USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Не мер міста і не голова адміністрації: хто вимикає електрику споживачам і як це відбувається

3 Грудня 2022 12:22
Ставлення українців до відключень електроенергії дивує. Коли путінські ракети прилітають в житлові будинки – усіх це бісить та обурює, але ніхто не сумнівається, що винні росіяни.

А коли ці ж ракети прилітають на підстанції, і в оселях українців пропадає світло – винуватять у цьому здебільшого енергетиків, пише Економічна правда.

Звичайно, з психологічної точки зору це зрозуміло – так легше сприймати дійсність.

Легше вірити в те, що в чомусь, що псує тобі життя, винен той, хто поруч, а не той, хто далеко і недосяжний. А це – лише тимчасовий психологічний захист, не конструктивний у подальшій перспективі.

Тож розберімося, хто винен у тому, що відбувається.

Що треба знати про електромережу

Аби зрозуміти, як влаштована електромережа, треба знати таке.

1. Щоб отримати електроенергію вдома, слід створити замкнуте електричне коло. Це означає, що в такому колі мають бути джерело електроенергії, провідники, які її передають, і корисне навантаження: прилади, що вмикаються в розетку.

2. Поки електроенергія доходить до ввімкненого приладу, певна кількість тепла виділиться через провідники, які підводять електроенергію до будинку. Спеціалісти називають це технологічними втратами.

3. В Україні переважно використовується мережа змінного струму. Тобто такий струм не має плюса і мінуса, як у батарейці. Плюс і мінус у ньому чергуються з частотою 50 разів на секунду (50 Гц).

Електричне коло складається з двох провідників: фазного, на якому відбувається чергування зарядів, і нульового, який замикає коло і на якому заряду немає, бо на підстанції він приєднаний до землі.

В українських реаліях, для ліній змінного струму, найбільші об’єми електроенергії передаються лініями 750 кВ і 330 кВ. У той час як у розетці – 220 В, тобто у понад тисячу разів менше.
4. Перевагою мережі змінного струму є те, що завдяки трансформаторам легко змінювати співвідношення струму і напруги в потрібний бік.

Генеруючі компанії намагаються виробляти напругу максимально можливого значення, а з боку споживача, навпаки, іде низка понижуючих трансформаторів: від 750 кВ і 330 кВ спершу до 110 кВ, а потім – до 35 кВ і 10 кВ, або відразу зі 110 кВ до 10 кВ.

Мережа 10 кВ в Україні є основною мережею, якою живляться споживачі. Після неї йдуть лише невеликі трансформаторні пункти, які понижують напругу до 0,4 кВ.

Це вже те, що споживають громадяни, ті самі 220 В, тільки в трифазному вимірі. Саме ці лінії, напругою 10 кВ, переважно відключають, коли в тому виникає потреба.

5. За фізичними законами: чим більше навантаження в мережі змінного струму, тим більше падає його напруга і частота.

Щоб побутові прилади витримували і не ламалися, необхідно підтримувати сталість напруги, тобто баланс генеруючих і споживчих потужностей.

Скільки виробляємо – стільки й маємо споживати. І навпаки: скільки споживаємо – стільки й маємо виробити.

Цей баланс між виробленням електроенергії і її споживанням зазвичай підтримується введенням додаткових генеруючих потужностей або відключенням зайвих, щоб не було перенапруги. Коли це неможливо – відключенням чи підключенням споживачів.

Як влаштована електромережа України

З часів СРСР нам дісталася добре розгалужена мережа високовольтних ліній і підстанцій, які можуть дублювати одна одну, а також надлишок генеруючих потужностей – радянська промисловість була достатньо енергоємною.

Крім того, за роки незалежності України була запущена низка блоків на АЕС: Запорізькій, Хмельницькій та Рівненській. Якщо все справне, дефіцит електроенергії в країні відсутній і її можна легко експортувати, наприклад, у країни ЄС.
Диспетчери НЕК Укренерго. Їхня робота полягає в тому, щоб невпинно, цілодобово слідкувати за тим, щоб споживання в енергосистемі дорівнювало виробництву електроенергії.

Власне, на це й була розрахована радянська електромережа: високовольтні лінії від Хмельницької та Рівненської АЕС ідуть у бік Польщі та Угорщини, від Південноукраїнської АЕС – у бік Молдови та Румунії, від Бурштинської і Добротвірської ТЕС – у бік Польщі та Словаччини.

Усе це – відкриті дані, вони добре відомі росіянам. Зрештою, усі ці лінії будувалися в радянські часи, а Генплан і союзне Міністерство енергетики розташовувалися в Москві. Тому вони знають, куди бити.

Попри розгалужену мережу високовольтних ліній і надлишок генерації, розрахованої на експорт, ця мережа мала й суттєві недоліки.

Перший – проблеми з регулюванням потужності. Потужності споживання в будь-якій електромережі нестабільні: хтось щось вмикає в розетку, а хтось вимикає. Так само і на виробництві – якісь станки запускають у роботу, а якісь – вимикають. Така зміна навантаження викликає стрибки напруги в електромережі.

Є три піки споживання: денний – у районах розташування великих промислових підприємств, він припадає на робочий день, і два інших – ранковий та вечірній, вони пов’язані із збільшенням споживання населенням.

В СРСР проблема пікових навантажень вирішувалася просто.

Завдяки розмірам держави піки в різних регіонах наставали не одночасно. Тому створювалися перетоки електроенергії з регіонів, де в цей час навантаження менше, у регіони, де воно більше.

З від’єднанням від мережі колишнього СРСР це стало неможливим, тому піки в Україні стали гасити додатковим включенням в роботу або виведенням з неї генеруючих потужностей.

Оскільки АЕС не здатні швидко змінювати потужність, з цією метою використовували ТЕС, ГЕС або спеціально збудовані для таких цілей гідроакумулюючі станції (ГАЕС).

Останні – це ті ж ГЕС, які завдяки об’єму водосховища мають можливість додатково накопичувати воду в періоди, коли не споживають її для виробництва електроенергії.
Так виглядає ключове обладнання високовольної мережі «Укренерго» після прильотів російських ракет.

Другий недолік – надто укрупнені генеруючі потужності.

Оскільки СРСР страждав гігантоманією, то всі малі ГЕС, які на заході України дісталися нам у спадщину ще від Польщі, поступово знищили. Ставка робилася на великі АЕС та ГЕС, бо це здешевлювало вартість електроенергії.

Зараз найнижчою є собівартість електроенергії, виробленої на ГЕС, потім – на АЕС, а далі – усе інше.

«Зелена» енергетика, на жаль, поки що найдорожча. У перспективі в конкурентну боротьбу можуть вступити електростанції на біогазі, але їх наразі мало.

Хоча в країні є надлишок генеруючих потужностей, але їх небагато, через що вони стають легкою здобиччю для російських ракет. Тому є енергодефіцитні області, які потребують «вливання» електроенергії з-за своїх меж.

Третє – високовольтні мережі належним чином не закільцьовані. За роки незалежності планували збудувати кілька ліній на 330 кВ і 750 кВ, які б трохи виправили проблему. Частину з них збудували.

Розпочате в часи другого прем’єрства Юлії Тимошенко будівництво лінії 750 кВ з Рівненської АЕС у бік Києва, яка частково мала компенсувати відключення Чорнобильської АЕС, завершили в грудні 2015 року.

Роком пізніше добудували відгалуження лінії Хмельницька АЕС – Чорнобильська АЕС до тієї ж підстанції «Київська». У листопаді 2020 року ввели в дію лінію 750 кВ Запорізька АЕС – Каховська.

Будівництво повітряної лінії на 330 кВ Новоодеська – Арциз застопорилося через екологічні проблеми (перетиналася з природоохоронними зонами), а деякі інші проєкти залишилися в стані розробки.

Тому не можна сказати, щоб зовсім нічого не робилося, хоча, може, і не такими темпами, як потрібно. Але хто може чесно сказати, що готувався до війни давно і як слід?

Що маємо зараз

Зараз маємо мережу, яка має запас генеруючих потужностей і яка достатньо добре могла б працювати навіть після тимчасової втрати Запорізької АЕС. Просто тому, що разом з нею тимчасово втратилася і значна кількість споживачів.

Ця мережа добре закільцьована для мирних часів, але, як виявилося, недостатньо добре – для воєнного часу. Особливо коли росіяни добре знають, куди бити.

А б’ють вони по генеруючих та регулюючих потужностях, виводячи з ладу високовольтні мережі та підстанції, по ТЕС або по їхніх електричних підстанціях. Через це ми втратили можливість ефективно регулювати потужності в мережі.

Якщо раніше диспетчер, щоб відновити баланс генеруючих і споживчих потужностей давав команду ТЕС або ГАЕС наростити чи скоротити виробництво електроенергії, то тепер він може це робити лише відключенням чи підключенням споживачів. Звідси – непрогнозовані вимкнення та ввімкнення електроенергії.

Скажімо, диспетчер «Укренерго» доводить диспетчеру обленерго інформацію про те, що той може додатково включити в роботу 100 МВт потужності. Той вмикає лінію в роботу, але замість споживчої потужності 100 МВт отримує 150 МВт!

Наприклад, тому, що там усі щось повмикали, бо довго не було світла, або тому, що в нього на лінії включився в роботу якийсь великий споживач електроенергії, наприклад, завод.

Що тоді робить диспетчер? Шукає іншого споживача, який споживає 50 МВт потужності, і вимикає його, щоб в результаті мати 100 МВт потужності. Як це відбувається?

Рядовий споживач, можливо, думає, що сидять міський голова, голова цивільно-військової адміністрації або інший чиновник з картою в руках і ділять, кого відключати, а кого – ні. Або що підприємець приніс хабаря, тому його не відключають. Ні!
На Херсонщині трансформатор вагою 250 тонн кинуло на бік від вибуху. Обладнання не підлягає відновленню.

Відключають завжди диспетчери, а не чиновники, і на ухвалення рішення іноді є лише кілька хвилин.

Роблять це цілими лініями. Технічної можливості відключити один будинок, а інший залишити включеним, бо там живе племінник міського голови, у них немає.

Тому якщо якийсь будинок світиться поруч з відключеним, то це значить, що він заживлений від іншої лінії, тієї, яку не відключали. Як обирають лінії, які слід відключати, окрім того, скільки потужності вони споживають?

Звичайно, у першу чергу намагаються не вимикати лінії, на яких розташовані об’єкти критичної інфраструктури: котельні, лікарні, станції швидкої допомоги, пожежні частини, насосні станції (каналізація теж повинна працювати).

Переважно в цей список потрапляє ще й водоканал, але теж не завжди.

Він споживає багато потужності, і якщо в диспетчера немає іншого виходу, то водоканал теж може «потрапити під роздачу». Один насос має потужність 150-200 кВт – це як один житловий будинок. А насосів там не один і не два.

Інший критерій для відключення – швидкість і доступність. Більшість підстанцій обладнані телеуправлінням, тобто ними управляють за допомогою радіосигналу або оптоволоконної лінії. Але не всі.

Знову ж: ніхто не готувався до війни. У першу чергу, телеуправління заводили на ті підстанції, де це було потрібно в мирний час. Відповідно, відключають у першу чергу ті лінії, де це телеуправління є і де лінія ще не дуже стара.

Щоб не було так, що дистанційно її відключили, а щоб включити – доведеться відправляти машину з бригадою за 20 кілометрів. Тобто тут більше пощастило тим, хто живе на старіших лініях, на які не встигли завести телеуправління.

Якщо, звичайно, така лінія сама по собі не згорить від старості або якщо її не відключать разом з іншими лініями шляхом відключення тієї високовольтної лінії, до якої вона приєднана.

Що можна і треба зробити

По-перше – добудувати заплановані високовольтні лінії. Напевно, тепер уже з урахуванням досвіду війни.

По-друге – за можливості розосередити генерацію. Будувати генеруючі станції слід у першу чергу в тих областях, де їх недостатньо або немає зовсім.

Київський регіон, до речі, теж входить до цього списку. Після відключення Чорнобильської АЕС у грудні 2000 року Київ та область стали енергодефіцитними.

По-третє – не боятися експорту електроенергії в ЄС.

У нас надлишок генеруючих потужностей, і якщо матимемо можливість продавати електроенергію, то її треба використовувати. Це дасть кошти на відновлення мереж «Укренерго» та «Енергоатома».

Крім того, приєднання до мережі Євросоюзу дасть змогу хоча б частково регулювати споживання електроенергії, як це робили в часи СРСР завдяки перетокам електроенергії між різними регіонами.

По-четверте – розвивати вітрову генерацію. На відміну від сонячної, вона генерує електроенергію цілодобово і незалежно від пори року.

Також варто сприяти побудові електростанцій на біометані. Знову ж – у першу чергу в регіонах, які не мають власних генеруючих потужностей.

І останнє: слід максимально підтримувати побудову енергонезалежних будинків чи навіть цілих комплексів та районів з використанням сонячної генерації, невеликих ГЕС, вітрових станцій.

Що не можна чи не варто робити

Закопувати трансформатори в землю, як пропонують деякі користувачі соцмереж. Це не допоможе і не має сенсу. Трансформатор треба охолоджувати та обслуговувати. Він стоїть на відкритому повітрі, щоб до нього був доступ.

Можна, звичайно, збудувати спеціальне бетонне приміщення нижче рівня землі з примусовою вентиляцією, але через це сильно подорожчає електроенергія, а результату буде мало.

Якщо ракета наскрізь, до фундаменту прошиває пʼятиповерховий будинок з бетонними перекриттями, то один поверх в землю тим більше проб’є.

Створювати хибні цілі-підстанції ­теж не має сенсу. Навіть не тому, що підставну підстанцію можна виявити дроном чи з допомогою російських агентів.

Проблема в тому, що будь-яку підстанцію легко вирахувати за лініями електропередач, які до неї підходять. Для того навіть супутника не треба – достатньо відкрити Google maps.

З політичної точки зору, щоб люди не нарікали, є сенс забороняти експорт. А з технічної – немає.

Скажімо, якщо Рівненська АЕС завантажена паливом і має окрему лінію в Польщу, то те, що вона буде поставляти туди електроенергію, ніяк не позначиться на українських споживачах.

Правда, панацеєю це теж не стане, бо лінію, що йде полями, так само легко пошкодити, як і все інше.

Можна робити стратегічний запас трансформаторів, як про це кажуть критики, але не на всі випадки. Річ у тім, що трансформатори дуже різні: і за потужністю, і за напругою. Передбачити, який саме буде пошкоджений, неможливо.

У нормальних умовах вони служать по 30-50 років, треба тільки масло вчасно міняти. Навіть якщо й виходять з ладу, то переважно легко ремонтуються, якщо тільки метал не поплавився, як от внаслідок ракетного удару.

Кожне обленерго має цех з ремонту трансформаторів. Якщо сердечник трансформатора і корпус цілі, то поміняти масло й обмотку – не проблема. Якщо ж трансформатор знищений, тоді, звичайно, потрібен новий.

У цьому контексті перехід в управління держави «Запоріжтрансформатора» – правильний, хоч і, можливо, запізнілий крок.
Херсонщина. Ці люди не зупиняються, коли летять російські снаряди.

І останнє: не варто нарікати на енергетиків. Рядові працівники цієї професії ­– такі ж українці, як і всі.

Якщо врахувати, що електромонтер обленерго отримує зарплату 8-10 тис грн, то працюють там переважно люди або зовсім молоді, без досвіду, або передпенсійного і пенсійного віку. У Києві за таку зарплату ніхто навіть прибиральником не захоче піти, не те що на стовпа вилазити.

До того ж, енергетична галузь зазнала таких же втрат працівників, як і інші галузі: хтось виїхав за кордон, хтось опинився під окупацією, хтось пішов у ЗСУ. Навантаження зросло, бо ті, хто залишилися, роблять усе, що можуть.

Тож не нарікайте на енергетиків, не їхня вина в тому, що відбувається, не вони запускають ракети.

Звичайно, можна було щось трохи більше модернізувати, десь можна було більше закільцювати, але все це вимагало значних капіталовкладень. А більше платити за найдешевшу електроенергію в Європі ніхто з нас не був готовий. Тому й маємо те, що маємо.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 23
Анонім Показати IP 3 Грудня 2022 13:32
припиняти велика крадівництво заради таких дрібниць, звичайно, не варто. те, що обленерго належать московитам як приватна власність, - це дрібниці...
Отож Показати IP 3 Грудня 2022 13:46
Всім великим «спецам» від влади, хто трандить ображеним громадянам з екранів телевізорів про «справедливі відключення» і грізно обіцяє «навести порядок» варто перестати займатись голімим популізмом. А обділеним світлом громадянам врешті усвідомити ,що у нас одна країна у якій війна, і треба гідно пережити ці часи, а тому перестати п..здіти про ту справедливість з світлом, бо вже задовбали. А тим більше в Луцьку,де ще все більш-менш нормально,в порівнянні з іншими, бо враження , що у нас війну відчули тільки ті, в кого воюють рідні, а інші сидять і п...ть безкінечно, які вони несправедливо обділені(
Питання до Отож Показати IP 4 Грудня 2022 18:55
За трохи кафе де працює твоя дружина закриється,і мийка де працюєш ти теж. У інших теж робота може пропасти через відсутність електрики, відповідно менше грошей в економіці. Що далі робити будете?
Анонім до Питання Показати IP 4 Грудня 2022 20:40
Всі прийдемо до тебе олігарха-аристократа з відповідними ситуації «знаряддями праці» під гаслом “грабуй награбоване” . Сиди тихо «не працюючий на мийці» і з дружиною, що «не в кафе працює», а принцеса крові.
К.лучанин Показати IP 3 Грудня 2022 14:04
Хто написав оцю безглузду статтю? Для кого вона? Ніби люди без освіти. Ця стаття для учнів початкових класів 5-8. Це журналіст недолугий так робить. Люди, здебільшого незадоволені фейковими графіками відключення ел. енергії, які розроблені для відмазки міністру, аніж для людей. Питання не в тому, чому немає світла, а в тому яка тривалість відключення може бути. І не треба тут писати звідки береться струм. Це таки зовсім смішно у XXI столітті це говорити!
Qwerty до К.лучанин Показати IP 3 Грудня 2022 16:50
Іди в школу фізику вчити, неук
К.лучанин до Qwerty Показати IP 3 Грудня 2022 18:36
Я фізику краще тебе знаю недоумку. Дві вищі тех. освіти , і тобі закрию рота від дурного патякання. А ти пиши по суті . Тобі репліку дам: світлодіодну лампу можна засвітити від звичайної картоплі, маючи цинкову фольгу, провідки, вилку для розетки, патрон для лампи, ізоленту для скріплення половинок картоплі і ще дещо...- не скажу , допри сам "фізику недовчений". Лампа світитиме певний час.
Волиняка до К.лучанин Показати IP 3 Грудня 2022 23:40
нормальна стаття. Для тих хто поняття не має про те, як розподіляється енергія, і чому і по чому луплять кацапи
Олександр Показати IP 3 Грудня 2022 15:56
Трохи маніпулятивно... Проблема в тому, що одним відключають по півдня, іншим - по 2-3 години чи й зовсім.
Ще й як маніпулятивн Показати IP 3 Грудня 2022 17:07
Бо звісно зараз в першу чергу треба зайнятись тяганням кабелів до кожного будинку,щоб забезпечити технічну можливість відключати всім персонально строго одаково, щоб перестала душити здоровенна жаба тих в кого вимикають на на довше і частіше. А розрахунок расєї був таки правильний - вже перегризлись між собою те світло, як скаженні собаки. Уявляю ,як вони задоволено ржуть читаючи ці безкінечні розбірки.Вже забули і про бойові дії на передовій, і про бомбардування, і про полонених, про поранених і загиблих.Саме головне зараз ,щоб не дай Боже кому світло ввімкнули на довше чим іншому. Всі про це переймаються зараз в першу чергу від президента і міністрів до мерів і губернаторів,бо очевидно нема чим важливішим зайнятись.У всіх новинах перш за все про світло, щоб було справедливо,у всіх обговореннях про світло, а все інше відійшло на задній план і так - лише фоном. Тьфу(
Добре радити тим, хт до Ще й як маніпулятивн Показати IP 3 Грудня 2022 17:57
Тре зробити нормальний розподіл, а не в тупу вимикати ті самі ричаги, де нема бізнесів і житла «потрібних і приближених», бо коли тобі розказують про чергове аварійне вимкнення, при тому за забором в тебе міні підстанція , де ні разу не буває аварійноі бригади, по сусідству 10 хат низькоі забудови і у всіх темно кожні 4 години , а навкруги горять всі вікна 9 та 5 повнохівок, то «зайнятися чимось важливішим» в перервах на заряджання всіх ламп, павербанків і намаганням зробити необхідну роботу , бо не знаєш чи то на годину чи на 2 чи на 4. Все списати на обстріли- це ідеальний варіант для обленерго, це ж простіше , ніж розгрібти свій хаос і недолугу роботу.
Слава Україні! до Добре радити тим, хт Показати IP 3 Грудня 2022 19:34
Цілком підтримую! Люди в незалежності від того де проживають мають мати однакові права та послуги які надаються їм державою згідно законодавства України! Не порушуючи права згідно Конституції та Міжнародного права! Ми живемо в правовій державі! Закони однакові для всіх. І так це є завдання нашої влади на місцях чітко виконувати наказ Президента України про рівномірний розподіл електроенергії між людьми та згідно графіка!
Олександр до Ще й як маніпулятивн Показати IP 4 Грудня 2022 19:42
Пішов ти, так сказать, моралізатор. В тебе будуть відключати по півдоби, тоді будеш слухати співробітнкиів, у яких не виключають майже взагалі - і тішся собі, прошу. Недолугість і корупційність обленерго виправдовуват ивійною - навряд чи правильно
Анонім Показати IP 3 Грудня 2022 21:09
Борці за справедливість,а ви в ООН (чи ще кудись туди ) поскаржитесь ,що в Луцьку вам вимикають світло частіше, чим вашим сусідам , і тим порушать ваші права згідно Міжнародного права , чим завдають нестерпних страждань.
Анонім до Анонім Показати IP 4 Грудня 2022 01:25
Підтягнувся з дивана перед телевізором, який завжди можна ввімкнути, бо тві й будинок серед тих в кого струм завжди?????
Анонім до Анонім Показати IP 4 Грудня 2022 23:34
О ,не диванні нарешті обізвались) А тебе жаба душить,бо ти сидячі вдома на підлозі строчиш сюди? Так купіть собі вже ті дивани і не п...ть всюди.
777 Показати IP 3 Грудня 2022 21:38
Прийшла ніч ,війна йде! Думайте,як вижити!
777 Показати IP 3 Грудня 2022 21:53
Йде війна! Киньте образи і спокійної,теплої ночі!
Мужик до 777 Показати IP 4 Грудня 2022 19:43
Теплої? В приватного сектору майже у всіх нові котли на електриці. Це в тих висотках. які й так не виключають, тепло навіть без світла
Анонім Показати IP 4 Грудня 2022 00:21
Досить воювати!!
Андерсон до Анонім Показати IP 4 Грудня 2022 20:36
Йди в СБУ здавайся, прихожанин М П Ц
Анонім до Андерсон Показати IP 4 Грудня 2022 22:04
Іди на фронт, там таких "партріотів" чекають. А не компенти тут сидиш свої коменти партріотичні пишеш. А сам напевне під себе ходиш коли вибухи чуєш. А мені і без деяких територій буде норм житись
Андерсон до Анонім Показати IP 5 Грудня 2022 06:26
Можу повірити, без мізків живеш же.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus