USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Не можна відмити авто: лучани потерпають від білого пилу невідомого походження

10 Листопада 2021 13:17
Жителі мікрорайонів Вересневого та ЛПЗ у Луцьку скаржаться на білий пил невідомого походження. За їхніми словами, осад, який у результаті залишається на поверхні автомобілів, неможливо ні вивести власноруч, ні відмити на автомийках.

Як розповів директор департаменту економічної політики Борис Смаль, який проживає на Вересневому, він особисто стикнувся з цією проблемою – учора, 9 листопада, часточки білого масляного пилу невідомого походження осіли на його автомобіль; позбутися розводів не вдалося навіть на автомийці.

«На мийці я був не першим, мені відразу сказали: «Можеш навіть не ставати в чергу, це не відмивається». Питання: хто це робить, як відмити і за чиї кошти? – поскаржився він. – Учора сусіди навіть написали заяву до поліції».

Пригадав, що тиждень тому бачив допис про цю проблему у Фейсбуці, однак тоді не звернув на це уваги. Додав, що повідомив про проблему відділ екології Луцької міської ради.

«А цим же люди дихають. Те, що не можна відмити зі скляної чи металевої поверхні, потрапляє в легені», – наголосив Борис Смаль.
Керівниця відділу екології Оксана Лисак розказала, що працівники відділу моніторять повідомлення користувачів у соціальних мережах і показники системи Eco-City про стан забруднення, який фіксується на станціях громадського моніторингу.

«Ми підготуємо звернення до державних органів контролю для проведення дослідження викидів у районі Вересневого. Зокрема, учора в соціальних мережах були повідомлення про те, що близько 22:00-23:00 на станції моніторингу було зафіксовано в повітрі підвищений вміст пилу двох фракцій: PM2.5 та PM10. Наявність цього пилу в повітрі може призводити до часткового погіршення здоров’я, але за умови тривалого впливу. Згідно з даними станцій моніторингу, цей вплив триває не більш як годину», – сказала вона.

Тобто вплив короткотерміновий і суттєвих наслідків на здоров’я населення не може мати.
Фото з соцмереж
Фото з соцмереж
Наявність пилу в повітрі у відділі екології пов’язують із діяльністю промислових підприємств харчової промисловості, розташованих у згаданому районі.

«Можливо, це Гнідавський цукровий завод або підприємство «Вілія». За напрямком руху повітря ці території – Вересневе та частково ЛПЗ – можуть потрапляти в зону їх впливу. Починаючи з минулої п’ятниці, час від часу спостерігаються дощ, тумани, що також сприяє затриманню в приземному шарі цих часточок пилу. Тим більше, що населення говорило не про чорний дим, а про наліт білого кольору. Це може бути пов’язано з незадовільною роботою очисного обладнання на підприємстві «Вілія», а пил – викликаний помелом зернових культур… Напевно, обладнання достатньо якісно не фільтрує викиди, які можуть утворюватися на цих харчових підприємствах», – пояснила Оксана Лисак.

Вона зауважила, що згадані підприємства розміщені на значній віддалі від житлової забудови, а частки пилу могло занести через пориви вітру.

Нагадала, що в різних населених пунктах України жителі стикаються з подібними проблемами.

До слова, ми раніше інформували про те, що жителі Іваничів страждають від лушпиння кукурудзи, яке сиплеться з неба мов сніг.

Оксана Лисак акцентувала, що це питання державних органів контролю: «Є зона відповідальності органів місцевого самоврядування – це організація схеми дорожнього руху, утримання доріг, громадський транспорт, озеленення тощо. А робота промислових підприємств – це зона відповідальності таких органів, як Державна екологічна інспекція, санепідемстанція. Відбулися зміни в законодавстві і орган місцевого самоврядування нарівні з мешканцями може звертатися до органів контролю. Якщо такі питання турбують, буде підготовлено звернення, зокрема до Держпродспоживслужби, яка згідно з Законом «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» зобов’язана контролювати можливий негативний вплив на здоров’я населення».

Як повідомили Інформаційному агентству Волинські Новини у пресслужбі ГУНП у Волинській області, дійсно, до правоохоронних органів надходило повідомлення від заявниці про те, що на автомобілі виявили плями невідомого походження. На місці події працювала патрульна поліція, яка відібрала необхідні матеріали та направила їх у районне управління. Відомості зареєстровані в журналі єдиного обліку заяв і повідомлень про вчинення кримінальних правопорушень та інших подій. Триває перевірка інформації.

Нагадаємо, влітку лучани стикнулися з тим, що чорний дим з труби, розташованої на території цукрового заводу, стало видно здалеку. Щоранку мешканці прилеглих мікрорайонів стирали з припаркованих автівок кіптяву і не знали, чим дихають вони самі та їхні діти. Завод використовував мазут як пальне.

Читати ще: Нове екологічне лихо? Лучани скаржаться на їдкий дим із цукрового заводу

У серпні луцькі депутати підготували звернення до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, аби вирішили проблему із забрудненням повітря викидами Гнідавського цукрового заводу.

На звернення Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України надіслало відписку.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 22
Andrij Показати IP 10 Листопада 2021 13:38
da tak navit garno, metalik byde v tebe Smaluky ))))
Отак Показати IP 10 Листопада 2021 13:44
а то ще буде i опалення, i мости i лiси i все що порозкрадали i прос..ли за час коли можна було щось ще на залишках СРСР збудувати. На все аби грошi грошi грошi.. ну за грошi i вiдмиють той пил, може i легенi... i далi все так само буде.
Прибирайко Показати IP 10 Листопада 2021 14:09
мийте з хлоркою, вона все змиває
Народна прокуратура Показати IP 10 Листопада 2021 14:54
Поки Смаля не зачепили особисті проблеми (миття власного автомобіля), він ніякої уваги на проблему мешканців міста не звертав.
Джек до Народна прокуратура Показати IP 11 Листопада 2021 18:44
В нього повне каско)
Їван з Гнідави Показати IP 10 Листопада 2021 15:16
Ну, всьо тепер - капєц ! Хавайся ! Лічно достали рукойводящего работніка ! Зара зробить тим двом оторванниє годи і останній день Помпеї разом взятих !
Людина Показати IP 10 Листопада 2021 15:17
оппилкі кукурудзи)?? люди, зішкрябайте цього пилу з автомобіля наприклад- в лабораторію на аналіз! будь ласка!!! і в міську раду, в ОДА, людям відео. літають літаки над головами , гудуть постійно. і після цього зростає рівень захворюваності. Міський голова, депутати, влада - хто відповідає за це? хто заправляє літаки, звідки ці літаки піднімаються? ХТО ВИКОНУЄ ЗЛОЧИННІ НАКАЗИ І СИПЛЕ ЛЮДЯМ НА ГОЛОВИ ХІМТРЕЙЛИ?! ЗВЕРНІТЬ УВАГУ, ЛЮДИ! НЕ МОВЧІТЬ.
Валя до Людина Показати IP 10 Листопада 2021 20:05
А чого всі антивакси пишуть капслоком?)
КоАтеїст до Валя Показати IP 11 Листопада 2021 19:32
А чого наркоманів цікавлять такі тупі питання? Іди зішкрябай і ширнися і заспокойся.
Володимир87 до Людина Показати IP 10 Листопада 2021 20:32
Які хімтрейли? Ти забув таблетку випити чи що?Одягни свою шапочку з фольги й сиди тихо.
Цікаво Показати IP 10 Листопада 2021 15:18
Відходи від переробки зернових повинні відмиватися просто звичайною водою, а не не відмиватися зовсім. А якщо це харчові відходи то чим нас годують?
Житель лпз Показати IP 10 Листопада 2021 15:38
То це фейк чи як? А то я місцевий і вперше чую що воно за викиди.
Max до Житель лпз Показати IP 10 Листопада 2021 17:25
Це не фейк, в мене машина на потебні теж ночує. вся в плямах, змити безконтактно не виходить. машина декілька місяців як після глибокої поліровки, була як зеркало. тепер вся в плямах кислотних. знову -5500 грн на поліровку(
Хто живе на гпз.. Показати IP 10 Листопада 2021 15:41
В дворі бульвару 13а покинуте авто стоїть, уже мохом поросло, прийдіть сфоткайте.
Місцевий Показати IP 10 Листопада 2021 16:06
Якщо з елеватора Вілії і вилетять якісь залишки від сушіння зерна, то це сміття, не більше - на поверхню не прилипне. А гнідавський цукровий в цьому сезоні палить мазутом, а вночі різне сміття докидають при спалюванні - економлять по повній! По ночах особливий сморід стоїть над районами, що поряд - для жителів астма на підході. Коли пил на авто зранку бачили - вночі похолодання було, всі продукти горіння на землю осідали. Я так розумію, поки Палиця не втрутиться, ніхто нічого не зробить, щоб припинити це беззаконня!
Петро Показати IP 10 Листопада 2021 16:34
Розпорошують усілякі речовини з літака.............Тотальне знищення людства
ABC до Петро Показати IP 10 Листопада 2021 18:02
Бачу, на вас вже ці речовини подіяли.
Сс Показати IP 10 Листопада 2021 17:25
Нічого страшного. Трохи переборщили з дозою ... від цього в людей розвивається хімічний опік легень - і в Боголюби до Яковенка.
666 Показати IP 10 Листопада 2021 17:28
+1 в мене так само на стрянці мамсурова! І це вже неперший раз! Доводилось полірувати! І вчора знову те саме!
Віктор Показати IP 10 Листопада 2021 19:42
Зараз 19.41 - знову полетіло з труби цукрового.
Знайомий Показати IP 12 Листопада 2021 06:40
Люди,це не тільки в Україні. В Рашці теж сиплять щось з літаків Пошукайте відео в Ютубі на каналі Антиутопия
Іван Показати IP 1 Грудня 2021 14:12
Новий штамп сиплять,якщо пиль магнітиться,то точно корона-1000%

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus