USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Ні автобуса, ні магазину. Як живуть мешканці села, що за 30 км від Луцька

3 Серпня 2022 07:00
Ні дороги, ні магазину, ні автобусного сполучення – це реалії життя мешканців села Валер’янівка Рожищенської громади.

Саме село невелике, а переважна більшість мешканців – пенсіонери, які раніше працювали в колгоспі. Нині чимало хат пустують. Приміський транспорт сюди не заїжджає. Місцеві жителі переконані: до Валер’янівки потрібно провести інтернет і зробити дорогу, тоді село ожило би, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Пані Галина мешкає у Валер’янівці з 60-х років. Вона пам’ятає часи, коли в селі в кожній хаті проживали люди. Зараз більшість будинків – це дачі, куди зрідка навідуються власники.

«Колись я на роботу звідси ровером їздила. Нас багато людей їздило. Тепер ніхто тими роверами не хоче їздити. Тепер усі хочуть машину. Тепер було б непогано жити, якби не та война, – розповідає жінка. – Якби ви бачили, яка тут була дорога, коли ми строїлися. Тут не можна було ноги витягнути. Тут чоловік робив у дорожньому, то він дорогу построїв».

Місцеві звикли справлятися зі своїми проблемами самотужки.

«Як казав мій покойний батько, за залізницею як за границею. Нікому ми не потрібні. Здається, і Луцьк видно, якби лісу не було, і Рожище видно, але ми нічого не маємо з того. Поки був колгосп, поки була бригада, то трохи до нас їздили, як треба було щось начальству», – говорить пані Катерина.

Біля села проходять залізничні колії. Тут навіть зупиняється електричка – це фактично єдиний громадський транспорт у цьому населеному пункті. Свого часу цьому посприяв нині покійний мешканець села Микола Мамчук, якого валер’янівці досі згадують із теплом і вдячністю.
Читати ще: Ні церкви, ні магазину, ні молоді: як живуть у селі за 30 км від Луцька

«У нас не було ніякого зв’язку. У нас ніколи не ходив автобус. А понад селом іде залізна дорога, і він добився, аби тут ставала електричка. Уже років 15. То його заслуга. Він їздив до Львова і добився, аби в нас була зупинка. Тепер ми маємо хоч таку маленьку зручність», – розповідає Людмила Антонюк.

Вона пригадує: колись до села курсував автобус, однак недовго.

«Автобус перестав їздити, бо і люди не їздили, і дорога погана. Але як тільки сюди пустили маршрутку, то таке було щастя. Маршрутка їздила три рази на день. Люди трошки їздили, але не щодня, бо ж скільки тут тих людей… Потім маршрутка їздила тільки два рази в тиждень: у четвер і неділю. А потім узагалі перестала ходити», – зауважує Людмила Антонюк.

Нині, аби поїхати по продукти в Рожище чи Луцьк, потрібно мати велосипед чи автомобіль. Магазину в селі немає.

«Люди, які їдуть із роботи, можуть купити щось дорогою. Я їду з роботи і купую», – додає Людмила Антонюк.

До пенсіонерів іноді приїздить магазин на колесах.

«Машина приїжджає і привозить усякі товари: муку, макарони, олію», – відзначає пані Галина.

Колись у селі були будинок культури і ФАП. Зараз тут немає навіть школи. Місцеві діти їздять шкільним автобусом на навчання в сусідній населений пункт. Під час онлайн-навчання стикнулися з труднощами, адже до Валер’янівки не прокладено інтернет.

«Немає кабельного інтернету. Мобільний працює погано. А якщо є три школярі і студент, усім треба вчитися, то його не вистачає», – говорить місцева мешканка Олена.

Читати ще: Гектари зернових, плантації малини і полуниці: як господарює родина волинських фермерів

Валер’янівці зізнаються: вже звикли і призвичаїлися до того, що в селі немає магазину і що сюди не курсують автобуси. Люди майже втратили надію на те, що коли-небуть їм зроблять дорогу, якою можна було би за кілька хвилин автомобілем дістатися до обласного центру.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
ОДІН. Показати IP 3 Серпня 2022 08:34
Щасливі ЛЮДИ....
насправді Показати IP 3 Серпня 2022 08:43
все впирається в бабки - і автобус, і магазин, інтернет тощо. шкода людей, але жоден підприємець не буде собі у збиток відкривати магазин, пускати маршрут і т.д. правильно каже - потрібно зацікавити людей, будуть люди жити - підтягнеться інфраструктура. а зараз, на жаль, місцеві мусять викручуватись як можуть
Петро Показати IP 3 Серпня 2022 10:20
Звідки 30 км? Якщо міряти в іншу сторону, через земну кулю - більше буде. 15 км від Луцька біля сілікатного з-ду через ліс з Кульчина. Дорога через ліс завжди була поганою: пісок, а перед селом рів "чортове болото". Все можна було зробити, було б бажання в керівних кабінетах. А так село вимирає і молодь там не лишиться.
Світлана Показати IP 4 Серпня 2022 14:14
Років 15 тому ми разом з друзями, як молоді сім'ї, хотіли взяти земельні ділянки для будівництва у цій Валер'янівці. Але , після того, як було озвучено необхідні суми, це бажання пропало. Виявилось, що краще взяти в районному центрі, що ми і зробили. І, я думаю, ми такі були не одні. От вам і залучення молоді((( А поки там житимуть одні пенсіонери, розвитку, на жаль, не буде((

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus