USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Нові апостоли у арт-проекті «СТОРОЖА» луцької художниці Вікторії Романчук

23 Лютого 2019 19:07
Молода художниця, учасниця Революції Гідності Вікторія Романчук представила мистецьке дійство «СТОРОЖА» в Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України.

Прем’єра арт-проекту в рідному місті авторки відбулася 22 лютого, відразу після його показу в Будинку профспілок на Київському Майдані у дні вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні. «Проект створений для того, щоб відтворити у пам’яті час смерті і час початку нового життя», – розповідає про ідею «СТОРОЖІ» художниця.
До стелі невеликої галерейної зали здіймаються 12 полотен із зображеннями апостолів, які піднялися на небеса з Майдану, а між ними – символічна холодна стежина випробувань, яку пройшла свого часу сама Вікторія Романчук. 4 роки, що минули від тих трагічних подій, були для молодої, тендітної дівчини періодом затамованого мовчання на цю тему: «Не могла про Майдан малювати абсолютно нічого. Не хотілося малювати того пекла, хотілося намалювати щось більш духовніше та інтимніше».
Після участі в Міжнародному іконописному пленері у Замлинні влітку минулого року Вікторія прийшла до розуміння того, якою візуальною мовою можна розповісти людям про пережите, переосмислене, одухотворене. Так народився праобраз цього проекту – як інтерпретація сюжету Христових послідовників-апостолів у сучасному сакральному мистецтві.

Зображені художницею образи – це звичайні люди, які віддали найцінніше заради любові та віри й стали янголами-охоронцями кожному з нас.
«Я відкрила для вас свою СТОРОЖУ. Це біль за всіма загиблими, за усіма, хто віддав своє життя заради любові. Той, з ким стояла пліч-о-пліч. З ким плакали та сміялись. З ким мріяли та діяли. Той, з ким прожили життя…. Це історія про тих, хто горів і не боявся запалювати інших. Історія про боротьбу. Історія про любов». Пройти босими ногами довгу сніжну дорогу випробувань смертю закатованих, винищених друзів, Героїв Небесної Сотні, що стали сьогодні новими апостолами, – для побратимів це зробила Вікторія, аби уберегти пам’ять про них від забуття.
Важливою частиною проекту «СТОРОЖА» є перформанс, під час якого глядачам пропонувалася взаємодія з авторкою: підійти до неї, глянути у вічі, доторкнутися до рук, обійняти, відчути, згадати, пережити знову і повірити в безсмертя нових апостолів сьогодення…
«СТОРОЖА» втілена як мультимедійний сучасний проект, що складається із кількох важливих частин: це перформативне представлення авторкою ідеї твору, презентація образів теперішніх 12 апостолів Христа на полотнах. Окрім того, вийшов друком каталог з фото і текстами «Щоденників Майдану» Вікторії та був відзнятий відеофільм. До реалізації проекту долучилися дизайнерка Наталія Кузьмінська, фотохудожники Дарія Поліщук, Катерина Петрук, Олександр Слобода. Зйомки відбувалися в кількох локаціях, в тому числі на колишній вулиці Інститутській – там, де пролилася перша кров побратимів Вікторії. Художниця подякувала за співпрацю усім співавторам «СТОРОЖІ», представила глядачам присутніх на події колег по проекту.


«Цей проект змусив мене знову пригадати і пережити страшні миті втрат на Майдані, – поділилася враженнями глядачка Людмила Кравчук, – Відчула, як підступають сльози до очей, ледве їх стримала. Велике спасибі Вікторії за те, що нагадала нам про це знову». Оплески, якими зреагували гості галереї на це дійство, були стриманими: «СТОРОЖА» зачепила болючі куточки пам’яті, змусила задуматися над змістом принесених жертв під час Революції Гідності й над духовними орієнтирами сьогодення.

Мій оберіг та мої переслідувачі.

Вказівник, пересторога, що не дає

зійти з окресленого шляху.

Опора і міць, моє внутрішнє осердя.

Моя любов.
Про проект на сайті Галереї мистецтв

Фото події люб’язно надав Любомир Безручко

Відеоряд проекту наданий Вікторією Романчук

Фото твору Вікторії Романчук у Замлинні Віктора Чухрая

Фото сторінок каталогу «СТОРОЖА» авторки

Маша Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Волинянин Показати IP 23 Лютого 2019 19:58
Вікторія ТИ МОЛОДЧИНА
Волинянин до Волинянин Показати IP 24 Лютого 2019 18:48
Авторка – волинська художниця, учасниця Революції Гідності Вікторія Романчук. Днями президент підписав Указ про нагородження її орденом «За мужність» ІІІ ступеня
з Луцька Показати IP 23 Лютого 2019 20:20
Вікторія божествено красива.
Я Показати IP 24 Лютого 2019 05:06
якби ще хоч трохи малювати вміла
Ми до Я Показати IP 24 Лютого 2019 09:27
Мистецтвознавець Жаба
Я до Ми Показати IP 24 Лютого 2019 11:28
чиє б гавкало...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus