USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Навчатимуть стрільбі всіх охочих: у Лесиному виші відкрили мультимедійний тир. Фото

8 Липня 2022 14:10
Відтепер студенти Волинського національного університету імені Лесі Українки зможуть проходити вогневу підготовку у стінах університету. На базі юридичного факультету для цього відкрили мультимедійний тир. Це один із небагатьох подібних вогневих комплексів в Україні.

Тут проходитимуть заняття з вивчення матеріальної будови зброї та з прийомів стрільби з автомата і пістолета. Також тут представлено вибіркові масогабаритні макети зброї для ознайомлення.

Як розповів декан юридичного факультету Волинського національного університету імені Лесі Українки Антон Демчук, ідея облаштувати у виші мультимедійний тир виникла давно, однак були проблеми з пошуком відповідного технічного забезпечення. Підготовка до відкриття мультимедійного вогневого комплексу на базі юридичного факультету тривала близько року.

«Уперше з цим ми стикнулися близько п’яти років тому під час підготовки правоохоронців у польському Радомі. Відтоді ми почали шукати таке обладнання в Україні. Згодом у нас з’явилися програмне забезпечення, оснащення. Ми його закупили та обладнали у приміщенні нашого корпусу мультимедійний тир. На сьогодні ми можемо здійснювати вогневу підготовку студентів, аби перед тим, як вийти на вогневий рубіж зі справжньою зброєю, вони могли зрозуміти, як тримати зброю, як стояти, як працювати зі зброєю. Це набагато ефективніше, ніж працювати, наприклад, зі звичайним муляжем чи масогабаратним макетом», – зазначив Антон Демчук.
Людина, яка прагне навчитися стріляти з автомата чи пістолета, зможе отримати початкові навики в такому мультимедійному вогневому комплексі, побачить свої помилки, навчиться коректувати вогонь, здійснювати вихід на позицію. Коли ж вона отримає доступ до зброї, то знатиме, як із нею поводитися.

«Цей вогневий мультимедійний комплекс дозволяє нам працювати з різними видами зброї. Уся зброя обладнана лазерами. Камера здійснює фіксацію лазерного променю і показує точність попадання. Таку систему можна обладнати для роботи з РПГ, з автоматами Калашникова, з пістолетами Макарова, з самозарядними пістолетами «Форт-12», – перерахував декан.
У мультимедійному тирі ВНУ проводитимуть навчання з матеріальної частини будови зброї, вчитимуть прийомів стрільби з пістолета та автомата.

Як відзначив Антон Демчук, такі вогневі мультимедійні комплекси представлені лише в університетах Національної академії внутрішніх справ.
Ректор Волинського національного університету імені Лесі Українки Анатолій Цьось наголосив, що у вогневому мультимедійному комплексі зможуть безоплатно навчатися не тільки студенти вишу, а й усі охочі. Невдовзі декан юридичного факультету розпочне формувати розклад занять і набирати групи.

«Цей мультимедійний тир дасть можливість суттєво покращити якість підготовки наших майбутніх юристів і наших студентів зі спеціальностей «Державна безпека» і «Національна безпека», – сказав він. – У наш час дуже важливо навчити використовувати зброю людей із різних груп і категорій населення. Тут ми будемо створювати навчальні групи для всіх охочих, які будуть вчитися застосовувати зброю. Я впевнений, що це буде ще один крок до нашої спільної перемоги».
Анатолій Цьось додав, що закупівлі всього необхідного обладнання були здійснені ще до початку повномасштабної війни. А ремонт у приміщенні було зроблено силами університету.

Ректор також спробував власні сили зі стрільби з автомата. Як поділився, виходити на вогневу позицію в мультимедійному тирі досить незвично, адже у зброї немає віддачі, однак основних правил прицілювання та стрільби тут навчитися можна.
Окрім вогневої підготовки, студенти повинні знати, які патрони підходять до окремих видів зброї, як із ними працювати, як їх зберігати, як споряджати магазин, зауважив фахівець з цивільного захисту, старший лаборант кабінету криміналістики Ігор Гончаров.

У кабінеті криміналістики представлено вихолощені зразки патронів, мін, гранат тощо. Поруч розміщено майданчик, де проводять навчальні огляди автомобіля, пошуки вибухонебезпечних предметів тощо.
«Ми зараз проводимо навчання для територіальної оборони, військових. Також зараз я входжу до складу групи розмінування батальйону оперативного реагування міста Луцька. В разі необхідності ми виїжджаємо і працюємо», – розповів Ігор Гончаров.
«У нас триває війна, тому люди повинні знати, що таке, наприклад, касетні бомби, як вони виглядають, адже вони не розміновуються. У нас тут представлено зразок із Бородянки. Також маємо уламки реактивних систем залпового вогню БМ-30 «Смерч», БМ-21 «Град», залишки гранат із зони бойових дій», – прокоментував фахівець з цивільного захисту.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Дмитро Показати IP 8 Липня 2022 15:12
Чи можуть не студенти вишу відвідати тир?
Віка до Дмитро Показати IP 8 Липня 2022 16:05
Ректор Волинського національного університету імені Лесі Українки Анатолій Цьось наголосив, що у вогневому мультимедійному комплексі зможуть безоплатно навчатися не тільки студенти вишу, а й усі охочі. Невдовзі декан юридичного факультету розпочне формувати розклад занять і набирати групи.
Луцьк Показати IP 8 Липня 2022 15:51
Коли вже відкриють хоча б ОДНЕ на область стрільбище???
Програміст Показати IP 8 Липня 2022 16:22
"Ми почали шукати таке обладнання в Україні. Згодом у нас з’явилися програмне забезпечення" . Допоможу ВУЗу перекласти програмне забезпечення на укр.мову. А то дивитись на "ВРЕМЯ" не можу. Алергія залишилась від совіцької програми "ВРЕМЯ".
Андрій до Програміст Показати IP 8 Липня 2022 18:37
Так зайдіть на юридичний факультет Винниченка 30 і запропонуйте. Будемо Вам дуже вдячні

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus