USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як Волинська ОДА виділяє державні гроші для «заохочення» окремих обранців

11 Січня 2019 16:26
Волинська ОДА всупереч постанові та порядку розподілу стабдотації запропонувала поділити кошти на власний розсуд. Чиновники ОДА навіть спробували ввести депутатів в «оману», доводячи що гроші можуть бути втрачені для області без розподілу, що є відвертою брехнею, оскільки станом на сьогодні ці кошти є нерозподіленими в обласному бюджеті під пильним наглядом тих самих «фінансистів» ОДА. А пропозиція з боку депутатів облради, щодо фінансування об’єктів народними депутатами, дійсно мала зміст.

"Халява" від держави потрібна, але ... обраним

18 грудня 2018 року постановою Кабінету Міністрів України Волинському обласному бюджету було виділено 9 677,9 тис. грн стабілізаційної дотації, розрахунок якої здійснювався в залежності від кількості та податкоспроможності населення області. Стабілізаційна дотація – це дотація, яка спрямовується на покриття диспропорцій у місцевих бюджетах, які виникли у зв’язку із запровадженням нової моделі взаємовідносин державного бюджету з місцевими бюджетами.

На які саме потреби повинні піти гроші вирішують не в ОДА одноосібно, а згідно з постановою КМУ, якою визначено порядок розподілу стабілізаційної дотації. І процедура тут саме така, і ніяка інша, якою керуються чиновники ОДА: а саме облдержадміністрацією розробляється та затверджується відповідний порядок розподілу дотації. Далі департамент фінансів готує відповідний проект розпорядження ОДА по розподілу, подає його на погодження «бюджетної» комісії облради, а вже далі, в разі погодження комісією, готує голові ОДА на підпис.

Проте в ОДА зробили якраз навпаки: обласна адміністрація без підготовки порядку розподілу та врахування проблем з недофінансуванням бюджетних галузей в районах області, вирішила «закрити свої дірки» та «побажання» народних обранців від окремих районів та округів області.

Дам тому, кому захочу

Волинська ОДА всупереч постанові та порядку розподілу стабдотації запропонувала поділити кошти на власний розсуд. Чиновники ОДА навіть спробували ввести депутатів в «оману», доводячи що гроші можуть бути втрачені для області без розподілу, що є відвертою брехнею, оскільки станом на сьогодні ці кошти є нерозподіленими в обласному бюджеті під пильним наглядом тих самих «фінансистів» ОДА. А пропозиція з боку депутатів облради, щодо фінансування об’єктів народними депутатами, дійсно мала зміст.

А тепер детальніше про розподіл від ОДА з коментарями:

– капітальний ремонт головного і адміністративного корпусів Горохівського психоневрологічного інтернату – 2,6 млн грн. Дійсно – це благі наміри, але не зрозуміло як вони мали втілитися в життя за 9 днів до Нового року, оскільки подання на розподіл дотації надійшло в облраду 22(!) грудня 2018 року. Можливо в області з’явилися «супер» будівельники, які виконають ці роботи за такий стислий термін, або вже хтось тихенько виконав ці роботи і чекає коли йому за подяку чиновники «позолотять ручку»?;

– придбання томографа для Ратнівської районної лікарні – 3,5 млн грн. Але чому в ОДА мовчать про те, що купівля даного апарату мала відбуватися за кошти Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР) в розмірі 6 930 тис. грн та співфінансування з місцевих бюджетів мало бути лише 770 тис.грн, а не 3,5 млн.грн. Дивними також є висловлювання головного лікаря Ратнівської лікарні Михайла Бегаля, що саме з обласного бюджету мали виділити решту коштів та чому пан Михайло, якому було відомо про недостатність коштів з державного бюджету, не взяв під ручки народного обранця від свого округу, голову ОДА і не поїхали до «владних» київських кабінетів, щоб донести проблему з фінансуванням з ДФРР.

Чи можливо, такий поспіх з виділенням коштів з обласного бюджету та обман депутатів з боку ОДА, був обумовлений тим, що того самого 22 грудня 2018 року голова ОДА з поважними депутатами Верховної та обласної ради вже поїхали помпезно відкривати томограф, за який ще не розрахувалася держава?;

– купівля пожежного автомобіля для Городищенської ОТГ Луцького району – 1,8 млн грн. Знову та сама історія з ДФРР, де місцеві бюджети мали надати лише 200 тис.грн., а не 1,8 млн.грн. Але й тут в ОДА зі «щедрої» руки вирішили закрити борги держави за кошти волинян;

– виготовлення проектної документації для реконструкції школи у с. Гута-Боровенська Камінь-Каширського району – 132 тис. грн. Таке саме питання, як і до першого пункту розподілу, невже є «супер» проектанти, які виготовляють проектну документацію за 9 днів?;

– капітальний ремонт даху дитсадка в с. Поліське Старовижівського району – 300 тис. грн. Залишаються ті самі запитання, як за 9 днів до закінчення року, в зимовий період планується виконувати роботи на даху в садочку. Чи можливо підрядники виконали наперед роботи під чесне слово народних обранців з округу, а далі чекають грошей?;

– капітальний ремонт (облаштування ігрових майданчиків, зовнішнього оздоблення, технологічного обладнання) дитсадка в с. Кримне Старовижівського району – 300 тис. грн. Дивитися пункт вище;

– реконструкція школи та дитсадка в с. Старосілля Іваничівського району – 500 тис. грн. Знову історія з ДФРР;

– зарплата працівникам бюджетних установ Іваничівського району – 549 тис. грн. А тут ОДА дійсно зробила по закону та совісті, оскільки були неодноразові звернення з Іваничівського району щодо незабезпеченості бюджетників району. Однак, після погодження на бюджетній комісії обласної ради цієї позиції, голова ОДА Савченко О.І. не спромігся прийняти рішення з розподілу коштів, залишивши без заробітної плати частину волинян у передноворічний період.

Чому більшість робіт на вищевказаних об’єктах не було профінансовано протягом року за пропозиціями народних депутатів з державного бюджету, в тому числі при розподілі в листопаді коштів із соцеконому або дійсно з власних коштів, незрозуміло.

Охорона здоров’я в пріоритеті

Волинська обласна рада у 2018 році за ініціативи голови ради Палиці Ігоря Петровича, роботи бюджетної комісії та підтримки депутатського корпусу, визначилапріорітетом фінансування обласних комунальних закладів у сфері охорони здоров’я.

Ця сфера була профінансована на суму 6,5 млн.грн з залишків медичної субвенції, 35,6 млн.грн при розподілі у квітні 2018 року вільних залишків коштів обласного бюджету та з перевиконання доходів обласного бюджету за 8 місяців 2018 року на суму 16,5 млн.грн. Крім цього, значна сума коштів спрямовувалась на дану сферу у міжсесійний період при отриманні субвенційних коштів, коштів за проектом Світового банку.

І саме завдяки принциповій позиції нинішнього складу облради почали вирішуватися проблеми в медичній галузі краю. Та хіба це аргумент, коли мова йде про політичні бали для ОДА?

***

І ще одне цікаве запитання наостанок. Чому обласною адміністрацією 8,5 млн.грн з 9,7 млн.грн стабдотації планувалося виділити саме на округи народних депутатів з провладної більшості? Може, саме через те що своя сорочка ближча до тіла або можливо, це таке «заохочення» провладних депутатів перед президентськими виборами? Так, пане Савченко?



Борис Хвиць
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 11 Січня 2019 16:55
То виходить; ви гроші давайте а далі ми самостійні,сами вирішемо куди їх дівати і немає чого звами радитися,

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus