина утрималась. Священник отець Петро Кубінський заявив, що також підтримує волю своїх парафіян. Навіть написав клопотання про перехід до Митрополита Епіфанія, яке той задовольнив.

Однак за короткий проміжок часу думка священника змінилася. Вже 25 травня він вирішив зібрати нові збори, де, нібито 54 людини проголосували, щоб лишитися в Українській православній церкві московського патріархату, хоча документів з підписами журналістам не показали.

Селяни, які вирішили перейти до ПЦУ, все ж вирішили не здаватися і відстояти справедливість.

Вони звернулися про перехід з документами з перших зборів до Волинської ОДА, там запитали рекомендації від Поромівської громади та Володимирської районної ВЦА. Поромівська громада швидка дала позитивну відповідь, проте Володимирська районна адміністрація затягувала рішення, створюючи бюрократичну тяганину. Але все ж, після публікації БУГу, теж дала позитивну рекомендацію.

До слова, колишній настоятель храму Петро Кубінський, який все ж вирішив лишитися в УПЦ московського патріархату, служить у храмі селища Шахтарське, що неподалік Нововолинська та прислуговує в Низкиницькому монастирі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Радослав Показати IP 23 Вересня 2022 12:38
Диявол потроху відступає, покидаючи наші душі та церкви, Україна урятуєця, дякуючи переходам до ПЦУ створюється Гсподній легіон який і замкне приісподню рашистів кирилівських. Най світло Ярила буде знами...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus