USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

«Непопулярні рішення ще ухвалюватимемо, мабуть, не раз», – Григорій Недопад про інтернат у Липлянах

28 Травня 2021 12:07
В обласній раді не виключають, що доведеться неодноразово ухвалювати рішення, які стосуються реорганізації комунальних закладів, як це зробили з Липлянською школою-інтернатом, хоч проти цього виступають і батьки, і педколектив. На думку голови ради Григорія Недопада, таке рішення було правильним, незважаючи на супротив. Самі ж протести, на його думку підігріті ексдепутатом, колишнім головою облради, який захищає інтереси своєї доньки-директорки.

Про це голова Григорій Недопад заявив під час сесії облради.

Під час розгляду питання «Різне» депутатка Яна Гончарук порушила питання щодо Липлянської школи-інтернату. Нагадаємо, під час минулого засідання сесії, яке відбулося 21 квітня, депутати проголосували за рішення приєднати Липлянську спеціалізовану школу-інтернат до Затурцівської спеціальної школи «Центр освіти». Проте депутатка переконує: ані колектив закладу, ані батьки учнів про наміри такого реформування не були повідомлені і дізналися про це «постфактум».

«Виявляється, не все так, як нам повідомили на сесії. 24 травня було виїзне засідання тимчасової слідчої комісії ВРУ, під час якого нардепи зустрілися з працівниками закладу і були присутні батьки, де стало зрозуміло, що батьки і працівники закладу дізналися про це рішення після його оприлюднення на сайті облради і з соцмереж. Батьки кажуть, що не були повідомлені і попереджені про це. Переходити дітям в іншу школу – це теж непросте рішення. Там навчається 81 дитина, працює близько 60 працівників. Це питання складне, потребує доопрацювання і було явно прийняте поспіхом», - каже депутатка.

Вона попросила голову облради вжити всіх заходів щодо недопущення порушення прав дітей і працівників.

Також стало відомо, що 24-25 травня 2021 року Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України з питань розслідування випадків та причин порушення прав дитини під час здійснення децентралізації повноважень з питань охорони дитинства, реформування системи закладів інституційного догляду та виховання, реалізації права дитини на сімейне виховання та усиновлення, розвитку (модернізації) соціальних послуг проводила виїзне засідання у Рівненській та Волинській областях. Народні депутати мали на меті дослідити та обговорити проблемні питання закладів для дітей на основі отриманих скарг та за результатами відвідування закладів освіти та соціального захисту регіонів. Серед об’єктів, які відвідали, – Липлянська школа-інтернат.

Натомість голова облради Григорій Недопад вважає, що рішення обласної ради законне і не порушує прав дітей та їх батьків.

«Запізнилися не ми, а депутати Верховної Ради, і вони нас хочуть зараз вибачте «нагнути» і повернути до вирішення цього питання. Я спілкувався з головою ТСК, спілкувався з нардепами, які входять до складу цієї слідчої комісії, і висловив свою думку. Перший заступник був присутній на робочій нараді, їздив в Рівне, де розглядали наше питання. Наша позиція була одностайна», - переконує посадовець.

Водночас він зауважив, подібні рішення про реорганізацію комунальних закладів будуть прийматися і надалі, якщо виникне потреба. Адже бюджет області цього року катастрофічно малий.

«Я наголошував і хочу зараз повторити: у нас є зараз низка непопулярних рішень, як це було сьогодні по Сенкевичівці (філію «Сенкевичівська» Володимир-Волинського «Центру освіти» таки передали громаді – ред.). Такі рішення будуть прийматися ще мабуть неодноразово. Тому що прийшла децентралізація і ми будемо вивчати кожен комунальний заклад, який нам належить і є на нашому фінансуванні», - зазначив Григорій Недопад.

У тому, що навколо Липлянської школи-інтернату нині точаться такі баталії і це питання розглядала ТСК ВРУ, голова облради звинувачує одного зі своїх попередників. Мовляв, той користується своїми зв’язками у Києві. Очевидно, йдеться про колишнього голову облради п’ятого скликання, ексдепутата облради Анатолія Грицюка, чия донька очолює Липлянську школу-інтернат. Натомість рішення про реорганізацію школи Григорій Недопад називає правильним.

«Щодо Липлян… Мені дуже прикро, що людина, яка колись була депутатом обласної ради і очолювала її, зараз починає маніпулювати певними зв’язками у Києві, захищаючи свою дочку для того, аби цей заклад зберігся. Ми дуже гарно вивчили ситуацію, яка там склалася і, повірте, з тих дітей, які там є, навіть саме управління освіти ОДА переконане, що максимум 16 дітей там можуть залишитись. Рішення ухвалене в квітні, щоб тих дітей вчасно перевести в Затурці. Ми не кидаємо дітей. В квітні ми ухвалили правильне рішення», - резюмував він.

Водночас, на сам майновий комплекс Липлянського інтернату в облраді вже є плани. Заклад хочуть перепрофілювати і перевести туди Рожищенський притулок та соціальний гуртожиток для жінок, які опинилися в складних життєвих обставинах.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus