USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Нюанси кріпильних елементів: болти проти гвинтів*

25 Вересня 2020 10:06

Якщо спитати у будь-кого про найпопулярніший кріпильний елемент, у відповідь ви почуєте: болт або гвинт. Ці два металеві вироби дуже схожі, через що їх часто плутають. Але насправді відмінності присутні, і доволі серйозні – саме вони визначають специфіку використання цих кріпильних елементів і не дозволяють застосовувати болт там, де доцільнішим буде гвинт. І навпаки. Спробуємо розібратися у таких нюансах.


Що таке болт і гвинт: спільні риси та відмінності

Для початку надамо визначення кожному з кріпильних елементів. Болт – це металевий стрижень, на одному кінці якого зроблено різьблення, а на іншому присутня 4- або 6-гранна головка. Конструкція може дещо відрізнятися, але основа її буде однаковою. Виробники металевих виробів випускають болти різних розмірів, хоча найбільш затребуваними є середні та великі.

Гвинт теж має циліндричну форму, але його верхівка створена не під ключ, а під викрутку. Цей виріб вкручується у поверхню деталі та тримається лише завдяки різьбленню. Болт же проходить через елементи, які з’єднуються, а фіксується за допомогою гайки. Такі відмінності обумовлюють різні навантаження. Болти використовують більше у великих конструкціях та під час будівельних робіт, а гвинти – в механізмах та пристроях. Для видалення кріпільного елементу в першому випадку треба зрізати сам стрижень, а в другому – лише різьблення.

Специфіка використання болтів та гвинтів

Головне завдання, яке виконують болти та гвинти, – фіксація деталей або елементів конструкції. Але досвідчений майстер добре знає, який саме інструмент і коли краще застосовувати. Дозволимо собі надати кілька порад стосовно специфіки експлуатації металевих кріпильних виробів:
  • – на великих об’єктах з інтенсивними навантаженнями кращим вибором стане болт – подбайте про надійну гайку, можливо навіть з шайбою;
  • – якщо треба зібрати компактний механізм, а елементи доволі тонкі, то вам допоможе гвинт – підбирайте його відповідно до розміру деталей;
  • – у сучасній техніці зазвичай використовують гвинтове з’єднання – воно вимагає меншого простору, інструмент повністю входить у поверхню;
  • – закрутити великий болт з гайкою можна голими руками, на відміну від гвинта.

Пам’ятайте, що правильне використання кріпильних елементів є запорукою надійності з’єднання та безпечності використання зібраної конструкції чи механізму.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Хамло Показати IP 25 Вересня 2020 10:25
Тобто якщо до гвинта необхідно застосувати гайку, то він стає болтом не дивлячись на те що шляпка під викрутку? КГ/АМ Є болти під малі навантаження, а є гвинти під великі навантаження, тому відмінність тільки в шляпці - під викрутку/під ключ. Ну і в статті ні слова про шляпку під Hex/Torx (шестигранник/"зірочка"), а дарма, зараз вони набувають все більшого розповсюдження.
Анатолій Показати IP 25 Вересня 2020 13:46
от цікаво, дійсно якщо шляпка під Hex/Torx, то це болт чи гвинт?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus