USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«Не можна за старими шаблонами вчити людей для сучасної економіки», – Ірина Констанкевич про профтехосвіту в Україні

22 Листопада 2022 19:46
Уся профтехосвіта – на фінансуванні держави, освоїти професію або підвищити кваліфікацію можна впродовж року і у будь-якому віці, і безкоштовно, практика – на найсучаснішому обладнанні та симуляторах: такою є професійна освіта у країнах Балтії, Фінляндії і це те, до чого потрібно прагнути нам, – ділиться враженнями від робочої поїздки до Естонії та Фінляндії Ірина Констанкевич.

Впродовж кількох днів народна депутатка України Ірина Констанкевич, депутат обласної ради Орест Маховський та директорка Колківського Центру професійної освіти Людмила Панасюк знайомились із сучасними практиками в професійних центрах Олуствере, Валга, Талліна та Кеуда.

«Нашу профтехосвіту необхідно максимально наблизити до сучасної економіки і забути про радянську систему», – переконана народна депутатка. Завдяки багаторічній співпраці та обміну досвідом із закладами освіти Естонії та Фінляндії, нам вдалось створити сучасний освітній простір на Волині. Йдеться про Камінь-Каширське вище професійне училище, яке є партнером естонського професійного закладу у Валзі та Колківський Центр професійної освіти, який є партнером професійного закладу в Олуствере.

«Тенденцію осучаснення та розвитку відзначають і європейські партнери», – каже очільниця закладу Людмила Панасюк. Зараз Колківський Центр професійної освіти на шляху реформації у Центр професійної досконалості – європейську модель профтехосвіти. Для перетворення українських професійних училищ у Центри професійної досконалості Європейський інвестиційний банк виділив 5 мільйонів євро. Колківський ЦПО у переліку тих, кого європейські експерти обрали для фінансування. Час реалізації – до 2026 року.
Реформування нашої професійної освіти, зокрема і на законодавчому рівні, – є не лише зобов‘язанням перед європейськими партнерами, але і вимогою сьогодення. Нам необхідно оновити мережу закладів профосвіти, матеріальну базу, фінансове забезпечення і максимально наблизити до ринку праці та врахувати істотні зміни в демографії.

Що стосується досвіду країн Балтії, у них популярними напрямками навчання є агросектор, будівельний, деревообробка, догляд за літніми людьми, автослюсарська справа, агротуризм. «Важливо відзначити, що здобувачі освіти країн Балтії одночасно з навчанням отримують і хороші навички підприємництва. Біля кожного навчального кабінету розташовані точки продажу, де учні мають можливість реалізовувати свою продукцію. Навчити виготовляти і вдало реалізовувати – це те, що потрібно освоювати нашим професійним закладам», – розповідає депутат обласної ради Орест Маховський.

На законодавчому рівні ми потребуємо закону також і для освіти дорослих. аби кожна людина у будь-якому віці мала змогу освоїти ту чи іншу професію або підвищити кваліфікацію. Окрім цього, на часі – ухвалення профільного закону Про професійну освіту, який готувала і просуває Ірина Констанкевич. Наразі зареєстровано дві версії, третій варіант – напрацьовано спільно з комітетом. Витрачено майже два роки на їх підготовку.

Паралельно із деокупацією наших територій нам необхідно готувати і навчати людей для відбудови нашої держви. Економіка повоєнної України буде іншою. І вона потребуватиме великої кількості фахівців: у будівельній, енергетичній галузі, логістиці, ІТ-сфері, агропромисловому секторі. Саме тому, перед професійною освітою стоять нові завдання.

«Відбудувати повоєнну економіку ми зможемо, лише перебудувавши і оновивши професійну освіту», – резюмує Ірина Констанкевич.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus