USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Нова загроза для України чи прихований союзник: чого чекати від Угорщини, яка дружить з Путіним

7 Червня 2022 07:00
Угорщина продовжує активно підтримувати Росію та блокувати санкції щодо неї. Нещодавно у країні навіть запровадили надзвичайний стан, щоб «негайно реагувати на наслідки війни в сусідній Україні».

Про те, чому Угорщина так активно грає на боці Росії, чого чекати від політики країни далі та чи може вона стати новою загрозою для України – 24 канал розбирався разом з експертами.

Що кажуть фахівці

Думки експертів з приводу політики Угорщини розходяться. Дехто вважає, що Угорщина все ж залишається європейською країною та просто намагається максимально отримати вигоду від Росії, адже залежить від її енергоносіїв. Інші ж нагадали, що відносини між Україною та Угорщиною завжди були досить складними, а зараз країна залишається вірним соратником Росії та Путіна.

Дмитро Сінченко, голова ГО «Асоціація політичних наук», зауважив, що не варто вважати, що політика Угорщини щодо України стає дедалі гіршою – реальні справи про це не говорять.

За його словами, Угорщина, попри всю антиукраїнську риторику, постійно підтримувала і підтримує введення антиросійських санкцій, за виключенням енергоносіїв. Країна також підтримувала і підтримує Україну на шляху до вступу в ЄС.

Звісно, Угорщина не відрізняється великою любов’ю до України, як, до прикладу, Литва, проте вона все одно є частиною західного світу, частиною ЄС та НАТО, і союзником України – союзником, що має з нами певні суперечки. Річ у тому, що ця політика базується на двох суттєвих моментах.

«Перший – внутрішньополітичний – спрямований на власного виборця Орбана (Віктор Орбан – прем’єр-міністр Угорщини – 24 канал), якому він, як і будь-який інший популіст, говорить те, що від нього хочуть чути. Другий – зовнішньополітичний – пов’язаний зі значною енергетичною залежністю Угорщини від російських енергоносіїв. Можливо, у своїх мріях Орбан дійсно був би не проти загарбати частину української території, проте в практичній площині це навряд чи коли-небудь може статись. Навпаки, відносно лояльна до Росії політика Орбана вже завдає шкоди угорській економіці», – заявив Сінченко.

Він додав, що від Угорщини Україні слід чекати зміни цієї політики найближчим часом. Угорщина вже завдала Україні максимум шкоди на зовнішньополітичному рівні, на яку вона була готова, і сама отримала відповідь від ЄС. Гірше вже не буде. Орбан намагається максимально відтягти час для політичного розвороту від Росії, щоб отримати від останньої максимум фінансової вигоди. Проте розворот цей неминучий.

Євген Савісько, експерт громадського руху «Всі разом!», навпаки вважає, що від Угорщини Україні не слід чекати чогось хорошого. На жаль, ми вже мали б до цього звикнути, адже в українців з угорцями були завжди складні відносини. Угорщина від самого початку була і є союзником Росії. І тут не треба мати жодних ілюзій.

«Ще до початку війни уряд Угорщини вирішив виставити війська вздовж кордону з Україною. Офіційна мета звучала як захист від неконтрольованого напливу біженців та проти спроб перетнути кордон збройним формуванням. Насправді була й інша мета. В разі успішного наступу російських військ армія Угорщини повинна була захопити наше Закарпаття. Про це, звісно, ніхто з кабінету Орбана не казав, та факти свідчать саме про це», – зазначив Савісько.

За словами фахівця, йдеться про «регулярне нагнітання ситуації довкола угорської спільноти в Україні, в т.ч. щодо нібито утисків на право спілкування угорською мовою; надання громадянам України угорського громадянства; блокування вступу нашої країни до НАТО та ЄС».

Читати ще: «Соромно, що я угорець». Екстренер збірної України розкритикував Орбана за підтримку Путіна

Він пояснив, що запровадження надзвичайного стану в Угорщині є частиною загального плану російського Генштабу на розпорошення ЗСУ на різних напрямках, щоби наші війська не змогли ефективно оборонятися на найгарячіших ділянках українсько-російського фронту.

Доки ЗСУ важко, але доволі успішно блокують атаки російських військ, угорська армія та спецслужби лише нагнітатимуть та чинитимуть провокації вздовж лінії кордону та на території Закарпатської області. Однак, якщо Росія зможе прорватися до Придністров’я, то тоді можна очікувати й спроби захоплення цього регіону України.

«Причин подібних дій угорського уряду кілька. Перша – змусити Росію заплатити за свою лояльність. Друга – шантаж України, ЄС та НАТО. Прем’єр-міністр Орбан вирішив заробити на чужому горі. Проте навряд керівництво ЄС піде на суттєві поступки. Адже подібні вибрики угорської політичної еліти вже набридли багатьом європейським політикам», – підсумував Савісько.

Зауважимо, хоча в Угорщині з самого початку повномасштабного вторгнення приймали українських біженців, допомагати у боротьбі з агресором там не поспішали. У той час, коли весь світ згуртувався у питанні військової, фінансової та санкційної підтримки нашої держави, Угорщина заявляла, що не постачатиме Україні зброю, а також не хоче відмовлятися від російських нафти та газу, аби не платити ціну війни.

Угорщина на чолі з Орбаном відзначилася не лише блокуванням санкцій та відмові у постачанні зброї, а й особливим цинізмом. Після того, як російські окупанти втекли з Київщини й весь світ жахнувся від звірств, які вони там чинили, глава уряду Угорщини засумнівався у їхній правдивості, повторюючи риторику Кремля.

Читати ще: Орбан вимагав від Зеленського доказів, що різня у Бучі – не постановка, – ЗМІ

Окрім того, за інформацією РНБО, в Угорщині заздалегідь знали про те, що Росія планує напад на Україну. В Орбана з Путіним був власний зухвалий план, однак здійснитися йому не судилося.

Було очікувано, що з початком обговорення шостого пакету санкцій проти Росії, який включає ембарго на російські енергоносії, Угорщина його не підтримає. Намагаючись задовольнити Путіна, Орбан зробив Угорщину «головним болем» для ЄС.

Згодом він почав торгуватися з Євросоюзом, нібито погодившись на ембарго в обмін на компенсацію. Якщо спершу йому було потрібно 750 мільйонів євро, то зараз необхідна Орбану сума збільшилася до 15 – 18 мільярдів євро.

Читати ще: ЄС домовився про часткове ембарго на російську нафту та інші санкції

Під тиском та шантажем Угорщини в санкційному пакеті таки зробили виключення. Тривалий час країна блокувала рішення щодо 6 пакету санкцій проти Росії. Тому Угорщину звільнили від нафтового ембарго.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Українка Показати IP 7 Червня 2022 07:33
Угорці це ті самі дикі кацапи що пробралися в Європу. Скільки угрця не корми а він на Волгу хоче
Тим все сказано ! Показати IP 7 Червня 2022 09:42
А шо хочете від йобіка !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus