USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Нічне кладовище в центрі Луцька: історія під нашими ногами. Фоторепортаж

3 Жовтня 2021 17:29
Як і кожне старе місто, Луцьк подекуди розташований на колишніх цвинтарях. А на місці одного з найбільших історичних кладовищ є Меморіал вічної слави.

Нещодавно міська влада заборонила там кататися на велосипедах та скейтах, адже йдеться все ж таки про місце упокоєння. Тож нині підліткових розваг там вже непомітно.

Яким є кладовище вночі та які історичні постаті там поховані – у репортажі Інформаційного агентства Волинські Новини.

«Це завжди було найбільше католицьке кладовище в Луцьку. Там ховали поляків, чехів. А після більшовицько-польської війни 1920 року – ще й польських солдатів. З 1921 року там був меморіал, який розташовувався ближче до нинішньої вулиці Шопена. Поховання робили й під час німецької окупації. Коли увійшли радянські війська, то загиблих солдатів найчастіше хоронили саме на цьому кладовищі. Пізніше там перепоховували усіх радянських військових. Скажімо, на Театральному майдані є поховання кавалеристів, яких загребли в яму разом із кіньми. Пізніше частину останків тих кавалеристів перепоховали на цьому кладовищі. Через те, що там зібрано багато могил червоноармійців, виникла ідея зробити меморіал», – розповідає волинський історик, археолог Олексій Златогорський.
Перелік сіл, знищених під час війни, не відновлений.
Перелік сіл, знищених під час війни, не відновлений.
Під час спорудження меморіалу могили, які там були, по-варварськи знищили. Старші лучани розповідають, що під ковшем бульдозера можна було побачити і надгробки, і людські кістки. Лише декому дозволили перепоховати рідних на кладовищі в Гаразджі.

Читати ще: У Луцьку знайшли надгробок польського інженера, плиту встановлять на фундамент

Дехто з лучан ще й досі пам’ятає, де були могили їхніх близьких. Донедавна праворуч, якщо підніматися сходами, що навпроти університетського гуртожитку № 3, приблизно на одному й тому ж місці час від часу з’являлися штучні квіти: хтось залишав їх на зеленому моріжку, де колись була могила. На жаль, жодного разу не вдалося помітити, хто саме ставив квіти.
Братська могила, вочевидь немала, адже поряд немає інших поховань.
Братська могила, вочевидь немала, адже поряд немає інших поховань.
Є на меморіалі й могили відомих людей.

Зокрема, тут похований командир розвідгрупи «Волинці» Петро Форманчук.

«Головним завданням цієї спецгрупи НКВД була розробка ОУН. Пьотрич (позивний Форманчука, - ред.) не панькався навіть зі своїми: за відмову вербувати розстрілювали. А під час пізнішого рейду в Карпатах без жалю залишали поранених. З донесень відомо, що він на очах бійців бив пістолетом чи прикладом офіцерів і навіть начальника штабу загону. Якось власноруч розстріляв двох офіцерів «за паніку в бою». Після війни служив в МГБ в Івано-Франківській області, дослужився до заступника начальника обласного управління. А доживав віку і похований у Луцьку», - розповідають історичні джерела.
Серед довоєнних поховань збереглася могила начальника воєводського відділу охорони здоров’я Вітольда Габіха, який помер у 1938 році, йому на той час було 62 роки. У фондах Державного архіву Волинської області вдалося знайти запис про його смерть, де зазначається, що в нього залишилася дружина Ірена та сини Єжи і Генрік.
Є на Меморіалі і дитячі довоєнні поховання.
Є на Меморіалі і дитячі довоєнні поховання.
На могильній плиті каноніра крейсера «Варяг» Лук’яна Мазурця є ще й барельєф. Він брав участь у бою 9 лютого 1904 року з японською ескадрою біля корейського порту Чемульпо. Це були перші дні російсько-японської війни. Під час бою моряки вирішили затопити корабель, щоб він не дістався ворогу. Потому екіпаж дав підписку не воювати проти Японії і повернувся додому. Моряки побоювалися, що за це їх назвуть зрадниками. Проте російська влада вирішила використати цей бій для пропаганди. Тож моряків зустрічали в Одесі як героїв.
Далі була низка урочистих прийомів та торжеств. Усіх членів екіпажу нагородили Георгіївськими хрестами та представили особисто царю. Морякам вручили іменники, а рядовим матросам ще й посуд з царського столу. У 1954 році, коли відзначали ювілейну річницю бою, Лук’яна Мазурця нагородили медаллю «За відвагу». Але віку він доживав у злиднях. Як вказується в історичних джерелах, брат вигнав його з хати і колишній герой жив у хліві. Помер у 1962 році, а в 1975 році його перепоховали на меморіалі.
На деяких могилах нащадки поновили плити.
На деяких могилах нащадки поновили плити.
Серед поховань - могила гвардійського майора Володимира Никифоровича Корзуна. Він помер від рани 13 січня 1946 року. В архівах є інформація про його тезку - лейтенанта, командира бригади артилерійського полку, який пропав безвісти у 1942 році в Курській області. Можливо, це та сама людина.
Саме кладовище збереглося лише на невеликій ділянці, що прилягає до перехрестя вулиць Шопена та Василя Мойсея. Могили, які є на меморіалі, можна розділити на два типи: довоєнні та післявоєнні поховання. На деяких уже в наш час прикріплені фото або ж замінено самі плити.

А нещодавно тут знайшли довоєнний надгробок на могилі інженера Теодора Стефанова. А на могилі Михайла Влязла, який помер у 1956 році, лежить ще й уламок пам’ятника.
Сергій НАУМУК

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
дідо Показати IP 3 Жовтня 2021 17:39
Чому не перенести могили вбивць українців десь в Гараджу?
дядя до дідо Показати IP 3 Жовтня 2021 20:25
чому б тебе - десь не прикопати?
Лучанин до дідо Показати IP 3 Жовтня 2021 22:56
Менше б такі як ви носили ті кістки туди-сюди, більше було б пам"яті про різних людей, які жили в нашому місті. А так кожне зі своїх політичних чи ще якихось міркувань робить, що йому заманеться.
Петро Показати IP 3 Жовтня 2021 21:27
Ще аналогічне знесене кладовище навпроти теперішньої гімназії #4, на Волі. Місяць на перезахоронення, а решту розрізняли бульдозером разом з фамільними склепами..
Інна до Петро Показати IP 24 Грудня 2021 01:06
Мого предка не вспіли перезахоронити...
Лучанка Показати IP 3 Жовтня 2021 22:01
А ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ НАЦПОЛІЦІЇ розташоване на колишньому цвинтарі поховань хворих на чуму! Ще живуть старожили,які це пам'ятають. Хай місцеві історики піднімуть архіви! Таке саме чумне кладовище є в кінці вулиці Дубенський,перед кільцем. Але ,живим живе.. Хоча ,все таки ,добре було б знати на чому стоїть твоя хата...
1941 Показати IP 3 Жовтня 2021 23:01
Коли вже поміняють дату з 1941 на 1939 ? Ще 30 років чекати ?
коцик до 1941 Показати IP 7 Жовтня 2021 10:10
росіяни проти
41-му Показати IP 4 Жовтня 2021 16:58
До чого ці дати взагалі, якщо на меморіалі є пам'ятники чорнобильцям, афганцям, холмщакам? Досить простої назви "Меморіал", тобто місце пам'яті, без слави і всього іншого

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus