USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 42.65 42.95
  • PLN 9.76 9.94

«Не потрібно їхати до Європи, щоб перейняти найкращий досвід. По нього варто їхати до Луцька», – лідерка Жіночого руху «ЗА Майбутнє» Ірина Суслова

26 Березня 2021 23:11
26 березня в Луцьку стартувала програма з обміну досвідом для депутатів та представників місцевого самоврядування. Такі інтенсиви організовує партія «ЗА Майбутнє» з ініціативи її лідера Ігоря Палиці.

Варто зазначити, що Луцьк обрано місцем проведення інтенсивну невипадково. Адже саме в обласному центрі Волині вдалося запустити два надпотужні медичні заклади: Центр реабілітації учасників бойових дій та перинатальний центр.

Першого дня активістки Жіночого руху «ЗА Майбутнє», місцеві депутати з Волинської, Тернопільської, Харківської, Одеської, Чернігівської та Вінницької областей ознайомилися з роботою Центру реабілітації учасників бойових дій.
«Радий вітати учасників програми у нашому місті. Сподіваюся, що та інформація, яку почерпнете, і те, що ви побачите протягом перебування в Луцьку, буде позитивно впливати на реалізацію ваших планів, ідей, задумів на ваших робочих місцях, у вашій громадській діяльності, – сказав у вітальному слові міський голова Луцька Ігор Поліщук. – Реабілітаційний центр для учасників АТО відкрили у жовтні 2019 року. Цьому передували довгі дискусії та обговорення. Зрештою визначилися, що такий центр має бути на базі КП «Луцький центр первинної медичної допомоги».
Ігор Поліщук розповів, що на зведення Центру реабілітації учасників бойових дій було залучено кошти соціально-економічного розвитку та з місцевого бюджету. Він зазначив, що це один з небагатьох в Україні реабілітаційних центрів, який є комунальним. На його будівництво було витрачено 18 мільйонів гривень, з яких трохи більш як 9 мільйонів з державного бюджету і 8 мільйонів 200 тисяч – з міського.
«Реабілітаційний центр працює дуже активно, щодня його відвідує до 150 пацієнтів, – додав міський голова. – Причому це не тільки учасники бойових дій та ветерани АТО, а й люди, які йдуть за направленням сімейного лікаря. Тут застосовують багато інноваційних методів, про які вам розкажуть фахівці. Сподіваюся, інформація буде корисною і ви зможете використати її на місцях».
Наразі у штаті реабілітаційного центру – 28 працівників, семеро з яких – лікарі. У закладі створено мультидисциплінарну команду, до складу якої входять лікар фізичної та реабілітаційної медицини, невролог, ортопед-травматолог, фізіотерапевт, психолог, фізичний терапевт, ерготерапевт. Щоденно відбуваються збори команди для створення індивідуальної програми реабілітації.

Серед основних напрямків реабілітації – медична реабілітація, фізична терапія, ерготерапія, психологічна реабілітація, фізіотерапія, механотерапія, кінезіотерапія, галотерапія, валеологія, вертебрологія, мануальна терапія, кінезіотейпування.
Варто додати, що з 1 квітня 2020 року КП «Луцький центр первинної медичної допомоги» та Центр реабілітації учасників бойових дій уклали договори з НСЗУ за 26-м (медична реабілітація дорослих та дітей від трьох років з ураженням опорно-рухового апарату) та 27-м (медична реабілітація дорослих та дітей від трьох років з ураженням нервової системи) пакетами реабілітаційних послуг.
«Вірю, що ваше перебування на Волині буде змістовним і нам вдасться поділитися з вами тим досвідом, якого ми набули за ці роки, як органи місцевого самоврядування, незважаючи на те, чи є державні програми, чи їх немає, вдаються до активних дій, – зауважив народний депутат Вячеслав Рубльов. – Головне, щоб ви змогли консолідувати навколо цієї ідеї голів ваших місцевих рад та депутатські корпуси, аби віднайти кошти задля створення таких потрібних реабілітаційних центрів».
Голова Волинської обласної ради Григорій Недопад привітав учасників програми з обміну досвідом на Волині та висловив сподівання, що їхнє перебування у двох найпотужніших медичних закладах краю буде плідним і здобутий тут досвід вони зможуть використати в майбутньому у своїх громадах.

Читати ще: «ЗА Майбутнє» організовує в Луцьку інтенсиви для обміну досвідом серед громад

Ірина Суслова, лідерка жіночого руху «ЗА Майбутнє», подякувала Ігорю Поліщуку за те, що в Луцьку знайшли можливість створити такий потужний реабілітаційний центр, та зазначила, що була щиро вражена, коли вперше сюди завітала. А відтак у Жіночому русі «ЗА Майбутнє» почали напрацьовувати проєкт рішень про створення таких реабілітаційних центрів по всій країні, оскільки проблема є, а держава, на жаль, її не розв’язує.
Лідерка Жіночого руху «ЗА Майбутнє» Ірина Суслова, директор КП «Луцький центр первинної медичної допомоги» Ігор Гнетньов та координаторка Жіночого руху «ЗА Майбутнє» на Волині, депутатка Луцької районної ради Ольга Максим’як
Лідерка Жіночого руху «ЗА Майбутнє» Ірина Суслова, директор КП «Луцький центр первинної медичної допомоги» Ігор Гнетньов та координаторка Жіночого руху «ЗА Майбутнє» на Волині, депутатка Луцької районної ради Ольга Максим’як
«Коли я це все побачила, то зрозуміла, що не маю права не поділитися з вами тим досвідом, який має Луцьк, – додала вона. – Адже ще зовсім недавно для того, щоб побачити кращий досвід реабілітації і досвіди взагалі якихось медичних практик, ми змушені були їхати до Європи. Сьогодні нам не потрібно їхати до Європи, ми можемо приїхати до Луцька і переймати найкращий досвід. Мою ідею підтримав лідер партії «ЗА Майбутнє» Ігор Палиця, ми поговорили з керівництвом реабілітаційного центру, з керівництвом поліклініки і попросили про підтримку та про те, щоб вони розказали про створення центру від А до Я, аби цей досвід можна було використати в інших областях України».
«Хочу передусім подякувати за те, що акцентуєте увагу на дуже важливій тематиці. Важливій не тільки в розвитку реабілітації для учасників АТО, а й взагалі для нас, українців, – звернувся до присутніх директор КП «Луцький центр первинної медичної допомоги» Ігор Гнетньов. – До потреби створення таких закладів, як наш реабілітаційний центр, спонукала, на жаль, війна, що триває в країні. Коли в 2015 році виникла задумка його створити, ми ще навіть не знали про те, що буде НСЗУ, що буде закупівля послуг. Ми знали одне, що реабілітація для учасників бойових дій вкрай важлива. Є сім’ї, яким конче потрібна реабілітаційна допомога. Бо, на мою думку, за перемогу воюють всі українці. Одні стріляють, інші набої подають, ще інші хліб печуть, а підприємці просто заробляють гроші, платять податки, тому що війна – це справа недешева».

Ігор Гнетньов поділився з гостями інформацією про те, як крок за кроком створювали Центр реабілітації учасників бойових дій, а також подякував міській владі, що не лишилася осторонь та пішла назустріч.
«За кошти міськради було розроблено проєкт. Міська влада доклала максимум зусиль для того, щоб цей проєкт вдалося втілити, – додав він. – Ми передбачили такі недешеві речі, як теплові насоси, щоб потім під час експлуатації не споживати дорогу гарячу воду, мати постійну можливість підігріву води і не залежати від централізованого постачання, яке може дати збій. Передбачили кондиціонування повітря. Міська рада з розумінням до цього поставилась, включили це все в проєкт, щоб потім в експлуатації це було і комфортно, і необтяжливо для утримання».

Ігор Гнетньов зазначив, що станом на 2015 рік не було концепції надання реабілітаційних послуг. Та й, ніде правди діти, наразі її теж немає.
«Ігор Петрович Палиця, на той час голова обласної ради, безпосередньо взяв і втрутився в цей процес. По-перше, сам вивчив, по-друге, між нами, медиками, провів велику роботу. Було багато нарад, семінарів, щоб усі могли зрозуміти, що таке реабілітація, – наголосив директор медзакладу. – Було чимало складних моментів та суперечок. Та 2019 року, на Покрову, ми відкрили цей заклад».

У 2018 році Національна служба здоров’я України анонсувала реабілітаційні послуги, які можна організувати через підписання відповідних пакетів. У медзакладі до цього серйозно готувалися: і щоб були відповідне обладнання та приміщення, і навчали персонал. Тож підписання договорів з НСЗУ за пакетами надання послуг із реабілітації пацієнтів з ураженнями опорно-рухового апарату та нервової системи було успішним.

«Одразу після відкриття ми відчули, що запит на цю послугу є великий. І вже пропрацювавши кілька місяців, зрозуміли, що потрібно розширятися, тому ще два поверхи одного крила закладу було відведено під ці послуги, – додав Ігор Гнетньов. – Дуже великою була підтримка міської ради на утримання закладу, на зарплату працівникам, тому що до підписання пакетів ми реально не мали фінансування».

Директор медустанови наголосив: головна порада тим, хто планує створити такий реабілітаційний центр, проста – бажання це зробити.

«Повірте, до фінансування цього проєкту були залучені різні політичні сили, структури, різні люди, але всі йшли одним шляхом – це треба зробити. Дуже важлива добра воля місцевого керівництва, місцевої влади. Тоді буде успіх», – додав він.
Детально про роботу Центру реабілітації учасників бойових дій розповіли його завідувач Олександр Солобчук, психолог Любава Казмірчук, ерготерапевт Тетяна Ткачук, фізичний терапевт Марк Кухарчук.

По тому для всіх учасників програми організували екскурсію реабілітаційним центром, тож вони мали нагоду на власні очі побачити, на якому високому рівні тут організовано роботу.
Депутатка Чорноморської селищної ради з Одещини Лариса Юшкевич – бойовий медик, учасниця бойових дій, голова Асоціації учасників АТО Одещини. З 2014 до 2018 року побувала в усіх найгарячіших точках на сході України. Тож про проблему реабілітації воїнів знає зсередини і ця тема для неї є дуже болючою.
«На початку війни баротравми, контузії не фіксували, тому що ніхто не сподівався, що це затягнеться так надовго. Але з часом після демобілізації у багатьох учасників бойових дій 2014-2016 років з’явилися проблеми із зором, слухом, головні болі. Оскільки це не зафіксовано у їхніх медичних картах, їх не приймають на соціальне лікування, як це має бути. А тут – приймають, потрібна лише довідка від сімейного лікаря, – каже вона. – На жаль, здебільшого в нашій державі потрібно пройти сім кіл пекла, щоб отримати те, на що маєш право. Тому часто люди опускають руки. Через це маємо і суїциди учасників бойових дій».
На її думку, багатьом волинським бійцям пощастило, що вони звернулися в цей реабілітаційний центр. Адже їм вчасно простягнули таку потрібну руку підтримки.

«Насамперед хочу сказати, що ця екскурсія неабияк надихає. Потрібно, щоб такий реабілітаційний центр був у кожній області. Я маю з чим порівняти, адже була в багатьох подібних медзакладах. І цей центр – якраз такий, про який я мріяла, – ділиться враженнями пані Лариса. – Тут я побачила все, що потрібно. Усе компактно, в одному місці можна отримати всі послуги, тут індивідуальний підхід до кожного пацієнта. І що дуже важливо – тут напрочуд приємна, навіть домашня атмосфера. Усі дуже привітні. Це направду заклад європейського рівня».

Згодна з Ларисою Юшкевич і депутатка Чернігівської облради Галина Логвиненко.
«Дякую колективу реабілітаційного центру, який запросив команду Жіночого руху «ЗА Майбутнє» для обміну досвідом, – зазначила вона. – Враження сьогодні просто неймовірні. Я вперше бачу реабілітаційний заклад такого рівня в Україні. У нас дуже тривалий час іде війна, і такий центр – як ніколи на часі. У Чернігові бійці, які отримали поранення й потребували лікування, лежали в різних закладах. Це був зовсім несистемний підхід. А тут я побачила, по-перше, комплексний підхід, по-друге – медичний заклад, оснащений новітньою апаратурою, із висококласними фахівцями. Це все дає хороший результат. Хотілося б, аби в кожному центрі був такий заклад».

Галина Логвиненко запевнила, що почерпнула багато корисної інформації та шукатиме однодумців серед депутатів міської та обласної рад, аби відкрити такий реабілітаційний центр на Чернігівщині. Мало того, вона вже навіть знає, де це можна зробити, – в наразі закритому центрі реабілітації для чорнобильців.

«Луцьк своїм прикладом довів, що за кілька років цілком реально створити такий заклад. Тож і ми неодмінно спробуємо», – пообіцяла гостя з Чернігова. – Сподіваємося й на допомогу та підтримку луцьких колег».

Своєю чергою, Ігор Гнетньов та Олександр Солобчук запевнили, що надаватимуть усіляку консультаційну підтримку та інформацію колегам з інших областей, а за потреби й радо візьмуть участь у створенні реабілітаційних центрів та поділяться досвідом.

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus