USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Нововолинськ упевнено переходить на альтернативні джерела енергії

13 Вересня 2019 14:42
Завдяки участі у проєкті «Перший крок у переході на відновлювані джерела енергії у м. Нововолинську», що фінансується Європейським Союзом, у міській ЗОШ I-III ст. № 7 завершується термомодернізація будівлі. Днями ініціатива Європейського Союзу «Угода мерів – Демонстраційні проєкти» (CoM-DeP) провела виїзний престур для журналістів регіональних та національних ЗМІ у Нововолинську для демонстрації результатів проєкту.

За словами директора згаданого освітнього закладу Сергія Трофимчука, школу здали в експлуатацію у 1988 році. За три десятиліття учні і вчителі відчули на собі усі недопрацювання будівельників. Коли інвестори обирали об’єкт комунальної власності для участі у проєкті, провели енергомоніторинг. Виявилося, що у цій величезній будівлі на три корпуси найбільші витрати енергії.

– Такий капітальний ремонт у бюджетній установі нашого міста роблять уперше. Самостійно ми ніколи б не знайшли кошти на такі масштабні роботи, – каже Сергій Трофимчук.

Заступник міського голови Нововолинська Олександр Громик розповів, що місто досягає нових енергетичних стандартів, зокрема, за допомогою Європейського Союзу. Сім років тому Нововолинськ долучився до програми «Угода мерів з клімату та енергії» та створив власний План дій стійкого енергетичного розвитку. Місто поставило собі амбітну мету – скоротити у місті викиди СО2 на 33% і споживання енергії на 1700 МВт-год щорічно.

– У 2015 році Нововолинська міська рада виграла можливість реалізувати власний енергоефективний проєкт у рамках програми «Угода мерів – Демонстраційні проєкти». Завдяки йому можна було закрити стару неефективну котельню, замінити труби тепломережі у Центральному районі та модернізувати будівлю школи № 7. Цей проєкт виявився одним з наймасштабніших серед усіх аналогічних демонстраційних проєктів Угоди мерів в Україні. Його бюджет склав більше 1,15 мільйона євро. Вклад Нововолинська становив 20%. Решту витрат взяв на себе Європейський Союз, – каже Олександр Громик.
Завдяки проєкту місто вже закрило стару неефективну котельню та замінило 800 м труби тепломережі на попередньо ізольовані одного з районів. Це дало змогу значно економити більше 80 тис. куб. м природнього газу щороку та знизити викиди СО2 на 160 тон щороку. Для прикладу, такий обсяг енергії вистачить на цілий рік для 35 домогосподарств.

У Нововолинській ЗОШ I-III ст. № 7 вже встановлюють сучасну вентиляцію, замінили освітлення та усі вікна, утеплюють стіни, встановили нову систему опалення та індивідуальний тепловий пункт. Буде обладнане зовнішнє освітлення та перероблятимуть центральний вхід у школу. Разом усі ці заходи дадуть змогу школі економити 948 МВт-год енергії на рік. Це в два рази менше, ніж заклад споживав раніше. Окрім того, температура у приміщеннях триматиметься на рівні нормативних 20-21 градуса тепла.

За попередніми оцінками, у результаті реалізації всього проєкту очікується скорочення викидів СО2 – понад 384 тон на рік, що також можна досягти шляхом відмови від використання 246 нових автомобілів щороку.

Керівник ініціативи ЄС «Угода мерів – Демонстраційні проєкти» Ян Ваандерас зазначив, що вона стартувала у жовтні 2015 року. Ініціатива визначила нові горизонти й добровільні зобов’язання: до 2030 року скоротити викиди СО2 на 30% порівняно з базовим роком.
У ЄС передбачили понад 13 млн євро на реалізацію проєктів з енергозбереження та енергоефективності в Україні до 2020 року. Відтак міста-підписанти Угоди Мерів мали можливість отримати грант на реалізацію таких ініціатив.

17 відібраних проєктів стали першими в Україні і мають на практиці показати іншим містам доцільність впровадження заходів з енергоефективності. Тому вони отримали назву «демонстраційні».

Оксана Хведченя

Фото Олександра Дурманенка
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus